Els malalts lleus de COVID-19 reclamen proves diagnòstiques
Per Imanol Olite
Publicat el 03 de juny 2020

Un grup de malalts de Covid-19, amb simptomatologia lleu però de llarga duració, han començat a organitzar-se a les xarxes socials per denunciar la situació d’aïllament, malestar i preocupació en què viuen i reclamar a les autoritats sanitàries que els realitzin proves de diagnòstic. A alguns d’ells no se’ls fan pel caràcter lleu de la seva simptomatologia o perquè encara no han estat diagnosticats. Per això, reclamen un protocol mèdic i assistencial “igual” per a tots els malalts d’aquestes característiques.

Els afectats han començat la seva protesta a Twitter sota el nom Covid19_persistent. A través d’aquesta iniciativa, el col·lectiu pretén visibilitzar la seva situació i instar tots els qui ho pateixen que se’ls sumin. “Ens estem organitzant perquè ens sentim abandonats/des i volem un seguiment mèdic de qualitat”, expliquen en un tuit. El perfil es va crear el 13 de maig i des de llavors el creixement ha estat exponencial: en poc més tres setmanes ja supera els 1.800 seguidors.

Malgrat que no existeix un recompte oficial, els malalts de Covid-19 amb símptomes lleus però persistents són nombrosos. Aquest quadre mèdic es caracteritza per una simptomatologia lleu i canviant (cansament, cefalea, febrícula, mal de panxa…), però persistent (més d’un mes), que impedeix als afectats fer vida normal i els obliga a viure en un aïllament indefinit, que per alguns ja supera els dos mesos. A més, el caràcter intermitent de la simptomatologia els crea una sensació d’incertesa i angoixa constant. “Si bé semblava que en alguns moments els símptomes desapareixien, aviat reapareixien i patíem una recaiguda”, explica Eva Sanfacundo, una de les primeres afectades a unir-se a la iniciativa.

Encara que, tal com expliquen des del col·lectiu, tots són “malalts i malaltes”, només alguns han estat diagnosticats mitjançant proves específiques. La resta ho han estat perquè els seus símptomes són compatibles amb els de la Covid-19 i alguns encara no han rebut cap diagnòstic. En aquests casos, la baixa intensitat dels símptomes i els resultats positius a les proves a què se sotmeten per comprovar l’estat del seu sistema respiratori (radiografies, per exemple) provoca que el cas sigui considerat lleu pels metges i no es considera necessari realitzar cap mena de test de detecció o PCR. Fins i tot, alguns afectats expliquen que els seus metges atribuïen símptomes com la sensació d’ofec a un episodi d’ansietat i els receptaven ansiolítics.

Paralitzats però organitzats

La manca d’un diagnòstic clar i de solucions efectives ha paralitzat les vides de tots els afectats. “Fa setmanes que ens diuen que tinguem paciència, però no sabem fins a quin punt pot quedar afectada la nostra salut”, explica Sanfacundo. Precisament, des de la plataforma es denuncia que el Departament de Salut “no tingui previst un abordatge específic per als seus casos” i demanen que es defineixin protocols mèdics i assistencials específics per a la seva situació i que es facin “tests diagnòstics i serològics amb caràcter immediat”, que els permetin conèixer amb certesa el seu estat de salut.

La falta de material per dur a terme proves de forma massiva ha provocat que els tests de detecció de la Covid-19 continuïn restringits a aquelles persones amb símptomes severs o que han estat en contacte amb individus que estan infectats, entre d’altres.

Per detectar la malaltia, els dos tipus de tests més utilitzats són el de diagnòstic, més coneguts com a PCR, i els serològics. La prova PCR és la que permet saber, a través d’una mostra respiratòria, si la persona està infectada en el moment en què se li realitza la prova. Per altra banda el test serològic indica, a través de la detecció d’anticossos, si l’individu en qüestió ja ha passat la malaltia. Abans de realitzar aquests tests es poden realitzar altres proves, com radiografies de tòrax per saber si el pacient té símptomes relacionats amb el virus. 

Una de les principals demandes dels afectats és l’accés a tests de diagnòstic que els permetin conèixer el seu estat de salut. Font: ACN

Des del col·lectiu d’afectats i afectades persistents per la Covid-19 també insisteixen en la necessitat d’establir un “seguiment intens” dels seus casos, ja que, tal com expliquen en un comunicat, l’única atenció que han rebut ha sigut telefònica i amb trucades molt espaiades. “D’aquesta manera podrem conèixer realment a quants malalts afecta i quina és la seva evolució clínica”, exposa Sanfacundo. A més, diuen que aquestes dades ajudaran a la “investigació específica” dels seus casos.

Per vehicular totes aquestes demandes, els integrants de la iniciativa —més de 430— s’han començat a organitzar en grups de treball. Entre les diverses accions que estan impulsant, han enviat una carta a la Consellera de Salut, Alba Vergés, per demanar-li una reunió, i n’estan preparant una altra per al Síndic de Greuges. A més, també tenen previst posar-se en contacte amb tots els partits polítics que  tenen representació parlamentària per traslladar-los les seves demandes.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —