França
Per EFE
Publicat el 15 d’octubre 2020

El president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat un toc de queda a París i a altres vuit ciutats més afectades per la pandèmia a causa de l'agreujament del ritme de contagis i de la pressió als hospitals. El toc de queda s'aplicarà de 21 h de la nit a 6 h del matí i començarà a partir del pròxim dissabte, amb una durada inicial de quatre setmanes ampliables a sis, segons va detallar ahir el president en una entrevista televisiva.

"Hem de prendre mesures més estrictes" perquè "estem en una situació preocupant", va afirmar Macron. L'objectiu és frenar el creixement dels contagis per tal de passar dels aproximadament 20.000 nous casos diaris actuals a 3.000-5.000, va afegir. Així mateix, el mandatari francès va assegurar que un reconfinament general de la població, com el viscut la passada primavera, "seria desproporcionat", per la qual cosa el toc de queda "és una mesura pertinent". 

"No es podrà anar al restaurant després de les 21 h  de la nit, no es podran fer festes a casa dels amics", va explicar el president, qui va avançar que hi haurà controls policials i multes per als infractors de 135 euros i majors per als reincidents. A més, es posarà en marxa un sistema d'autoritzacions per aquells que hagin de sortir per treball o motius ineludibles.

"Hem de poder continuar anant al treball", va asseverar. El primer ministre, Jean Castex, i el titular de Sanitat, Olivier Véran, explicaran demà les modalitats concretes d'aplicació del toc de queda. Amb tot, Macron va recomanar també dos o tres dies de teletreball per setmana, encara que sense obligatorietat, i va demanar limitar a sis persones les reunions privades.

Aquesta intervenció de Macron en horari de màxima audiència televisiva va tenir lloc mentre la situació s'agreuja a les principals zones urbanes de França malgrat les mesures restrictives preses en les últimes setmanes, com l'obligatorietat de l'ús de màscara, el tancament de bars o un protocol més rígid en restaurants de diverses d'aquestes àrees.

L'agreujament de la situació a París

La situació és especialment seriosa a la regió de París (Illa de França), on l'índex de casos positius és de 320,9 per cada 100.000 habitants i els pacients de Covid-19 ocupen ja el 45 % de tots els llits de cures intensives als hospitals, segons dades comunicades avui a EFE per les autoritats sanitàries regionals. A més, el 17 % de tots els tests realitzats a la zona en l'últim dia van donar resultat positiu.

Macron va recalcar que als hospitals s'han ajornat operacions quirúrgiques per assegurar que hi havia llits de cures intensives per als pacients de coronavirus, però "ja no tenim llits de reserva, per això hem de prendre mesures més estrictes".

Al costat de la regió de París, les altres àrees metropolitanes amb toc de queda seran les de Marsella-Aix en Provence, Lió, Lilla, Grenoble, Montpeller, Tolosa, Rouen i Saint-Étienne. Són les zones "on el virus circula més", va recalcar el president.

La pandèmia ha causat ja 33.037 morts a França, segons les últimes xifres oficials divulgades ahir a la nit, amb 104 defuncions en les últimes 24 hores. A nivell nacional, aproximadament un 33 % de tots els llits de cures intensives estan ocupats per pacients de Covid-19, segons l'últim informe de l'agència nacional de sanitat.

Crida a la responsabilitat

El president va apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans a l'hora de respectar el toc de queda i actuar amb sentit comú, portant màscara, guardant la distància de seguretat o ventilant espais tancats. "Si no volem prendre mesures més dures, en tres setmanes o un mes caldrà respectar aquestes regles", va urgir, abans de recordar que el virus estarà present "fins a l'estiu de 2021".

Macron també es va esforçar en enviar un missatge de tranquil·litat i va anunciar que hi haurà noves mesures de suport als sectors econòmics més afectats per aquesta decisió. "Intentarem ajudar al màxim", va recalcar, i va afirmar que les ajudes per desocupació parcial (ERTE) "es reactivaran per a tots aquests sectors".

Igualment va assegurar als francesos que no hi haurà restriccions als transports i que els ciutadans podran viatjar entre regions en les vacances escolars que comencen divendres que ve.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —