- entrevistes -
Lucas Ferro
Publicat el 09 de febrer 2021

Lucas Ferro (Barcelona, 1990) és membre de l'executiva d'En Comú Podem i portaveu de la formació morada a Catalunya. Va començar a militar durant el cicle polític del 15-M, quan encara era estudiant de Ciències Ambientals. Ara es presenta com a número 4 de la llista encapçalada per Jéssica Albiach amb la intenció de tornar al Parlament, tal com va fer durant l'anterior legislatura.


Com s'apropa En Comú Podem al vot jove?

Nosaltres no entenem la política com quelcom en què hi ha una sèrie de coses que són de joves, sinó que partim d'una situació diferent, que hi ha una crisi econòmica, que des del 2010 expulsa a la joventut de poder tenir una vida digna en aquest país, ja sigui a través dels preus dels lloguers, sigui a través de l'accés a la universitat o sigui a través de l'accés al món del treball, que segueix sent molt precari i molt temporal. Els joves encadenen contractes de menys d'un any, i així és molt difícil tenir un projecte de vida. Precisament perquè som expressió d'aquesta crisi i precisament perquè les nostres polítiques entronquen en posar fre a aquesta crisi que vivim, interpel·lem una generació de joves, no perquè siguem més joves que ningú, ni perquè fem trap, ni perquè fem altres coses, sinó perquè vam sorgir precisament contra l'exclusió de tota una generació de les polítiques austericides que es van fer el 2010.


Ferro:"Precisament perquè som expressió de la crisi de 2008 i precisament perquè les nostres polítiques entronquen en posar fre a aquesta crisi que vivim, interpel·lem una generació de joves"


D'aquesta crisi de la dècada passada neix el 15-M, que és la llavor de Podemos. S'està diluint l'esperit d'aquest moviment?

Hi ha un cicle polític que ha acabat. El cicle d'impugnació que va néixer del 15-M, però també de certs aspectes del Procés, s'ha acabat. Que hagi acabat no vol dir ni que hàgim resolt les qüestions centrals d'aquell cicle polític ni que hàgim de passar pàgina de tot allò que pensàvem durant el cicle del 15-M. Avui les condicions polítiques són unes altres i exigeix assumir que hem canviat de cicle. Però curiosament nosaltres vam entrar en política arran d'una crisi econòmica dura i avui ens trobem en una situació igual. Crec que avui més que mai hem de ser capaços de dir a la gent del nostre país que en els temps bons de la política nosaltres no hi serem, que en la cresta econòmica, a la cima de l'enèsim pelotazo immobiliari, s'imposa una altra manera de fer política, una política Profiden, de somriures i de quedar bé. Nosaltres hem vingut precisament a donar la cara en moments molt difícils i estem disposats a donar la cara en una situació com aquesta. 

Quina és la proposta més important que té En Comú Podem de cara als joves?

Jo crec que una és rebaixar les taxes universitàries, ja vam fer-ho en un 30%, però almenys ens falta un altre 30% per compensar la pujada que hi va haver durant el govern d'Artur Mas. La segona és que batallarem i que estem molt a prop de regular els lloguers. Són dues coses molt importants per als joves d'aquest país.

Parlant de la regulació de lloguers, com va arribar la proposta que va fer el PP d'eliminar la llei catalana?

Quan la vam aprovar a Catalunya sabíem que hi hauria una segona batalla, que era fer la llei estatal de regulació de lloguers, tant per donar seguretat jurídica a la catalana i ampliar la capacitat d'intervenció, com per fer-la extensiva a la resta de grans ciutats de l'estat. Suspendre-la durant la campanya electoral és una falta de respecte a la gent que està patint avui, però estic segur que abans d'acabar aquest trimestre tindrem llei de regulació de lloguers.

La solució que han trobat algunes persones a l'impediment de poder llogar és ocupar. Quina és la vostra posició al respecte?

Cada cop que hi ha una onada de desnonaments prevista, el problema mediàtic és l'ocupació. Jo no sé quantes lleis de desnonaments exprés portem des del 2008, però, o bé cap d'elles està funcionant, o bé el problema no és aquest. Nosaltres entenem que hi pot haver gent preocupada perquè li ocupin la casa. Però a qui està fent campanya d'això, li diríem una qüestió fonamental: que no enganyin la gent. Si t'ocupen la casa tens dret a trucar a la policia i que s'intervingui aquella ocupació. El problema de l'habitatge no és aquest, el problema és que tenim uns preus de lloguer que el fan inaccessible i que tindrem una onada de desnonaments com no intervinguem avui. I, per tant, debatre sobre ocupació no és debatre sobre el problema de l'habitatge, és debatre sobre elements que alguns volen situar sobre la taula per tornar a flexibilitzar els desnonaments a casa nostra.


Pau Torres

Com es presenten els futurs pactes de govern?

L'espai natural d'acord ha de ser amb les forces progressistes. JxCat vol tornar a fer una reforma fiscal per subvencionar les rendes altes d'aquest país, considera que la col·laboració publicoprivada és la millor forma de gestionar els serveis públics. Entenem que amb formacions polítiques que pensen així, es diguin Junts, C's o PP no tenim gaire espai ni gaire marge per arribar a acords. Pel que fa a ERC o la CUP, aspirem a fer que la majoria que governi Catalunya sigui una majoria progressista. Això els inclou. Som conscients que en aquesta legislatura ens hem quedat molts cops sols amb la CUP defensant qüestions que per nosaltres són essencials, com la gestió dels serveis públics o el rescat a una majoria social que avui està colpejada per la crisi. El que no compartim amb la CUP és que això sigui possible des d'un govern liderat per Junts. Aquesta és la nostra major discrepància, més enllà que ells insisteixen a perseverar en una via unilateral que considerem que ni ha donat fruits el 2017 ni ha de ser una proposta de futur per Catalunya, però estic segur que hi haurà acords en moltes coses amb la CUP i amb ERC, i esperem que sigui també aquesta la majoria que ofereix solucions pel futur de Catalunya.


Ferro: "Considero que avui, inclús algú que es consideri independentista, pot mirar la Catalunya on vivim i pensar que val la pena votar a una força com En Comú Podem"


Què diries als independentistes?

Sé que hi ha una part del discurs polític que té a veure amb l'interpel·lació: "Què diries a la gent que considera que Catalunya seria millor com un estat independent...?". Jo considero que avui, inclús algú que es consideri independentista, pot mirar la Catalunya on vivim i pensar que val la pena votar a una força com En Comú Podem. Perquè avui necessitem enfortir els serveis públics de Catalunya i necessitem oferir una sortida institucional al conflicte català, que posi la llibertat dels presos sobre la taula i que ofereixi una solució política. Crec que aquest pot ser un objectiu compartit. Jo li diria que no es resigni a tenir un mal govern, que tenim molt d'espai per construir conjuntament.

Quina és la millor i la pitjor decisió que ha pres el govern en la darrera legislatura?

La millor, acabar la legislatura. No ho dic amb malícia, crec que han fet tan poques coses... que em costa. La millor, l'Agència de la Natura. Tenir una administració capaç de protegir la diversitat i el patrimoni natural de Catalunya era una reivindicació de feia molts anys del moviment conservacionista a Catalunya. Va ser una llei impulsada des del Parlament, però que almenys el govern no ha bloquejat. La pitjor? En un moment on calia situar el conjunt de la sanitat al nostre país, també la privada, sota interès general, haver entregat els serveis de rastreig a una empresa condemnada per finançar a CiU, crec que és de les pitjors coses que s'ha pogut fer a la intervenció sanitària a Catalunya.

I ara toca respondre el nostre test final en aquesta sèrie d'entrevistes electorals... Preparat?

 

Quin és l'últim llibre que t'has llegit?
Capital Fósil, d'Andreas Malm.

Sèrie a la que t'hagis enganxat més?
Sherlock, des de petit sempre he sigut molt fan del seu univers.

Cafè, cervesa o aigüeta?
Als matins, cafè; a la tarda, cerveseta. 

Un personatge històric a qui admiris molt.
Julio Anguita.

A quina discoteca sorties més de festa abans de la pandèmia?
Feia molt que no sortia, gairebé des de la meva vida universitària. Però em quedaria amb Razzmatazz o amb Apolo.

Si els restaurants estiguessin oberts, amb qui aniries a sopar: Illa, Aragonès o Borràs?
Uff, déu-n'hi-do... a vegades sopar sol a casa no està tan malament.

El ridícul més gran que has fet mai.
Vam treure fa pocs dies el videoclip del rap que vam cantar, en el qual surto molt poc perquè no sé ballar... i se'm va fer una mica dur.

A quina comarca no viuries?
Viuria a totes, a mi m'agraden totes.

Què et fa més por: una PCR o parlar al Parlament?
Les primeres vegades que vaig pujar, t'ho hagués canviat per una PCR. Ara ja no perquè a tot t'hi acostumes, però la primera vegada... hagués preferit una PCR.

Només em saltaria el confinament municipal per….
Difícil... excepte en campanya, no me l'he saltat en cap moment.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —