Incendis de Califòrnia
Per Redacció
Publicat el 14 de setembre 2020
Temps de lectura 3 minuts

El foc no para. Hi ha desenes d’incendis actius que es mouen a gran velocitat. Una gran devastació a la costa oest dels Estats Units, centenars d’habitatges destruïts i centenars de milers persones han rebut l’ordre d’evacuació. Almenys hi ha 23 morts. Cel ataronjat i infernal cobert per una boirina de fum i cendres mentre els bombers estan desbordats. 

Es coneix que almenys una part dels incendis es van originar dijous després de la caiguda d’un llamp al Bosc Nacional de Mendocino (Nord) i ja han cremat una franja de terra de gairebé la mida de Nova Jersei, aproximadament 7.000 milles quadrades. L’estat ha tancat els seus 18 boscos nacionals per temor que els visitants puguin quedar atrapats a l’interior dels parcs. Califòrnia des de l'inici d'any ja ha comptabilitzat en total més de 7.600 focs, que han cremat més d'1.214.000 hectàrees.

Però com estan evolucionant? Us oferim un conjunt de mapes interactius i actualitzats per poder veure cap on van els focs i com està la situació a Califòrnia. 

1. Mapa interactiu elaborat per la Universitat de Califòrnia per "proporcionar una consciència general de l'activitat dels incendis forestals". 

2. El New York Times també ha fet un conjunt de mapes de seguiment dels incendis de Califòrnia, Oregó i Washington. Et permet moure't per les diferents zones de l'estat i et marca les últimes zones d'extensió del foc, els que porta durant 7 dies i les àrees on hi havia foc anteriorment. 

3. El San Francisco Chronicle també ha elaborat un mapa interactiu molt il·lustratiu marcant on el foc encara està actiu, els orígens del foc contingut i els punts calents. 

4. El mapa de Los Angeles Times t'indica els orígens dels focs, els seus perímetres, els punts calents, les zones d'evacuació obligatòria i les d'alerta i les dades de contaminació de l'aire. 

La costa oest d'Estats Units evidencia la crisi climàtica

Washington i Oregó, els altres dos estats de la costa oest estatunidenca també estan patint una onada d'incendis a causa de la intensa calor viscuda el passat cap de setmana i la sequedat. A Washington les flames han calcinat pobles sencers com Malden, Graham i Bonney Lake.

Els experts afirmen que el canvi climàtic està contribuint decisivament a expandir les dimensions dels incendis i la velocitat a què es propaguen. El governador de Washington, el demòcrata Jay Inlsee ha demanat a tots aquells que no creuen en el canvi climàtic que viatgin al seu estat per veure-ho. El candidat demòcrata a la Presidència, Joe Biden, també ha emès un comunicat acusant Trump de "negar la realitat" de la crisi climàtica.

El cel infernal de San Francisco

La raó principal d'aquest cel inèdit de San Francisco que s'ha vist els darrers dies per les xarxes ha sigut perquè la boira, que és habitual en aquesta època de l’any, juntament amb l’aire fred provinent de l’oceà, impedeixen que el fum arribi a terra, i el mantenen a una capa superior de l’atmosfera que fa que el cel es mantingui vermellós i taronjós, sense deixar entrar la llum del sol.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —