Pla Ajuntament
Per ACN
Publicat el 27 de novembre 2020

El ple de Barcelona ha donat aquest divendres llum verda perquè l'Ajuntament adquireixi la Casa Buenos Aires, actualment propietat dels Pares Paüls, i s'iniciï una expropiació per valor d'uns 3,5 milions d'euros. En concret, el plenari ha aprovat provisionalment una modificació de Pla General Metropolità (PGM) que preveu que el consistori adquireixi l'antic hotel i li canviï la qualificació per fer-hi 37 allotjaments per a gent gran i joves i equipaments de barri i el catalogui per protegir la seva singularitat arquitectònica. L'aprovació ha tirat endavant amb els vots favorables dels grups al govern municipal, BComú i el PSC, i ERC. JxCat s'ha abstingut i Cs, PP I BCanvi hi han votat en contra.

Superat aquest tràmit municipal, el proper pas serà l'aprovació definitiva a la Subcomissió d'Urbanisme de Barcelona. A partir d'aquí, s'iniciarà l'expropiació.

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructura i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que la modificació del pla "dona resposta a les reivindicacions dels veïns" i a més cataloga l'edifici patrimonial, solucionant així una "anomalia", que és que l'edifici no estigués protegit.

ERC, l'únic partit de l'oposició que ha votat a favor, ha agraït la tasca de les persones i entitats que han estat treballant per "salvar" l'edifici modernista i ha celebrat que passi a ser un equipament públic.

Crítiques de l'oposició

Des de JxCat, Jordi Martí ha defensat la protecció patrimonial i fer equipaments i habitatges de lloguer assequible però ha justificat l'abstenció perquè la gestió política del govern municipal ha estat "un despropòsit" i ha acusat els comuns d'imposar la decisió als seus socis de govern. Martí ha criticat la "incapacitat" de dialogar amb la propietat i ha advertit que el cost serà més alt del previst perquè el cas s'acabarà judicialitzant.

Des de Cs, el PP i BCanvi les crítiques s'han centrat sobretot en la fórmula de l'expropiació. "No es pot fer urbanisme de capritx", ha afirmat Celestino Corbacho (Cs).

Óscar Ramírez, del PP, ha manifestat que els populars no estan d'acord "amb les formes" davant d'una propietat privada. "No estarem mai a favor de la usurpació de la propietat", ha dit.

En una línia similar s'ha manifestat Manuel Valls, que ha indicat que no es pot "salvar el patrimoni de la ciutat a cop de talonari".

Davant de les crítiques, Sanz ha insistit que la modificació del pla i l'expropiació són "l'única eina" i ha assegurat que el consistori pagarà "el preu just". "No anirem a fer més grans les butxaques de determinades congregacions", ha reblat.

Allotjaments assequibles i equipaments

En concret, la modificació del PGM preveu 17 allotjaments per a gent gran a l'antic hotel i uns 20 per a joves en una edificació nova al pati.

A més, també es vol destinar a equipament de barri la planta baixa però els usos es consensuaran més endavant amb el veïnat i les entitats de l’entorn.

Des del govern consideren que així es dona resposta a la reivindicació veïnal de preservar la memòria i el valor de l'immoble, així com a la necessitat d'allotjament protegit i assequible que té el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i el propi districte. 

A l'octubre, coincidint amb el desallotjament dels ocupants de la Casa Buenos Aires, Sanz ja va avisar que la millor opció era el procés d'expropiació perquè garantia un preu "just".

En ocasions anteriors, Sanz ha assegurat que tot i oferir solucions a la propietat, aquesta només els havia fet ofertes "a preu de mercat". L'objectiu del consistori, va dir a l'octubre la tinenta d'alcaldia, és que l'equipament no estigui buit i s'hi mantingui l'activitat social que hi desenvolupaven els moviments ocupants. "La Casa Buenos Aires és patrimoni de la ciutat", va dir llavors.

De fet, la modificació del pla aprovada provisionalment atorga un nivell C de protecció a l'edifici, un dels diversos hotels que es van construir a principis del segle XX a la part alta de Vallvidrera.

Així, les façanes i elements que en formin part, com balcons o baranes, hauran de mantenir la seva essència original, i els colors que calgui adoptar per a les superfícies i elements de façana s'escolliran a partir d'una interpretació "històrica, arquitectònica i paisatgística".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —