Les macrogranges catalanes, les més contaminants d’Espanya el 2019 - Diari de Barcelona
Informe de Greenpeace
Les macrogranges catalanes, les més contaminants d’Espanya el 2019
Catalunya és capdavantera en la producció intensiva de carn, segons l’últim informe de Greenpeace publicat el passat octubre

El 30% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) derivades de la producció de carn que es van registrar el 2019 a l’Estat espanyol es van originar a Catalunya. Així ho constata l'informe de Greenpeace Macrogranjas, veneno para la España rural. Efectos ambientales de la ganadería industrial, que detalla que són 25.554 explotacions ramaderes les que contribueixen a la crisi climàtica. La producció intensiva o de ramaderia industrial supera, en més del doble, la producció extensiva pel que fa a les espècies de porcí, boví i oví. Concretament, la població de 8,1 milions de porcs al territori català només la supera la d’Aragó.
Font: Greenpeace
La tradició ramadera catalana ha posicionat el territori al capdavant de la indústria càrnica, afirma Greenpeace. Aquest fet converteix Catalunya en una de les regions que més ha contaminat les aigües, com a conseqüència de l’ús de fertilitzants sintètics a l’agricultura.
Les últimes dades, juntament amb les declaracions del ministre de consum Alberto Garzón, en les quals va assenyalar que la qualitat de la carn també ha empitjorat, han situat les macrogranges en un primer pla. “Troben un poble en una part despoblada d’Espanya i hi posen 4.000, 5.000 o 10.000 animals. Contaminen el sòl, contaminen l’aigua, i després exporten aquesta carn de mala qualitat d’aquests animals maltractats”, va dir Garzón..
El sindicat Unió de Pagesos explica al Diari de Barcelona que aquestes declaracions fan una lectura interesada de la relació de la ramaderia amb la contaminació. Jordi Armengol, responsable de Sectors Ramaders, acusa Garzon de falta de responsabilitat en entrar a qualificar la qualitat de les granges catalanes. “És una visió simplista, les coses s’han d’estudiar des d’una òptica àmplia. És fals que la carn sigui de mala qualitat. Es parla molt de la contaminació, però poc de les qualitats nutricionals de la carn”.
Mentre que Greenpeace denuncia la importància de les dimensions de les granges, Armengol indica que la indústria està adaptada a les normatives vigents d’Europa, donat que s’han adequat als estàndards d’eficiència i respecte ambiental.
Què és una macrogranja?
Una macrogranja és un model d’explotació ramadera on l’objectiu principal és una producció de carn màxima amb el mínim cost i en el menor temps possibles. Aquest tipus de ramaderia industrial es desenvolupa de forma intensiva, amb elevats nombres d’animals en espais molt reduïts. Les condicions de vida dels animals en aquests espais és inferior a la que hauria de ser, explica Greenpeace.
Interior d'una granja de porcs. Foto: ACN
Contràriament a la definició de Greenpeace, Armengol defensa que el terme macrogranja és despectiu. El responsable de Sectors Ramaders del sindicat afirma que el model productiu català no respon a una definició de macrogranja sinó a la d'una producció basada en l’empresa familiar agrària. “No existeix una definició clara de macrogranja”, manifesta Armengol.

