- podcasts -
Publicat el 09 d’octubre 2023

A Diagonal amb Muntaner, l’Hotel Hesperia Presidente acull temporalment una dona singular. Amb ulleres de sol, surt de l’ascensor de recepció semblant que sigui ella qui dona la benvinguda a la ciutat. A la pregunta de si era ella la senyora Solivellas, se sent per resposta un diví “sí, sóc jo, però no em tracteu de vostè”.

Margalida Solivellas té una gran trajectòria periodística, de més de 30 anys. Va començar al Diari de Mallorca i va continuar a Ràdio Balear, un gir que, segons diu, no s’havia plantejat fins que li ho van proposar. Des d’aleshores, ha dedicat bona part de la seva carrera a la corresponsalia balear per TV3; una que ella mateixa va crear.

L’experiència de la mallorquina li ha donat una visió de conjunt de la que pocs poden presumir. Però dins el ventall d’afers recurrents a la problemàtica balear, el turisme pren especial protagonisme. Amb el seu llibre, Illes escapçades, cròniques aïllades, Solivellas aprofundeix en les dinàmiques que, segons diu, maltracten el territori. “No podem seguir creixent, i no només hauriem de deixar de créixer, sinó que hauriem de parlar de decreixement”, assenyala.

La periodista va més enllà amb aquesta problemàtica que resulta tan propera en afirmar que “el País Valencià, Catalunya i les Illes som societats que tenim problemes molt comuns”. En aquest mateix respecte, val a dir que l’altra assignatura pendent a les Illes, i especialment a Mallorca, és la de la política lingüística.

La situació actual, en què PP te majoria i Vox és a l’ajuntament de Palma, remet als anys més foscos per la llengua a l'arxipèlag. Tot plegat recorda al “tractament integrat de llengües” (o TIL) que, ara fa 10 anys, pretenia equiparar el català, el castellà i l’anglès a les escoles balears.

La periodista ofereix una visió clara de les qüestions que afecten les Illes Balears avui dia, des dels reptes en matèria lingüística fins la problemàtica del turisme, detallada amb el seu llibre. Amb la seva vasta experiència i coneixement, ens guia a través de temes que importen i que impacten directament a la seva terra natal. Tota una oportunitat per entendre millor les dinàmiques i preocupacions de les Illes i que, de retruc, afecten tot el país.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —