Maria Campuzano: "La situació dels serveis socials a l'Hospitalet no l'havíem vist mai enlloc, i no veiem cap predisposició del consistori per canviar-ho" - Diari de Barcelona

Maria Campuzano
Portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)
"La situació dels serveis socials a l'Hospitalet no l'havíem vist mai enlloc, i no veiem cap predisposició del consistori per canviar-ho"

Un centenar de persones s'han mobilitzat a l'Hospitalet de Llobregat per denunciar el mal funcionament dels serveis socials al municipi. La protesta, convocada per les PAH de l’Hospitalet i Barcelona, el Sindicat de Llogateres de l'Hospitalet, l'Aliança contra la Pobresa Energètica, l'Assemblea de Defensa dels Drets de l'Hospitalet i la coordinadora d'entitats Un Altre l'Hospitalet És Possible, ha arribat a les portes de l'Ajuntament, on alguns dels manifestants han interromput el ple municipal.
L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) és una de les organitzacions en defensa dels drets socials que fa un mes va reunir-se amb el tinent d’alcalde d’Equitat, Drets Socials i Recursos Humans de l’Ajuntament per reclamar un "canvi d'actitud urgent i necessari". L'absència de resposta del consistori, afirmen les entitats, les ha fet saltar a denunciar-ho al carrer.
La portaveu de l'APE, Maria Campuzano, analitza al Diari de Barcelona les dificultats que detecten davant situacions d'emergència que, alerta, s'acumulen, sense la deguda atenció pública, a la segona ciutat catalana amb més nombre d'habitants.
Quines són les problemàtiques que identifiquen en el funcionament dels serveis socials d'aquesta ciutat, una de les principals de Catalunya?
Demanar cita prèvia és gairebé impossible als serveis socials de l'Hospitalet de Llobregat. Només hi ha dos canals oberts a l'Ajuntament per demanar-la: el primer és via correu electrònic i el segon, per telèfon. El telèfon no funciona i, malgrat que ja ho havíem comprovat les entitats, el tinent d'alcalde Jesús Husillos ens ho va confirmar en una reunió, el passat 10 de novembre. Per tant, de les dues vies només està disponible la del correu electrònic. Per a les famílies en situació de vulnerabilitat és complex demanar cita prèvia així.
Coneixem casos de persones que han trigat mesos a aconseguir la primera cita amb serveis socials. A més a més, quan es dona aquesta primera cita, és per telèfon i hi ha moltes persones a l'Hospitalet que no coneixen bé la llengua i que tenen dificultats per comunicar-se. Et truquen des d'un número on no pots tornar la trucada, per tant, si tens algun dubte o si no has entès bé alguna cosa, no pots tornar a contactar amb la treballadora social. Has de tornar a enviar un correu electrònic. No existeixen mecanismes per a situacions d'urgència, com talls de subministrament o desnonaments, per poder adreçar-te als serveis socials.
Un manifestat durant la mobilització d'aquest dimecres | Àlex Verdejo
Vam reunir-nos amb l'Ajuntament, vam traslladar totes aquestes situacions i vam fer-los propostes molt concretes, com ara que hi hagi una atenció presencial quan els afectats demanin cita prèvia. Actualment, només hi ha un cartell minúscul amb una adreça de correu electrònic i un número de telèfon que no funciona.
Aquesta situació és un problema que també afecta altres municipis?
La situació a l'Hospitalet no l'havíem vist mai enlloc. Fa molts anys que arrosseguem aquesta problemàtica, no és una situació que hagi sorgit en els últims mesos. És una qüestió endèmica dels serveis socials d'aquesta ciutat. Ens hem vist forçades a iniciar una campanya perquè no veiem que hi hagi cap mena de predisposició des del consistori per canviar aquestes dinàmiques.
Un manifestant protesta aquest dimecres davant l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat | Àlex Verdejo
Vau poder treure algunes conclusions de la reunió amb el tinent d'alcalde?
Nosaltres vam traslladar-li la problemàtica i li vam fer unes propostes molt concretes: des de l'atenció presencial fins a la millora de la transparència a l'hora de donar els ajuts o fer els tràmits. Des d'APE, el que hem vist a l'Hospitalet que no passa en cap altre municipi, és que el consistori no et dona la còpia de l'informe social que certifica que et trobes en una situació de vulnerabilitat. Tenen un protocol intern que és no donar una còpia de l'informe a les persones que són ateses per serveis socials. Aquest informe és fonamental si necessites negociar un lloguer social amb el banc o, si per exemple vols donar-te d'alta amb la companyia de la llum i tens un deute amb la companyia subministradora. Si no tens aquest informe no et donaran d'alta. Ens van dir que això no ho canviarien.
"L'Ajuntament percep les entitats socials com a enemigues"
Una altra de les coses que vam reclamar al tinent d'alcalde és que és necessari ampliar la plantilla de treballadores socials i reduir les seves ràtios d'actuació, perquè hi ha molta feina i molt poques mans. Ens diuen que no tenen recursos i que és competència de la Generalitat. El que vam constatar va ser un bloqueig absolut per part de l'Ajuntament a l'hora d'implementar qualsevol millora. També, que en lloc de percebre a les entitats socials com a aliades, les perceben com a enemigues.
Aproximadament quantes persones de l'Hospitalet han acudit a l'APE, perjudicades per les deficiències de l'atenció pública davant urgències socials?
És un degoteig constant de persones que no reben resposta de serveis socials i que, a més, les hem intentat acompanyar a l'hora de demanar cita prèvia, ja que molta gent no disposa de correu electrònic i no coneix l'idioma, i no ens en hem sortit. És un periple burocràtic extremadament complex.
Quina és generalment la situació de les persones que acudeixen a vosaltres?
Persones que reben avisos de tall de subministrament i que necessiten una cita prèvia per demanar un informe per aturar-lo. Aquestes persones no aconsegueixen la cita amb serveis socials o bé els donen cita al cap de tres mesos, quan el tall de subministrament el patiran el mes vinent.
"El que hem vist a l'Hospitalet que no passa en cap altre municipi és que l'Ajuntament no et dona la còpia de l'informe social que certifica que et trobes en una situació de vulnerabilitat"
Persones que per tramitar el bo social, a vegades necessiten un certificat de serveis socials específic que només pot ser emès per serveis socials, que certifica que compleixes una de les circumstàncies especials que estableix el bo social. No aconsegueixen tenir cita i tenen unes factures molt més elevades del que els correspondria, perquè no pots accedir al descompte del bo social perquè des de serveis socials no et fa l'informe.
Manifestants davant de l'Ajuntament en protesta contra el mal funcionament dels serveis socials | Àlex Verdejo
Quin serà el proper pas si l'Ajuntament no mou fitxa per resoldre-ho?
Nosaltres el que volem és que la situació es redreci, per això vam demanar una reunió amb el tinent d'alcalde. En veure el bloqueig per part de l'Ajuntament, no hem vist cap altra alternativa que iniciar una campanya de denúncia. Fins que realment no hi hagi un canvi d'actitud d'aquest govern municipal seguirem amb mobilitzacions al carrer.
La situació a l'Hospitalet és insostenible. Les entitats no podem continuar amb situacions com aquesta. El mal funcionament de serveis socials no és un problema de les professionals ni de les treballadores, sinó un problema de l'equip de govern, que no està organitzant bé el servei ni hi està destinant els recursos que són necessaris.

