Guardonats Premi Nacional de Cultura
Per ACN
Publicat el 05 d’octubre 2020

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha reconegut amb el Premi Nacional de Cultura la cantant Maria del Mar Bonet, la residència de treball per a artistes i investigadors Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN), la directora i guionista de cinema Carla Simón, la companyia de teatre Tricicle i el projecte musical Xamfrà. Els cinc guardonats són per al Plenari del CoNCA "una expressió magnífica de qualitat, prestigi, passió i professionalitat”. L'acte oficial de lliurament dels guardons tindrà lloc el diumenge 29 de novembre a la Capella del MACBA, el dia després que el museu compleixi 25 anys.

Com es va anunciar al febrer, en aquesta edició dels Premis una de les novetats introduïdes ha estat reduir de 10 a 5 els guardonats i el compromís amb les persones i entitats premiades en la difusió de la seva obra al llarg dels pròxims dotze mesos, fins a la concessió de l’edició de 2021. En aquest sentit, es convocarà un seguit d’activitats al país que contribueixin a difondre’ls i atreure nous públics per a la cultura. La presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, no ha pogut avançar encara com es concretaran aquestes noves activitats.

Premiats

La cantant i compositora mallorquina Maria del Mar Bonet rebrà la màxima distinció cultural del país pel conjunt de la seva obra artística, "amb més de 50 anys de trajectòria, en què ha excel·lit com a cantant i ha exercit com a ambaixadora de la música popular mediterrània en tota la seva diversitat".

Per a la cantant, el guardó ha estat una "onada d'aire càlid" enmig d'un any difícil, de distanciament físic i moltes complexitats. "És un espai de fraternitat i creativitat, un premi que dona estímuls a la gent dels Països Catalans per tirar endavant", ha destacat Bonet. L'artista segueix, malgrat el context, molt activa. Actualment enregistra el que serà el seu nou disc al costat del guitarrista Borja Penalba, en directe des del Teatre Micalet de València. A més, si les condicions sanitàries ho permeten, Bonet també participarà a la pròxima edició del Primavera Sound.

Maria del Mar Bonet rep el Premi Nacional de Cultura 2020

La companyia de teatre de Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir, Tricicle, que ha anunciat enguany la seva retirada, també serà reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura després de quatre dècades dalt dels escenaris. La companyia ha rebut l'anunci amb alegria, però aprofitant per recordar que "a vegades" s'ha dubtat sobre si la seva proposta escènica era o no cultura en majúscules. "Nosaltres no n'hem tingut cap dubte mai, i avui es referma", ha celebrat Carles Sans, mentre Joan Gràcia recordava que amb el guardó es reconeix el seu comiat dels escenaris, que no ha pogut ser rodó per culpa de la pandèmia.

La directora i guionista de cinema Carla Simón ha estat premiada als principals festivals del món amb la seva òpera prima Estiu 1993, convertida en "un dels fenòmens cinematogràfics de 2017". El CoNCA ha volgut incorporar amb ella "el reconeixement a professionals que són referents per a les generacions més joves. Simón ha esdevingut una clara font d’inspiració per a tota una fornada de directores catalanes", ha assenyalat el Consell.

Simón ha reconegut que l'ha sorprès el premi, ja que la seva carrera és encara "incipient", però que l'omple d'alegria i també de responsabilitat pel que ha de venir professionalment. La jove directora també ha dit que és un estímul després d'un any difícil en què ha hagut d'ajornar el rodatge del seu segon llargmetratge (ambientat a Ponent als mesos d'estiu).

El projecte de música, teatre i dansa Xamfrà i la residència de creació Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN) són "dos exemples d’un ferm compromís comunitari i amb el territori que els acull". Segons ha remarcat el CoNCA, Xamfrà ha estat el punt de trobada durant més de 50 anys per a milers d’infants i famílies als barris del Raval, Sant Antoni i el Poble-sec. El Centre d’Art i Natura de Farrera, per la seva part, fa 25 anys que aixopluga artistes i investigadors al Pallars Sobirà. El CoNCA premiarà "la seva extraordinària tasca educadora".

Des de Xamfrà, la seva directora, Ester Bonal, ha rebut l'anunci amb tanta sorpresa com "emoció". I és que el seu, ha dit, és un reconeixement a processos "que passen en l'anonimat" i que, per tant, així es "visibilitzen". Al seu torn, el director del Centre d'Art i Natura de Farrera, Lluís Llobet, també s'ha mostrat molt agraït a l'ens públic per pensar en la seva tasca. "La sensació és que treballes molt per la teva comunitat, pel teu territori, sovint sol, i ara més encara", ha comentat. Llobet ha reclamat "d'una manera humil" que el centre "fa una aportació important" a la cultura del país.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —