La majoria de dones troben feina a temps parcial mentre que els homes ho fan a jornada completa 
Per ACN
Publicat el 01 de desembre 2020

La majoria de dones que han trobat feina durant el tercer trimestre de 2020 ho han fet a temps parcial mentre que l'increment de l'ocupació masculina ha sigut, en gran part, a jornada completa. És una de les conclusions de l'informe "Dones i treball" de l'Observatori del Treball i Model Productiu publicat aquest dilluns a partir de les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA).

L'informe mostra que el 88% de les dones que s'han incorporat al mercat de treball han trobat una feina a temps parcial mentre que entre el 85,9% dels homes s'han incorporat a jornada completa. De les 32.500 dones que van trobar feina, 28.600 tenien una jornada parcial. En canvi, dels 63.900 homes ocupats més, 54.900 van poder optar a una feina a temps complet.

La pandèmia ha passat factura a la població femenina, que resultats més desfavorables que els homes en gairebé tots els indicadors del mercat de treball: taxes d'activitat i d'ocupació menors, pitjor qualitat de l'ocupació amb més temporalitat i més parcialitat, l'atur és més alt i pateixen més l'atur de llarga durada.

L'atur estimat per l'EPA, intertrimestralment, ha augmentat força entre les dones; en canvi, ha disminuït entre els homes. D'aquesta manera, la taxa d'atur de les dones creix fins al 14,3%, mentre que la dels homes es redueix al 12,2%.

Increment de la taxa d'atur femení

Aquestes dades impliquen que "un volum important de dones que ha buscat feina durant el tercer trimestre no ha trobat ocupació, resultat en un increment de la taxa d'atur", segons l'Observatori. L'informe assegura que mirant l'increment de la població activa amb increments de 63.100 homes i 67.000 dones entre juliol i setembre, s'observa com la major part dels homes que s'han activat ho han fet ocupant-se (+63.900). En canvi, en les dones l'augment de població activa s'ha repartit entre la feina (+32.500) i l'atur (+34.500).

D'altra banda, la taxa de parcialitat també augmenta i se situa en el 20,6% en el cas de les dones i en el 7,3% en el dels homes. Així doncs, durant aquest tercer trimestre s'accentua la diferència entre ambdues taxes, amb 13,3 punts de distància. 

Només dues activitats feminitzades presenten guanys d'ocupació entre juliol i setembre, el comerç al detall amb 36.700 persones ocupades més; i la sanitat i serveis socials amb 21.200 treballadors més. Aquestes dues activitats són les que ocupen a més dones i engloben prop d'un terç de l'ocupació femenina a Catalunya, el 30%.

En l'altre extrem, les activitats on les dones han perdut més ocupació han estat les activitats immobiliàries, professionals i tècniques (13.200 menys); l'alimentació, tèxtil, fusta, paper i arts gràfiques (10.300 menys), i l'educació (10.000 menys). 

Pel que fa a l'activitat econòmica, totes les branques han registrat descensos de la contractació femenina acumulada en els primers nou mesos de 2020 respecte al mateix període de 2019. Les davallades més importants s'han donat a l'activitat turística, com és el cas dels serveis de menjars i begudes amb 72.478 contractes menys, i els serveis d'allotjament, amb un descens de 51.786 contractacions.

En intensitat, sobresurt les agències de viatges i operadors turístics, que han perdut un 84,5% d'ocupació femenina, és a dir, 8.897 treballadores menys, i el transport aeri amb un descens del 83,6%; i 1.494 contractes a dones menys.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —