Macron
Per EFE
Publicat el 10 de març 2021

El president de França, Emmanuel Macron, ha ordenat desclassificar documents del Ministeri de Defensa fins al 1971, en els quals s'inclouen els tumultuosos períodes de la descolonització francesa a Àfrica, com la guerra d'Algèria (1954-1962).

"Decidit a afavorir el respecte per la veritat històrica, el president de la República ha escoltat les demandes de la comunitat universitària per facilitar l'accés als arxius classificats amb més de 50 anys d'antiguitat", diu un comunicat difós aquest dimarts pel palau de l'Elisi.

La nota de la seu presidencial explica que realitzarà un procediment més àgil de desclassificació: serà per dossier i no fulla per fulla. "Aquesta decisió té com a meta escurçar els terminis d'espera associats al procediment de desclassificació, especialment respecte a documents relatius a la guerra d'Algèria", afegeix. L'objectiu és que el procés de desclassificació estigui acabat abans de l'estiu de 2021.

El president reconeix tortures

La setmana passada, Macron va reconèixer, en nom de l'estat francès, que l'advocat i militant algerià, Ali Boumendjel, mort el 1957 durant la guerra d'Algèria, havia estat torturat i assassinat i no s'havia suïcidat. Va ser la primera vegada que un cap d'estat francès l'assumia.

La decisió del president francès, que va néixer en 1977, 15 anys més tard que acabés el conflicte bèl·lic a Algèria, va arribar després de la recepció de l'informe sobre memòria de la colonització i la guerra al país magrebí que va encarregar a l'historiador Benjamin Stora.

La seva actitud reconciliadora, celebrada a Algèria, no està exempta de polèmica a França, perquè encara són moltes les veus que critiquen aquestes labors de memòria històrica. Denuncien que aquest tipus d'actes són una falta de consideració cap als soldats francesos que van participar en la guerra.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —