Manuel Pulido, secretari general de la Federació d'educació de CCOO a Catalunya
Per Ona Boada
Publicat el 28 d’agost 2020

L’inici del nou curs escolar s’aproxima, un començament que es preveu “complicat”, per al secretari general de la Federació d’Educació de Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya, Manuel Pulido. I és que, després de les declaracions a la roda de premsa a Palau, del passat dimarts, per part del conseller d’Educació, Josep Bargalló i la consellera de Salut, Alba Vergés, la sensació que transmet Pulido és d’incertesa absoluta: “No es va concretar res, eren discursos de cara a la galeria”. Es lamenta, a més, d’haver d’estar pendents de rodes de premsa: “Hauríem d’haver estat presents en les meses negociadores que corresponien per arribar a un acord”, continua.

No obstant això, al Diari de Barcelona mostra el seu suport a la decisió de la Generalitat de garantir presencialitat a les escoles: “Com a societat ens hem de plantejar aquest objectiu, però s’han de posar els recursos necessaris” per evitar que els centres educatius esdevinguin fonts de contagis. Segons comenta Pulido, es volen implementar mesures que no es reflecteixen als pressupostos: “No es pot aconseguir amb un cost zero”. Es mostra crític, a les seves xarxes socials, amb el Conseller Bargalló, argumentant que al País Valencià sí que s’ha signat un acord per garantir “una tornada a l’escola segura”.

Què demanen?

I és que defensa que és totalment “impossible” reduir les ràtios a infantil i primària a 20 alumnes, amb els mateixos recursos que tenim ara mateix. És per això que, des de CCOO es demana, “lògicament”, un augment en els pressupostos. I no tan sols per al nombre d’alumnes, el qual sembla il·lògic que es vulgui disminuir als nivells educatius inferiors i que, a secundària, en contra del que marquen els experts sanitaris, s’estableixi a 30: “Volem que Salut Pública es posicioni i digui el nombre màxim d’alumnes i que es facin els càlculs per incrementar la plantilla en funció dels grups”.

El problema, però, no es limita tan sols en el nombre d’alumnes que es preveuen per grup-classe; també es troba en la neteja i higienització dels espais. “Calculem que es necessita un 20% més dels serveis de desinfecció que hi ha actualment, els quals no s’han augmentat en cap moment”, diu Pulido, i remarca que aquest increment ha d’incloure’s des de l’administració.


“Tot el que sigui impartir classes a distància significa reduir la qualitat educativa amb tota seguretat, el temari no es podria donar de la mateixa manera que es faria si fos presencial”


Les principals sol·licituds de CCOO són l’aval, per part del Servei de Prevenció de riscos laborals del Departament d'Ensenyament, dels plans de prevenció de contagis de cada centre. Manuel Pulido assegura que els equips directius s’han trobat molt “sols” a l’hora d’aprovar aquests plans, que són els que els acaben fent responsables de qualsevol cas que s’hi pugui produir. També assegura que és “necessari” introduir la figura de la infermeria escolar a totes les escoles de Catalunya: “Fa molts anys que la reclamem, però ara mateix el seu paper s’ha incrementat encara més”, afirma el secretari general. Ho fa criticant la mesura del sanitari d’un CAP de referència per a cada escola, atenent la situació en què es troben els centres sanitaris: “Estan sobresaturats per afegir-los, a més, el control d’un milió i mig de població, que entra a les escoles”. La seva última demanda va lligada a la protecció dels treballadors i les treballadores, “necessiten equips de protecció individuals, per tal que tinguin els mínims riscos possibles”.

Educació en línia:

Una opció que ja s’ha plantejat per a les universitats i que va haver d’implementar-se durant el confinament va ser la d’impartir les classes de manera telemàtica, una via que Pulido ha descartat taxativament, ja que assegura que “no estem preparats per això”. I és que, mentre que assegura que per algunes assignatures concretes o determinats nivells educatius podria ser viable, hi ha alumnes que necessiten la presencialitat. “Tot el que sigui impartir classes a distància significa reduir la qualitat educativa amb tota seguretat, el temari no es podria donar de la mateixa manera que es faria si fos presencial”, conclou.

Pel que fa a la bretxa digital, al Diari de Barcelona ens explica que “no és l’únic problema, que també hi és, ja que amplifica la desigualtat educativa”, ja que assegura que l’educació en línia complicaria l’aprenentatge als alumnes més vulnerables, que són els que necessiten suport presencial a les classes, per les dificultats educatives que poden tenir".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —