Marató
Per Mar Grau
Publicat el 21 de desembre 2020

La Marató ​​​​​​​ d'enguany ha recaptat més de 10 milions d'euros. No sonen telèfons, no hi ha pavellons plens de polítics o famosos agafant trucades, no hi ha música al carrer, ni botigues ni firetes, no hi ha flashmobs, curses o dinars populars, ni tampoc hi ha espectacles o classes de zumba multitudinàries. No sembla el diumenge abans de Nadal on tothom és solidari ni que sigui per un dia i participa en les activitats del poble o del barri. Aquest diumenge, després de 29 anys, ens trobem amb La Marató menys multitudinària que mai, però la més excepcional i necessària. I urgent. La Marató d'enguany està dedicada a la covid-19, la necessitat social i sanitària més primordial d'avui dia.

Canvi de plans 

Catalunya, com tot el món, està vivint uns moments difícils i incerts a causa de la pandèmia mundial de la covid-19 i és per això que enfront aquesta excepcionalitat i crisi sanitària, el Patronat de la Fundació va decidir traslladar l'edició de les malalties mentals a l'any vinent, el 2021, i dedicar La Marató d'enguany a la covid-19 apel·lant la solidaritat ciutadana per sumar recursos que permetin avançar en la recerca i millorar la qualitat i l'esperança de vida de les persones afectades per aquesta malaltia de gran abast.

Edicions i fita històrica

Des de 1992, la Marató ha recaptat gairebé 202 milions d'euros i ha finançat 872 projectes de recerca, que han realitzat 1.369 equips. Un projecte de solidaritat popular que s'ha convertit en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica i en una potent plataforma de divulgació i sensibilització de les malalties tractades, després de més de 12 hores ininterrompudes d'activitats a les principals ciutats catalanes i d'hores i hores al telèfon.

La primera Marató es va dedicar a la leucèmia i el 2004 es va duplicar per primera vegada la recaptació habitual, es van superar els 8 milions d'euros, per la lluita contra el càncer. De moment, l'edició més exitosa va ser el 2018, també dedicada al càncer, que va aconseguir recollir més de 15 milions d'euros. Aquí us oferim aquest gràfic amb tots els anys, temàtiques i recaptacions que hi ha hagut en aquestes 29 edicions.

 

 

L'edició del 2021, que serà la 30a, estarà destinada a aconseguir recursos i accions socials per a la millora de vida de les persones que pateixen trastorns mentals.

Els protagonistes

Aquesta Marató excepcional la presenten Mònica Terribas, Raquel Sans, Jordi Basté, Roger Escapa i Laura Rosel, qui durant 14 hores de programació han homenatjat els centres sanitaris i als treballadors i treballadores essencials que ens ajuden a superar aquesta crisi. Els presentadors i altres col·laboradors s'han traslladat a diversos hospitals catalans per entrevistar a professionals i testimonis i al vespre, com cada any, s'han traslladat als estudis de TV3 de Sant Joan Despí per fer una gran gala d'entreteniment.

Disc de La Marató: protagonista de la pandèmia

Les 19 cançons que inclou el disc de la Marató d'aquest any són un reflex de l'important paper que ha tingut la música per a tots durant la pandèmia i el confinament: la música com a refugi de la incertesa i el tancament. Hi han participat 54 artistes, un rècord de participació, i 24 d'ells interpreten l'espot d'aquesta edició: "Serem més forts".

 

La Marató es modernitza

Per primera vegada en 28 anys no es disposarà de les grans seus telefòniques habituals que estàvem acostumats. Aquest any els donatius es faran a través d'Internet, transferència o al Bizum al 33333, i així els telèfons podran absorbir les trucades d'aquelles persones que no disposen d'accés a aquests canals, ja que han reduït pràcticament a la meitat el nombre de línies, de 1001 a 551. 

Aquesta ha estat una Marató diferent a la que estem acostumats, sense gent però que a tots ens toca d'aprop. Després de gairebé 10 mesos amb la temàtica de la covid-19 aquest diumenge se n'ha parlat amb claredat, calma, esperança i s'ha pogut recordar aquells qui no seran a taula el dia de Nadal. Enguany el marcador pujarà per a tots. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —