Love of Lesbian presenta un nou disc
Per ACN
Publicat el 16 d’abril 2021

Love of Lesbian publica demà 'V.E.H.N.' (Warner), un disc gravat abans de la pandèmia però que en opinió del grup no desentona en el context actual. "Es va avançar a nosaltres, ha estat més llest que ningú", bromegen Santi Balmes i Julián Saldarriaga. Tan sols li han calgut alguns retocs a dues lletres per situar-lo en el present, perquè el to del disc ja no era festiu i moltes de les cançons van de "l'obscurantisme" a la llum, "tal com l'època que ens ha tocat viure", diu Balmes. 

"Si haguéssim fet un disc precovid o festiu ens haguéssim trobat amb un problema de credibilitat", admet Santi Balmes. El cas és que un any i mig després d'haver-lo gravat, i amb una pandèmia pel mig, el grup se sent còmode amb el seu to i contingut, que ara sembla ben bé una radiografia de l'època.

Per al cantant del grup i també per al guitarrista, Julián Saldarriaga, contextualitzar 'V.E.H.N.' és important, i més ara. "Que pugui ser un disc 'd'aquella època', que d'aquí un temps la gent recordi que es va publicar aleshores i que sembli que parla d'aquell moment", exposa Balmes.

'Viaje Épico Hacia la Nada', la cançó que obre l'àlbum i li dona nom, és prou fosca i evocadora com per generar un videoclip fet d'imatges de carrers buits durant el confinament, que els fans els van fer arribar. Aquesta i altres peces del disc "parteixen d'un obscurantisme que es va obrint, talment com l'època que ens ha tocat viure", destaca Balmes.


Casualitat o "intuïció treballada", el disc encaixa en un moment com l'actual. "Potser ja vèiem les esquerdes a la paret: el tema climàtic, el tema polític... La concreció que havia de ser un virus ningú la sabia, però estava clar que venia una època on veuríem conseqüències de tot el mal fet, això estava allà", reflexiona Santi Balmes.

Llibertat per publicar

Amb col·laboracions d'Enrique Bunbury i els bascos El columpio asesino, el nou disc de Love of Lesbian arriba cinc anys després de 'El poeta Halley' (2016), massa temps per al gust dels integrants del grup. "Cada cop passa més temps, és una mica angoixant supeditar (la creativitat) al retorn econòmic de les gires". Amb el desig de ser més "amos" del seu destí, el grup no descarta que el 2022 pugui ser un bon any per a la publicació d'un nou àlbum.

De la mateixa manera, continua obert el debat al si del grup sobre la idoneïtat del seu nom i el seu potencial ofensiu cap al col·lectiu homosexual. "Passat el temps és evident que ja no significa el mateix, i ara potser ofens més", diu Saldarriaga. El guitarra apunta que el canvi de nom (potser l'adopció de les sigles LOL) "es comença a plantejar".

El concert del Sant Jordi, experiència "onírica"

Love of Lesbian van ser els protagonistes del concert pilot al Palau Sant Jordi, organitzat pels grans festivals de música del país amb l'horitzó posat a la celebració de concerts massius i festivals de cara a l'estiu.

En l'àmbit personal, Balmes i Saldarriaga admeten que va ser una experiència única i emocionant. "Vam recuperar una cosa que pensàvem que no passaria en molt de temps, i la sensació d'estar dalt de l'escenari era una mica onírica, entre la realitat i la ficció, i et superava per tot arreu", confessa el cantant.

Quant a les repercussions de l'experiment, són més cautelosos. "Això és com aquella persona que ha estat en coma i desperta un moment, i després potser torna a dormir però ja és un senyal que s'està recuperant", apunta Balmes. Saldarriaga corrobora que va ser una cosa "excepcional, que només es pot fer si tens darrere tots aquests festivals, la implicació de les administracions, la comunitat científica, i una ciutat i un públic amb un comportament impecable; un munt de factors que és difícil que es tornin a repetir", considera.


Potser per això, la gira de presentació de 'V.E.H.N.' està pensada des de la prudència. "A mesura que anem tornant a aquella vella normalitat anirem 'obrint' i fent-ho més gran, de la mà de la societat", anuncia Balmes. La gira està prevista de moment en sales i teatres, amb públic assegut i respectant totes les mesures de seguretat contra la Covid. "Començarem de manera gradual, sense grans deliris de grandesa i pensant que ens hem d'adaptar al moment", diu Balmes sense saber encara si es repetirà aquest estiu una actuació com la del Sant Jordi, amb 5.000 persones, a peu dret i sense distància de seguretat.

Text per: Pau Cortina

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —