Manuel Merino anuncia la seva dimissió al Perú
Per Redacció i EFE
Publicat el 17 de novembre 2020

Manuel Merino, president interí del Perú, presenta la seva renúncia "irrevocable" després de l'explosió de protestes civils contra la seva presidència. Merino va anunciar la seva dimissió en un missatge televisat a la nació, minuts després que el Congrés exhortés al mandatari a renunciar mentre convocava a un ple extraordinari per a trobar una sortida constitucional a la crisi i trobar un successor al president dimissionari. Després de la mort de dos joves i desenes de ferits per les càrregues policials en les protestes en contra de Merino, el president interí va haver d'abandonar la presidència a tan sols cinc dies d'haver-se proclamat.

Des del dijous 12 de novembre, milers de joves es van organitzar per a manifestar-se pels carrers de Lima i altres ciutats principals del Perú. El rebuig popular cap al govern de Merino es va fer cada vegada més latent a mesura que passaven els dies. L'enfrontament entre generacions mai va estar tan vigent al país. Les protestes, reprimides pels cossos policials, es van tornar cada vegada més violentes i la indignació per la mort de dos joves va acabar d'incendiar els carrers del Perú.


Imatge d'EFE

President interí del Perú
Fa tan sols cinc dies que Merino havia pres el càrrec de president interí en reemplaçament de Martín Vizcarra, antic president del Perú. Vizcarra va ser destituït pel congrés dilluns passat 9 de novembre, en aprovar-se una moció de vacant per incapacitat moral. Amb aquesta moció, el congrés assenyalava a l'expresident per haver rebut més de 600 mil dòlars d'un càrtel de constructores, reconegudes per guanyar licitacions públiques en subornar a les autoritats. Vizcarra va ser titllat de corrupte i portat a un judici polític per les forces opositores al seu govern, així va ser reemplaçat per Merino.

Davant les càrregues policials en les manifestacions, l'expresident Vizcarra es va pronunciar a través de les seves xarxes socials.

Tres presidents en quatre anys
Manuel Merino és el tercer president que ha tingut Perú en els últims quatre anys i no precisament a través de processos electorals democràtics. Vizcarra va arribar al poder quan era vicepresident del renunciat Pedro Pablo Kuczynski. Aquell va ser l'últim mandatari elegit mitjançant votació popular, en 2016. Pedro Pablo Kuczynski va tenir dos judicis polítics acusats de corrupció pel congrés i va acabar renunciant. Després de la renúncia de PPK i la destitució de Vizcarra, Manuel Merino es va convertir en el tercer president del Perú en quatre anys.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —