La mà dreta del mal: arresten Ghislaine Maxwell per abús sexual
Per Redacció i EFE
Publicat el 04 de juliol 2020

Eren nenes d'entre 14 i 16 anys. Entraven a la gran mansió per aconseguir una mica de diners fàcils i acabaven sent violades. Les que es resistien entraven a formar part d'una trama de captació de menors. Mentre estàvem confinats, el món es va estremir amb el documental de Netflix "Jeffrey Epstein, fastigosament ric".


Fa poc més d'un any, Epstein apareixia mort a la cel·la a la qual, presumptament, es va suïcidar i on es trobava després de la seva acusació de tràfic sexual i abús de desenes de menors.

El documental produït per Netflix descriu un ésser repugnant, un psicòpata sense escrúpols. El multimilionari va abusar durant més d'una dècada de menors. Epstein, gran conegut de personalitats com ara Bill Clinton o Donald Trump, va portar, fins i tot, noies a la seva illa privada, en el seu avió, el Lolita, i, allà, ell i els seus amics les sotmetien als seus instints depredadors, segons expliquen les víctimes.

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein amb Donald Trump i Melania a Mar-a-Lago el 2012. Foto: Netflix

Epstein era un depredador que no actuava sol. Al llarg dels quatre capítols de la sèrie, a l'espectador se li presenta també la figura de Ghislaine Maxwell, parella d'Epstein, qui no va ser acusada al costat del magnat i de qui les víctimes fa més d'un any que demanen la detenció.

Malgrat la mort del multimilionari, la fiscalia del districte sud de Nova York va continuar investigant al costat del Buró Federal de Recerques (FBI) Epstein i la gent del seu entorn, la qual va facilitar els abusos a menors.

Dijous, les autoritats dels Estats Units van detenir Maxwell. Van imputar la socialité britànica per ajudar qui llavors era la seva parella a explotar i abusar sexualment de múltiples nenes entre el 1994 i el 1997, en un cas que van descriure com la preqüela dels delictes atribuïts al financer fa un any.


Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein.
Foto: Netflix

Qui és Ghislaine Maxwell?
Maxwell és una britànica de 58 anys, filla del magnat mediàtic Robert Maxwell, la qual es va traslladar als Estats Units en morir el seu pare a principis dels anys 90. A Nova York coneixeria qui durant gairebé 20 anys seria el seu soci i parella, Jeffrey Epstein, per al qual, segons les víctimes, era una figura clau en el seu entramat d'abús de menors.


De què se l'acusa?
Els càrrecs de la fiscalia contra Maxwell són sis delictes: quatre relacionats amb "persuadir, induir, atreure i coaccionar" menors a viatjar amb l'objectiu de realitzar actes sexuals criminals amb Epstein entre el 1994 i el 1997; així com dos delictes de fals testimoniatge a les autoritats ocorreguts el 2016.

Maxwell és la primera persona que afronta una imputació criminal en relació amb aquests abusos a part del magnat. Suposadament, ajudava Epstein a identificar, fer-se amic i preparar a les víctimes, d'edats tan joves com 14 anys, per als abusos sexuals. I, en alguns casos, va participar-hi, va explicar la fiscal en funcions del districte sud de Nova York, Audrey Strauss.

La fiscal Audrey Strauss, ahir durant la presentació de càrrecs contra Maxwell. Foto: EFE

Els delictes d'aquest cas es remunten al període entre el 1994 i el 1997, quan Maxwell mantenia una relació íntima amb Epstein, i van tenir lloc tant a les luxoses propietats del magnat a Nova York, Palm Beach (Florida) i Santa Fe (Nou Mèxic) com a la residència personal de Maxwell a Londres.

D'acord amb les autoritats, l'acusada seguia un mètode per captar les nenes: s'anava acostant a elles a poc a poc preguntant-los sobre les seves vides i fingint interès. Les portava al cinema o de compres, i, finalment, les animava a acceptar ofertes d'Epstein per pagar-los viatges i educació, la qual cosa feia que se sentissin endeutades amb ell.

Era llavors quan Maxwell, suposadament, normalitzava l'abús sexual davant de les menors a través d'un procés de preparació (conegut com a grooming), el qual implicava parlar de temes sexuals, despullar-se davant d'elles o ser-hi present en els actes sexuals que Epstein cometia durant els infames massatges denunciats per diverses víctimes.

Quant als delictes de perjuri, l'acusada va assegurar sota jurament en un litigi civil a Nova York del 2016 no haver fet mai un massatge, ni a Epstein ni a ningú, així com altres detalls que apareixen recollits en la imputació.

"Té constància que Epstein tingués una trama per captar menors perquè li fessin massatges sexuals?". "No sé de què em parla", va respondre Maxwell al tribunal el 2016, segons apareix transcrita una d'aquestes converses.

Risc de fugida
Maxwell va ser detinguda a Bradford, Nou Hampshire. No obstant això, des de la defunció d'Epstein a la presó, el seu parador havia estat desconegut. S'especulava que havia estat a Boston, a Califòrnia o, fins i tot, fora del país, però no hi havia proves.

Agents de quatre estats van seguir-li la pista i la van localitzar "amagada a una preciosa propietat a Nou Hampshire, on continuava portant una vida privilegiada mentre les seves víctimes miraven el trauma infligit sobre elles", explica el cap l'FBI, William Sweeney, el qual va lloar la valentia d'aquestes dones.

Una d'elles, la novaiorquesa Jennifer Araoz, la qual ha denunciat públicament abusos d'Epstein quan era menor, va dir aquest dijous en una nota recollida per part dels mitjans locals que "respira amb alleujament, perquè l'arrest de Maxwell significa una mica de justícia per a les supervivents", i va assegurar que l'hereva britànica era el centre de la xarxa de tràfic sexual.

No obstant això, la fiscal Strauss avisa del risc de fugida de Maxwell. “L'acusada té tres passaports, grans quantitats de diners, àmplies connexions internacionals i absolutament cap raó per quedar-se als EUA i afrontar la possibilitat d'una llarga sentència" advertia davant la possibilitat d'un arrest domiciliari.

El príncep Andreu
Virginia Roberts Giuffre fa anys que protagonitza les portades dels tabloides britànics. L'estatunidenca, ara resident a Austràlia, va denunciar públicament el 2017 que Maxwell la va reclutar l'any 2015 i la va forçar a tenir relacions amb diverses personalitats famoses com el príncep Andreu, fill de la reina d'Anglaterra.

Roberts Giuffre amb el príncep Andreu i Maxwell la nit que afirma que va ser violada. Foto: Netflix

El duc de York roman pràcticament retirat de la vida pública des que va esclatar l'escàndol d'Epstein i des que en una entrevista a la BBC va ser incapaç de negar la seva relació amb el magnat. Així i tot, n'ha negat la relació reiterades vegades.

La fiscal va dir que "les portes continuen obertes" i que estarien encantats d'"escoltar les declaracions" del príncep Andreu. Això ha suposat la reobertura d'un escàndol a la casa reial britànica, la qual no acaba de tancar-se.

Les teories conspiranoiques

Al documental de Netflix, un dels forenses que va analitzar el cos d'Epstein assegura que, per les ferides que li van causar la mort, era impossible que el milionari se suïcidés sense ajuda. La veritat és que existeixen teories (com la difosa per Anonymous fa un mes) que Epstein va ser assassinat per les grans fortunes involucrades en la seva xarxa d'abús.

Tant Epstein com Maxwell tenien connexions amb les altes esferes: polítics, artistes, músics, directors de cinema, científics… La informació que Maxwell pugui tenir de grans personalitats de la jet-set genera teories conspiranoiques sobre el que pugui passar-li. Està clar que, segons els càrrecs, Maxwell passarà una llarga temporada a la presó.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —