L'expresident dels Estats Units ha pres partit en la campanya electoral a favor de Biden i ha entrat en territori personal contra Trump.
Per EFE i Redacció
Publicat el 22 d’octubre 2020

L’expresident dels Estats Units d’Amèrica, Barack Obama (2009-2017) ha pres part en la campanya per donar suport a qui va ser el seu vicepresident, i ara candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, quan falten menys de dues setmanes per a les eleccions.

Obama ha debutat a la ciutat de Filadèlfia, un bastió demòcrata al disputat estat de Pennsilvània, un dels estats clau que va guanyar l’expresident en l’elecció de 2008 i la reelecció de 2012, si bé l’actual president, Donald Trump, va fer canviar la confiança dels votants i va conquerir el territori l’any 2016.

Tot i que Biden va ser el seu vicepresident durant 8 anys, Obama ha mantingut el seu perfil baix durant el transcurs de la campanya electoral: en les primàries, només va donar suport a Biden quan la seva victòria era incontestable. La seva aparició ha arribat després que 40 milions d’estatunidencs hagin dipositat ja el seu vot.

Aquest baix perfil contrasta amb el que va mantenir fa 4 anys, quan s’entregà a la campanya de l’aleshores candidata demòcrata, Hillary Clinton.

Obama puja a l’escenari

“Això no és un ‘reality show’. És la realitat. I la resta de nosaltres hem hagut de viure amb les conseqüències d’ell [Trump] demostrant-se incapaç de prendre’s la feina seriosament”, ha dit Obama en un míting.

L’expresident s’ha burlat de Trump per haver-se queixat d’haver de fer campanya a Pennsilvània quan ja la donava per guanyada i també per haver-se infectat amb la Covid-19. Al mateix temps, ha denunciat que hagi ocultat els seus negocis a la Xina. “Sabem que continua fent negocis amb la Xina perquè hi té un compte bancari secret. Com és possible?”, ha dit Obama, qui assegura que “no és una bona idea tenir un president que li deu un munt de diners a la gent de l’estranger”.

“Ha d’estar pagant més diners a governs estrangers dels que paga en impostos als Estats Units”, ha afirmat en afegir que ell va pagar més impostos en la seva primera feina com a venedor de gelats quan tenia 15 anys que els 750 dòlars que va abonar Trump sent ja president.

Cos a cos amb Trump

Obama ha entrat així al terreny personal amb Trump, un fet que ha evitat fer des que va deixar el poder fa gairebé 4 anys, tot i que ell l’ha atacat sense descans. “Vuit mesos en aquesta pandèmia i els casos estan augmentant de nou en tot el país. Donald Trump no els protegirà a tots de sobte. Ni tan sols és capaç de prendre les mesures bàsiques per protegir-se a ell mateix”, ha dit Obama.

Ha qualificat a Trump de “pobre tio” per haver-se queixat de viatjar a Pennsilvània. “El president va estar a Erie ahir a la nit i aparentment es va queixar d’haver de viatjar aquí. I després va escurçar l’esdeveniment. Pobre tio”.

“Amb Joe i Kamala (Harris) al timó, no hauran de pensar en les bogeries que diuen cada dia. Podran seguir amb les seves vides sabent que el president no repiula teories de la conspiració”, ha assegurat Obama.

 

43 milions de vots

Aquest ha estat el primer de diversos mítings que Obama pretén celebrar en les pròximes setmanes per animar els votants joves i afroamericans a donar suport a Biden, que no ha organitzat cap acte en els últims tres dies.

Trump, per la seva banda, segueix amb la seva atrafegada agenda i va celebrar un dels seus multitudinaris mítings a Carolina del Nord, un altre dels estats que va guanyar l’any 2016 però que ara les enquestes posen en mans de Biden, com també Pennsilvània, Michigan i Wisconsin.

Altres estats que es podrien escapar de Trump segons els sondejos són Florida, Arizona, Ohio, Iowa, Geòrgia i, fins i tot, Texas, el que equivaldria a una victòria descomunal dels demòcrates.

Els dos candidats debatran aquest dijous a Nashville (Tennessee) al seu segon cara a cara presidencial d’aquesta campanya, potser l’última oportunitat perquè Trump doni un cop d’efecte que li permeti guanyar terreny davant de Biden.

Més de 43 milions d’estatunidencs han dipositat ja el seu vot per correu o en persona, la qual cosa augura nivells de participació rècord, ja que l’any 2016 van ser 47 milions els vots anticipats i encara falten 13 dies per a les eleccions, que són el dia 3 de novembre.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —