El malestar amb la policia es trasllada a la pell - Diari de Barcelona

Les protestes en suport a la llibertat de Pablo Hasél han remogut els carrers de Barcelona i l’actuació dels Mossos d’Esquadra ha tornat a ser al centre de la polèmica. Entre tot aquest enrenou, el lema d’ACAB ha reaparegut amb força i s’ha fet present en pancartes o pintades arreu de la ciutat. Aquesta consigna és la sigla de l'anglès “All Cops Are Bastards”, que podríem traduir com 'Tots els policies són uns malparits'.
Fa temps que la brutalitat policial és un tema de debat, ja sigui arran de les protestes contra la sentència del procés o del moviment Black Lives Matter. El malestar respecte als cossos policials és especialment present entre els joves, però s’expressa de maneres molt diverses; unes més curioses que les altres. Més enllà dels grafitis, les cançons o les pancartes, hi ha qui decideix reflectir el rebuig a la policia a la seva pròpia pell en forma de tatuatge.
L’Ana és una jove que ara fa dos anys va decidir tatuar-se el lema AMAB ("All Mossos Are Bastards") a les natges. “No estic gens d’acord amb moltes de les pràctiques que avui en dia veiem en la policia, com ara l’ús de pilotes de goma”, explica en declaracions al Diari de Barcelona. “Jo ho he viscut en primera persona, he rebut cops de porra i no m’han deixat fer una manifestació; han abusat del seu poder. Se suposa que la seva funció és protegir la ciutadania, però d’ells qui ens protegeix?”, exclama.
Demandes com aquestes no són estranyes per a tatuadors com la Marta, coneguda com La Carnicera, o l’Alain, propietari de l’Inkordium Tattoo Studio. “Qui es fa aquests tatuatges acostuma a ser gent que està en contra de l’autoritat policial, normalment són perfils que vénen del món del grafiti, del punk o el món de l’skate”, explica a aquest mitjà la Marta. En general, afegeix, es tracta de gent jove.
“Aquest tatuatge me’l vaig fer fa poc i, de fet, encara no està acabat. Vaig decidir fer-me'l quan hi va haver les protestes del 2019 a Xile, el país on vaig néixer, en què la brutalitat policial va ser molt gran. En aquell moment aquí també vivíem un moment convuls”, explica un client de Inkordium Tattoo Studio.
Per al tatuador Kibas Barcelona és important entendre a fons què ha portat a molta gent a odiar la policia. “Penso, per exemple, en George Floyd i tots els afroamericans executats als Estats Units, la policia corrupta a molts països de Llatinoamèrica, els desnonaments enmig d'una pandèmia a famílies en situació d'exclusió social o les persones gran trepitjades i apallissades l'1 d'octubre 2017 aquí a Catalunya”, explica al Diari. Al final, assegura, “les persones estan espantades, i com gossos que han rebut moltes hòsties, arriba el dia que es cansen i et mosseguen”.
Per què ACAB?
L’origen del terme ACAB és difús i es fa difícil seguir-ne la trajectòria. “Sembla que hauria aparegut a Anglaterra a la dècada dels anys 20 i que s'hauria utilitzat en mobilitzacions dels anys 40. A nosaltres, però, ens hauria arriba cap a la dècada dels anys 80”, explica al DbB Jordi Mir, professor del Centre d'Estudis sobre Moviments socials de la UPF. Al final, assegura, els moviments que han fet seu aquest terme són molt diversos; “és una manera de denunciar comportaments de la policia que s’han acceptat o normalitzat”.
Per a la Marta és un “orgull” tatuar aquests missatges. “Jo vinc del món de l’skate i del graffiti i he tingut molts xocs amb la policia. M'honora poder tatuar-ho i seguir expandint aquest lema, perquè la policia sovint no ajuda a la població, sinó que ens perjudica i, fins i tot, abusa de nosaltres”, sentencia la tatuadora.
Al voltant d’aquests tatuatges, però, hi ha dubtes sobre la seva legalitat. L'article 37.4 de la llei mordassa contempla com a infracció les faltes de respecte als membres de les Forces i Cossos de Seguretat, sancionades amb multes d’entre 100 i 600 euros. Hi ha hagut casos de persones que han estat multades per portar una dessuadora o una bossa amb el lema ACAB. “És una mica com si hi hagués un buit legal”, explica la Marta: “Segons aquesta regla de tres seria sancionable, però jo no conec ningú a qui hagin multat per portar aquest tatuatge”.
Els joves d’ara odien més la policia?
“En els darrers 15 anys les mobilitzacions han anat en augment i cada vegada incorporen sectors més amplis de la societat”, explica Mir. Des del moviment universitari dels anys 2008-2009, passant pel 15M l’any 2011 i arribant a les protestes per la sentència del procés del 2019. Per a aquest professor, una conseqüència d’això és que les actuacions policials que es consideren injustificades comencen a preocupar un sector més ampli de la societat.
“Quan els Mossos carreguen contra l'acampada del 15M, ja no estan carregant només contra estudiants. Unes tenen més repercussió que les altres”. A més, afegeix, amb les mobilitzacions independentistes aquest malestar amb la policia ha arribat encara a més sectors. Tot això popularitza expressions com ACAB i AMAB, que tot i que ja existien, ara es veuen o s’escolten més.
@julianacanet #TotEsMouTV3 #Barcelona pic.twitter.com/HhzFBsqUch
— xexrodriguez (@xexrodriguez) February 22, 2021
Per a l’Ana això pot fer que més persones es facin tatuatges d’aquest estil, perquè “amb tot això del Pablo Hasél, per exemple, la gent veu més clara la brutalitat policial. No oblidem que una noia ha perdut un ull i que això no és la primera vegada que passa”. Malgrat tot, ni La Carnicera ni a Inkordium Tattoo Studio han pogut apreciar un augment en els encàrrecs d’aquests tatuatges. “Són tatuatges que històricament sempre han estat molt demandats”, conclou la Marta.
*Per a la seva seguretat, en aquest reportatge no s'inclou el cognom d'algunes de les persones entrevistades

