Vista del 22@
Per Redacció
Publicat el 10 de juliol 2020

Associacions de veïns del Poblenou han rebut amb molt d'enuig la notícia sobre el pacte del govern de Barcelona en Comú i el PSC amb ERC per reactivar la dinamització del districte del 22@ i culminar el procés iniciat fa vint anys. L'acord preveu un nou planejament urbanístic de tota la zona, que permetrà agilitzar els tràmits per activar els 980.000 m² de sostre destinats a activitat econòmica i empreses que queden pendents de desenvolupar. El consistori calcula que permetran generar 60.000 llocs de treball. També s'ha de poder duplicar la reserva d'habitatge per arribar als 9.600 pisos.

L'Observatori dels barris del Poblenou ha criticat l'anunci de l'acord, i ha lamentat la manca de diàleg amb el teixit veïnal. "L’Ajuntament anuncia un pacte amb ERC i PSC enmig d’un procés participatiu que només ha iniciat amb una sola reunió, en què no s’ha compartit informació ni ha concretat futures trobades", ha dit al seu compte de Twitter.

?ALERTA! Barcelona en Comú, ERC i PSC pacten la modificació del #22arrova a esquenes del veïnat i les entitats i menystenint el procés participatiu per a la modificació del projecte. Obrim fil? https://t.co/ElNQ9Oqy8B

L'entitat lamenta "una manca de concreció" per part d'un Ajuntament "que fa bandera de la participació i que a l’hora de la veritat se’n riu d’aquesta i prescindeix del veïnat". En aquest sentit, critica que no s'ha fet cap concreció de la “lletra petita”. Preocupa que la promesa d’agilització de la transformació no ve acompanyada "d’una explicació al detall sobre què implicarà".

També critica la manca de detalls tècnics i posa en dubte que el pla sigui compatible amb la realitat del Poblenou. A parer seu, els darrers vint anys demostren el contrari. D'altra banda, l'Observatori qualifica "d'anecdòtica" la previsió d'habitatge i tem que molts dels metres quadrats que preveu el pla es destinin a oficines, quan actualment "hi ha un parc d'oficines infrautilitzades".

Més gratacels al 22@

Per assolir la xifra d'habitatges anunciada, s'augmentarà l'edificabilitat amb pisos més alts. El pla original de l'any 2000 contemplava un potencial de 5.200 habitatges nous, dels quals urbanísticament se n'ha executat 3.200. Ara, es planteja gairebé doblar la xifra de fa vint anys, executant els pendents i sumant 4.400 habitatges més, arribant pràcticament a 10.000.

Segons l'alcaldessa, Ada Colau, l'acord té dues prioritats: generar llocs de treball, reactivar l'economia i fer habitatge assequible. "El que volem és que el 22@ sigui un barri ple de vida, per això fem aquest model mixt: activitat industrial i gairebé doblar l'habitatge previst en el plantejament inicial", ha defensat Colau, explicant que el que es vol és que s'hi visqui i s'hi treballi. L'alcaldessa ha afirmat que l'acord per al nou planejament "recupera el millor esperit del 22@" però l'actualitza d'acord amb les necessitats del moment, com ara disposar de més habitatge assequible.

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha argumentat que calia "un motor" que dinamitzés el territori i s'ha mostrat convençut del potencial econòmic de la zona malgrat el context de crisi actual generat per la Covid-19. "L'únic sector que a la ciutat de Barcelona està creant ocupació neta és el tecnològic", ha conclòs.

"Barcelona necessita el 22@ que avui fem reviure", ha apuntat el líder d'Esquerra, Ernest Maragall, que s'ha mostrat que amb l'acord "la ciutat hi guanya". El republicà també ha advertit el govern municipal que des del seu grup vetllaran perquè la confiança "no quedi desmentida".

Tramitació

Tots els canvis acordats seran possibles amb una Modificació de Pla General Metropolità (MPGM) que doni compliment al pacte. El primer pas serà al ple de juliol, quan el govern presentarà una mesura de govern. La idea és fer l'aprovació inicial de la modificació al setembre. El pacte amb ERC garanteix a l'executiu municipal una còmoda majoria per superar la tramitació.

Vista de l'skyline 22@

A més, l'acord entre els tres grups municipals també inclou una nova oficina que s’encarregarà de coordinar l’atenció a la ciutadania i fer el seguiment dels projectes que es duguin a terme. També proporcionarà informació general del 22@. L’oficina es formalitzarà abans de l’aprovació inicial de l’MPGM.

El pacte amb ERC inclou a proposta del grup de Maragall que un cop s'hagi aprovat definitivament l'MPGM i abans que finalitzi el mandat ja es tiraran endavant accions que desenvolupin la modificació perquè passi del paper a la realitat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —