- entrevistes -
Publicat el 24 de febrer 2024

Marc Ciria (Barcelona, 1979) s’ha convertit en una de les persones de referència pels aficionats culers quan toca parlar de la salut econòmica del Barça. El soci fundador i director general de Diagonal Asset Management va ser el responsable econòmic de la candidatura de Joan Laporta en les eleccions per a la presidència del club blaugrana el 2015. Vuit anys després, no té problemes en continuar desengranant la situació financera del seu equip. Sempre des de la claredat, precisió i pedagogia.


Quan d'important és pel Barça ingressar els 10,6 milions d'euros en premis UEFA per passar als quarts de final de la Champions?
Més que pels mateixos premis de la competició, que també, és clau en l’impacte d’espònsors, patrocinis i engagement. Inclús, per drets de televisió. També pel que fa als ingressos que l’estadi de Montjuïc pot recaptar un dia de partit, encara que Laporta va dir que no s'estaven complint els pressupostos en aquest àmbit. Al final, un club que guanya i competeix al primer nivell es consumeix més.

És tan transcendental per a l'economia blaugrana que el seu futbol doni resultats?
La meva opinió és que no s'hauria d'entregar tot al fet de guanyar títols. El futur de l'equip no ha de dependre d’aconseguir una lliga o una Champions, sinó de tenir una estratègia de club. L'esglaó de competició ha de ser exigent, això sí.


“La marxa de Messi va ser un error estratègic molt clar, però no es preveia que tindria aquestes conseqüències”


Quins són els problemes que arrossega el Barça?
Els balanços diuen que l'entitat està molt mal gestionada econòmicament des de fa 10 anys. A partir del 2017, la situació es tensa amb una sèrie de fitxatges i renovacions fora de mercat que van incrementar el salari mitjà de la plantilla un 30% per sobre de la competència a Europa. El 2021, hi havia l'oportunitat de deixar de banda el resultadisme per donar lloc a una estructura de club eficient, austera i àgil, en la qual el resultat fos la conseqüència d'una gestió excel·lent. Però no va ser així.

La situació del Barça continua sent crítica...
Des de l'època de Gaspart, aquest és l'exercici econòmic més difícil. El problema és que Orpheus i Socios.com no van pagar el primer termini previst i tampoc ho ha fet Libero. Al 30 de juny, s'haurà de revertir el que no s'hagi complert de la ‘palanca’ de Barça Studios que s’ha venut per 400 milions. Tot el que era benefici podria passar a ser pèrdua, després d’haver compensat els 500 milions de fallides de la temporada 2021-22.

Què s'ha fet malament?
S'ha venut patrimoni pel valor de 800 milions d’euros i no s'ha reduït el deute, que era el primer que s’hauria hagut de fer. Els balanços del Barça diuen que entre els ingressos i despeses recurrents hi ha un diferencial de -300 milions d'euros. És el que es coneix com a dèficit ordinari. Mai s'havia perdut tant en aquest àmbit. A més, s'han esvaït 700 milions amb el negoci ordinari. La resta ha servit per fitxar jugadors amb contractes llargs i ascendents. Això perpetua el problema financer del club.


Foto: Marc Ciria

La marxa enrere de la Superlliga el 2021 va perjudicar el club?
El Barça va declarar aquell any gairebé 500 milions de pèrdues. La junta pensava que la Superlliga era imminent i que anava a rebre centenars de milions. Això no es va produir i potser aplicar llavors totes aquelles pèrdues va ser una errada, perquè va provocar l’adeu de Messi.

Víctor Font va dir recentment en una entrevista a RAC1 que la "gran errada" de Laporta va ser la marxa de l’argentí. Estàs d'acord?
Totalment. Nosaltres vam fer un estudi financer i Leo generava més respecte al cost que tenia. És un jugador top que genera ingressos, atracció de marques, sponsoring i patrocinis. També hauria ajudat en el pla esportiu als joves. Com a pont generacional era una peça clau. Tots confiàvem que l'actual president aconseguís que es quedés. La marxa de Messi va ser un error estratègic molt clar, però no es preveia que tindria aquestes conseqüències.

Què hauria d'haver fet el Barça perquè es quedés?
A misses dites tot és més fàcil, però si tu realment no tens lligat els ingressos de la Superlliga, no declares els 500 milions en pèrdues. Pots declarar entre 200-300 i amb el marge que et queda, avances la venda dels drets de televisió i això et dona fair play per mantenir-lo i demanar-li una rebaixa del sou del 50%. No pots sacrificar un exercici financer si no tens clar els ingressos. Messi era una peça clau per reconstruir el Barça.


Si el Barça juga amb els clubs-estats amb el talonari, perdrà el camp i un club de 125 anys d'història


Consideres que la venda completa de BLM i Barça Studios és una solució per al club?
BLM és la joia de la corona. No es pot vendre. Té un pla de negoci que generarà quasi 400 milions per temporada, si es compleixen les previsions. En canvi, Barça Studios és l’exemple de tenir un actiu que pot ser estratègic, però de no tenir professionals de primer nivell per desenvolupar-lo. S’ha d’aconseguir un valor de mercat real per aquest ens, per si algun cop l'has de vendre.

Tota aquesta venda de patrimoni i actius, penses que el Barça podrà recuperar-la a llarg termini?
El Barça no podrà generar els diners per poder recomprar tot el que ha venut. Crec molt en els actius industrials, perquè ben portats poden compensar la venda de patrimoni. És a dir, entre vendre BLM o drets de televisió, venc la segona. Ara bé, el matchday del nou Camp Nou serà per pagar el deute i el préstec: no servirà per incrementar ingressos de forma substancial per al club.

La salut econòmica del club continua sent crítica...
La Lliga va donar a conèixer aquest dilluns les dades de la rebaixa del fair play financer i les xifres del Barça s’expliquen per un no compliment del pressupost i l’impagament de Líbero. Cada cop tens menys cintura financera, has venut patrimoni, la valoració del club ha disminuït i tens menys accés a crèdit, ja que has consumit totes les vies per la reconstrucció del Camp Nou. O hi ha un viratge en el model de gestió i governança del club o el Barça es pot enfrontar en algun moment a una situació d'impagament.


BLM és la joia de la corona. No es pot vendre


Si no es produeix aquest canvi de gestió, l’entitat corre el risc de convertir-se en societat anònima?
Quan tens un problema financer, privatitzar el club és la pitjor de les solucions. Perquè tindràs davant un negociador, que segurament serà un creditor, i sap que tens una necessitat. Llavors la teva capacitat de negociació és molt baixa. El model de propietat no determina fer les coses bé o malament. El que ho determina és el model de gestió. Sempre he dit que el que fa únic al Barça és que és dels socis.

Hauries apostat per Limak a l’hora de fer les obres de l'Spotify Camp Nou?
No s’ha escollit bé el proveïdor. Veurem els resultats que té, però crec que això anava de fer-ho amb empreses catalanes, complementar-ho amb altres companyies i fer una obra amb societats contrastades en la construcció d’aquest tipus d'estadis. Crec que així ho requeria, tenint en compte que és la inversió patrimonial més important de la història del club.

Com es pot competir enfront dels clubs-estat?
Si el Barça juga amb aquest tipus d’entitats amb el talonari, perdrà el camp i un club de 125 anys d'història. Però si la seva política està basada a tenir un pla a llarg termini, una secretària tècnica de primer nivell, en tenir un entrenador que cada dia no se li posa entre l'espasa i la paret i que tingui la confiança també de la part executiva i directiva del club, l’equip pot tenir la possibilitat de tornar a guanyar. Perquè guanyar, només en guanya un.


Quan tens un problema financer, privatitzar el club és la pitjor de les solucions


El Barça té múscul econòmic avui dia per afrontar el fitxatge d'un tècnic com De Zerbi o Flick?
Jo no vull un entrenador, vull un projecte esportiu. La secretaria tècnica ha de ser de les millors del món. Currículum per currículum. A partir d'aquí, fer un pla esportiu com un pla de negoci: a tants anys per estar competint al primer nivell. El problema és que es construeix pel sostre i es busca directament el tècnic.

El club té un problema a la seva secretaria tècnica?
L’han canviada tres vegades en tres anys i cal reformar-la. El Barça ha baixat molts esglaons del que un club top ha de tenir. Si tens una secretaria tècnica bona, sabran detectar el talent i l'entrenador que vols per al projecte esportiu del club. Tens l’exemple del 2008 amb Guardiola… La recepta de gastar-te 250 milions d'euros al mercat i de no reduir la massa salarial no ha funcionat. És un cercle viciós. S'ha de tornar a la casella de sortida.  

Creus que el culer estaria disposat a veure un equip en construcció, sense guanyar, uns anys?
Si l'any 2021, en comptes de dir que no hi hauria anys de transició, haguéssim proposat un model a mitjà termini, amb la gent de casa, amb persones que ocupessin les àrees estratègiques de forma correcta... Crec que la gran majoria dels socis haguessin estat encantats. El resultat és que tenim una plantilla de fitxatges amb sous ascendents i llargs que condicionen la política esportiva. La recepta curtterminista no ha funcionat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —