Un informe estadístic publicat avui per l’Observatori Contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General així ho exposa.
Per ACN i Redacció
Publicat el 17 de juny 2020
Temps de lectura 1 minut

El 60'5% de les mil dones assassinades per les seves parelles en els últims 16 anys a Espanya vivien amb l’autor del crim, segons l’informe estadístic fet públic avui per l’Observatori Contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial. L’informe comprèn exactament el període de temps entre el gener del 2003 i l’abril del 2019, quan es va registrar la víctima número 1.000, i també exposa que el 26% de les víctimes havia denunciat prèviament, i el 12% tenia una mesura de protecció en vigor.

L’estudi manifesta que en aquest període una dona ha estat assassinada cada setmana, i de mitjana han mort 61’3 víctimes cada any. El pic se situa el 2008, amb 76 dones mortes, mentre que el mínim es troba al 2016, amb menys de 26 morts registrades.

L’informe també recull les franges d’edat de les dones mortes. L’edat mitjana de les víctimes mortals de violència masclista en aquests 16 anys és de 42 anys, i més de la meitat tenien entre 26 i 45 anys. Més del 12% de les víctimes eren menors de 15 anys, un 14% es trobava entre els 46 i els 55 anys, poc més del 7%, entre els 56 i els 65 i quasi un 12% eren  més grans de 65 anys.

Un altre tipus de dades que manifesta l’informe és la relació de la víctima amb l’assassí. Més del 60% dels crims van ser comesos pel qui encara era la parella de la víctima. En un terç dels assassinats el culpable va ser l’exparella, i en l’11’6% l’assassinat es va produir quan la relació es trobava en una situació transitòria. A més, un 75% dels crims van ser comesos a dins del domicili familiar.

Finalment l’estudi exposa dades sobre el perfil dels agressors. Determina unes característiques comunes en què l’agressor és un home d’uns 46 anys i de nacionalitat espanyola en més del 66% dels casos. Pel que fa a les detencions, l’agressor va ser detingut en poc més del 46% de la totalitat dels assassinats, i d’aquests, un 82% es va produir després que l’assassí fugís; mentre que un 21% es va entregar o suïcidar.

Les víctimes del voltant

En 38 dels casos totals, 44 persones pròximes a la víctima també van ser assassinades, i d’aquestes, 23 eren menors. D’altra banda, 3 de cada 4 víctimes eren mares, i en la meitat dels casos els fills eren menors. Així, la xifra de menors que han quedat orfes per violència masclista en aquests 16 anys puja a 765, i d’aquests, 499 eren fills de la víctima i l’agressor, i 266 eren només fills de la víctima.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —