Mamadou Seydi: "Buch i Sallent fa temps que saben que les identificacions tenen un caire racista"
Publicat el 17 de juny 2020

La mort de George Floyd ha estat la guspira que ha desencadenat una onada de protestes a tot el món que ha esperonat la lluita antiracista. A Catalunya, arran de la mort de Floyd, Osato Iyoyota i l'activista Mamadou Seydi van posar en marxa la Plataforma antiracista de Manresa. Dilluns, tan sols tres setmanes després del seu naixement, van reunir centenars de persones en una manifestació a la capital del Bages contra l'agressió racista de sis agents dels Mossos d'Esquadra a Wubi, un jove negre de 20 anys, el gener de 2019 a Sant Feliu Sasserra.

SOS Racisme va fer pública l'agressió dilluns amb un àudio —avançat per La Directa—  que corrobora els insults racistes que denuncia el jove. L'agredit, que sosté que els agents el van escopir i colpejar, va gravar amb el mòbil com els agents li deien "negre de merda, racista és poc", "tu ets un mico" o "la propera vegada que vegis a la policia, corre, però intenta anar-te'n molt lluny, ves més lluny de l'Àfrica", entre altres improperis. El jutjat d'instrucció número 5 de Manresa els investiga per un delicte de lesions i un altre contra la integritat moral.


Per què heu sortit al carrer?
Principalment per demanar els valors bàsics que totes les persones es mereixen només pel fet de ser-ho, com són la llibertat, el dret a viure i a ser tractat d'una manera igualitària. I, en el cas de la denúncia d'en Wubi, hem sortit a demanar justícia i que als sis agents dels Mossos implicats no només els canviïn el destí, sinó que siguin jutjats i que el judici reflecteixi una justícia envers ell.

Centenars de persones van sortir dilluns a Manresa per donar-li suport. Us esperàveu tanta gent?
Va ser una sorpresa perquè pensàvem que seríem quatre gats, però va acabant sent un gran èxit. No esperàvem tanta gent perquè vam organitzar-ho a correcuita. De moment anem sobre la marxa, però sabem que ara s'han sacsejat les estovalles i sortiran molts casos que són de fa mig, un o dos anys. Creiem que cada cas que surti necessita la representació de la nostra plataforma i la justícia del poble.

Per què s'ha decidit a explicar-ho ara?
Suposo que en Wubi estava cohibit i no s'havia sentit amb cor de fer-ho públic i exposar-se en un tema tan sensible. I ara, per primer cop, haurà sentit el suport de la societat. Aquí hi ha un paral·lelisme entre el masclisme i el racisme. Quan transcendeix un acte de violació, hi ha qui pensa "alguna cosa haurà fet". En el racisme passa el mateix: quan hi ha un acte de discriminació per qüestió d'ètnia o origen sempre hi ha un però i hi ha qui diu "segurament ha fet això malament". Arriba un moment on tu carregues amb la brutalitat policial, el dolor mental i la por que no et creguin.

L'àudio publicat t'ha sorprès?
Ensenyen una realitat molt crua, que ens deixa perplexos però que als que coneixem aquesta situació no ens acaben de sorprendre. Posen de manifest una veritat amagada a la població que no la pateix.

El canvi de destí dels agents és, a l'espera de la resolució judicial, l'única mesura que ha pres Interior.
Intenten passar la patata calenta a un altre lloc enviant-los a un altre destí, perquè saben que aquí no poden treballar. Mentrestant, volen deixar que passi la tempesta i intentar controlar-ho com puguin. Però això no funciona enlloc, el canvi de destí i fer veure que no passa res no és una solució. Són petits granets de sorra que omplen una muntanya que un dia esclatarà de forma violenta, i nosaltres volem impedir-ho. 

Tanmateix, el conseller Buch ho ha titllat de feixisme i el cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha admès "vergonya i indignació" per la conducta dels agents.
Són paraules adreçades a la ciutadania per fer-hi una rentada de cara, perquè fa temps que saben que les identificacions policials tenen un caire racista. No ens estan explicant res de nou que nosaltres no els hàgem expressat molts cops abans. Per tant, com que considero que no són persones ignorants, sinó que tenen coneixement de què passa a peu de carrer, i que les seves declaracions han estat molt ràpides tenint en compte que es tracta d'un problema de fa molts anys, crec que no volen que les protestes d'altres llocs del món passin a Espanya. Volen transmetre la idea que volen controlar-ho, però la situació fa molt que els va marxar de les mans.

A Premià de Mar, en canvi, l'alcalde ha negat que l'atac al pis de migrants del diumenge sigui un episodi racista. 
Sempre es parla des de la ignorància perquè no saben que és el racisme. Ara això ha esclatat per la mort de George Floyd, però la mort és l'acte final dels crits, i això va des dels petits episodis d'impunitat fins a l'assassinat. Que l'alcalde digui això vol dir que el racisme és a totes les estructures, també a les institucions. El racista, per entendre'ns, no és qui no ha llegit mai un llibre, és qui ha llegit, s'ha inculcat moltíssim, però que igualment té un concepte erroni del que és la societat avui i en el futur.

En aquest sentit, tot i que els Mossos estan ara en el punt de mira, el racisme que denuncieu no és exclusiu dels cossos policials.
Denunciem una estructura. El nostre problema, que compartim amb altres lluites com el feminisme, és que tallar l'arbre des de dalt és insuficient perquè continua creixent. No val només amb posar-hi una tireta; hem de tallar l'arbre de soca-rel movent aquesta estructura amb les bases socials i l'educació.

Manifestants en la concentració a Manresa per denunciar l'agressió racista de sis mossos a un jove a Sant Feliu Sasserra. Foto: ACN

Això és el que us ha portat a crear la plataforma?
Volem repudiar la ignorància perquè els comportaments racistes desapareguin de la nostra societat. I tot i que nosaltres no ho puguem veure, esperem que els nostres fills o germans petits sí. L'Osato Iyoyota tenia al cap la plataforma des de fa molt de temps però no s'atrevia a dur-ho a terme. Però arran de la mort de George Floyd va veure que era un tema candent que estava a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. Era el moment oportú per posar-ho en marxa, perquè tindria més empenta i visibilitat, i així li ho vaig dir quan va comentar-m'ho.

George Floyd és la gota que ha fet vessar el got?
Floyd no deixa de ser una gota de sang en un mar de sang. És un got que vessa des de fa molt de temps i que ara s'ha trencat. I és impossible controlar la marea. Som la generació que hem trencat les fronteres, i la immigració és latent i cada cop és major perquè vivim en un món globalitzat.Racisme sistèmic i impunitat policial

La coordinadora del servei d'atenció i denúncia de SOS Racisme, Alícia Rodríguez, va assegurar dilluns en una entrevista a l'ACN que les proves que tenen contra els sis mossos implicats en la presumpta agressió racista contra el jove són "molt contundents" i, per això, confia que "s'aconsegueixi una condemna". L'entitat, que exerceix d'acusació particular en aquest cas, denuncia un "racisme d'Estat sistèmic" que "permea les institucions, les lleis i totes les capes de la societat" i "criminalitza, estigmatitza i violenta especialment a les persones migrades i racialitzades".

El servei d'atenció i denúncia que coordina Rodríguez ha comptat 571 casos de racisme policial a Catalunya en els últims 20 anys, dels quals només en quatre ocasions s'ha condemnat un agent i en cap se li ha aplicat l'agreujant de racisme o s'ha vist com un delicte d'odi. "Segurament hi ha molts més casos perquè aquests són els casos que nosaltres recopilem. Hi ha una qüestió d'infradenúncia constant que s'assimila molt amb la violència masclista; fins fa quatre dies no es comptabilitzava perquè no hi havia una voluntat política per fer-ho", assegura Rodríguez, en declaracions al Diari de Barcelona.

Alhora, Rodríguez subratlla que el sistema judicial acostuma a atorgar la presumpció de veracitat a la versió policial i es qüestiona constantment la versió de la víctima. "Denunciar un policia se'ls fa molt difícil i des de l'àmbit policial juguen amb aquesta indefensió per saber que no arribaran a fer una denúncia; i si ho fan, es trobaran amb una contra denúncia per atemptat contra l'autoritat o desobediència", conclou.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —