Ylva Johansson
Per ACN
Publicat el 04 de setembre 2020

Les restriccions de mobilitat entre els diferents estats de la Unió Europea estan totalment descoordinades, fet que provoca una gran confusió a l'hora de viatjar. És per això que Brussel·les ha proposat resoldre aquest problema amb un mapa unificat de zones de risc. La Comissió Europea ha demanat aquest divendres als governs europeus que segueixin l'anàlisi de risc del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (l'ECDC, per les seves sigles en anglès) a l'hora d'imposar limitacions a les entrades des de zones vermelles. L'executiu europeu també ha reclamat als països de la UE que no prohibeixin l'entrada a cap ciutadà europeu i que prioritzin els tests a les quarantenes. 

L'ECDC publica setmanalment un mapa d'Europa amb les zones de risc en funció del nivell de contagis a cada regió. Tanmateix, cada govern fa el seu propi anàlisi de la situació epidemiològica als països de la UE i decideix quines restriccions de mobilitat aplica per la Covid-19, com quarantenes o proves PCR obligatòries.

14-day COVID-19 case notification rate per 100 000, weeks 34-35

Mapa de l'ECDC, Europa (4 de setembre 2020) 

Això ha generat inquietud en algunes capitals europees. Per exemple, al govern francès de Jean Castex hi ha malestar pel fet que Bèlgica hagi classificat a París com a zona vermella, mentre l'ECDC considera que només és zona taronja.

Nova proposta

Davant del desgavell, la CE proposa refer el mapa actual de l'ECDC i que els governs acceptin el seu criteri. L'executiu europeu vol canviar els barems i el codi de colors actual de l'ECDC per establir les zones de risc. Hi haurien quatre colors (verd, taronja, vermell i gris) per definir de manera creixent el nivell de contagis. Les regions que no proporcionin informació o que no facin suficients tests seran considerades "zones grises".

"Els ciutadans es mereixen saber en quina zona estan", ha reblat l'eurocomissària de l'Interior, Ylva Johansson. Des de Brussel·les admeten la confusió generada entre la població.

A partir d'aquesta nova cartografia de la situació epidemiològica a cada regió europea, Brussel·les ha fet una guia sobre com aplicar les restriccions. No s'hauria d'imposar cap a les zones verdes o taronges. Per aquestes últimes, com a molt es podria recomanar la quarantena o un PCR a l'entrada. En canvi, la CE dona via lliure a les capitals per exigir quarantenes obligatòries o tests als ciutadans que arribin de zones vermelles.

En qualsevol cas, l'executiu europeu defensa que limitar la lliure circulació a la UE no és la millor manera per contenir el virus i només ho veu com una mesura "complementària". "El més important és la distància social, la higiene i la resta de prevencions", ha remarcat Johansson.

Brussel·les també ha demanat a les autoritats competents que informin de manera entenedora de les restriccions als ciutadans. La decisió final sobre com avaluar els riscos i quan aplicar restriccions a la mobilitat està en mans dels estats, ja que tenen la competència exclusiva en aquest àmbit. 

L'estat espanyol, el més afectat

L'espanyol és l'estat de la Unió Europea que més àrees de risc té marcades al mapa de l'ECDC i també és un dels més afectats per les restriccions de mobilitat. Una vintena de països europeus estan imposant ara mateix restriccions als viatgers provinents d'Espanya, segons la darrera actualització del ministeri d'Exteriors. Hi ha mesures diverses que van des de la prohibició total d'entrada, com és el cas de Dinamarca, Polònia i Hongria, fins a l'obligació de fer quarantena o un test.

Bèlgica, Eslovàquia, Eslovènia, Finlàndia, Irlanda, Liechtenstein, Lituània, Noruega, Regne Unit, Romania i Suïssa imposen una quarantena de 14 o 10 dies als viatgers que arriben des de l'estat espanyol o des de determinades zones. Tots aquests països reclamen l'autoaïllament a les entrades des de Catalunya.

D'altra banda, hi ha estats com Alemanya o República Txeca on es pot esquivar la quarantena fent una prova PCR. Altres com els Països Baixos només recomanen la quarantena o només fan tests a l'arribada, com és el cas d'Itàlia.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —