Marilyn Monroe, tones d'art urbà i un mercat de Nadal creatiu
Per Redacció
Publicat el 20 de desembre 2020

Un mercat de Nadal creatiu

El Poblenou Urban District, una associació sense ànim de lucre formada per professionals, empreses i organitzacions del sector creatiu i cultural del barri, organitza aquest desembre l’Urban Creative District. Entre els dies 18 i 20 de desembre, els carrers del Poblenou es convertiran en un mercat creatiu de Nadal que oferirà tallers, actuacions musicals i propostes gastronòmiques, així com una instal·lació lumínica. Les activitats tindran lloc al llarg del carrer Pujades i en diverses naus industrials del barri.

Una de les parades del mercat de Nadal.

El recorregut té dos eixos que es creuen al carrer Pujades, a través dels quals s’han distribuït les diferents propostes. Al número 86 (Valkiria IFF) es faran diferents tallers creatius, i al número 112 (Playground) es podran adquirir peces de serigrafia i art urbà, a més de fer-se intervencions murals en directe. Al mateix carrer s’hi podrà veure una instal·lació lumínica del dissenyador Maurici Ginés, l’encarregat de posar color a l’esdeveniment. Al web del Poblenou Urban District podeu consultar-ne la programació completa.

La festa dels curtmetratges

Torna El Dia Més Curt, la festa mundial del cinema curt. Enguany, per la situació sanitària, l’organització ha preparat un format híbrid per fer segur el festival, però també amb el valor de la companyia que reivindiquen. Entre els dies 18 i 21 de desembre, al web del festival es podrà veure 10x10: Deu cineastes recomanen deu curts, amb directores i directors com Carla Simón, Aina Clotet, Irene Moray, Lluís Miñarro o Juanjo Giménez. A partir del 21 de desembre, també es podran veure al web.

Trailer d''El código interior', un dels curts inèdits del festival.

Serà el 19 de desembre quan tindrà lloc l’única sessió presencial del festival, al CCCB, anomenada El Dia Més Curt Inèdits, on es mostraran els curts que han quedat afectats per culpa de la pandèmia. Tindrà lloc de 18 h a 20.30 h i de manera gratuïta. Per gaudir de la resta del festival, només cal connectar-se al web d’El Dia Més Curt.

Art urbà a la Nau Bostik

L'art urbà nascut durant la pandèmia arriba a l'exposició 'B-Local', a la Nau Bostik, al barri de la Sagrera de Barcelona. L’espai B-Murals, dedicat a la promoció de l’art urbà, és l’encarregat d’organitzar la proposta, curada en aquest cas per Ana Manaia i Xavier Ballaz. Entre tots dos, ja fa uns deu anys que impulsen fórmules per fer que els artistes de grafiti puguin treballar legalment a Barcelona. Abans anomenats Dinamo, són pioners en la gestió en línia de murs on pintar sense incomplir cap normativa, a més d’organitzen, des del seu espai a la Nau Bostik, iniciatives diverses dedicades a donar suport a l'art local.

L’exposició actual es podrà veure fins al 31 de desembre. En un principi, la cita incloïa actuacions musicals i un mercat (B-Market) on els i les artistes de la ciutat seleccionats podien vendre les seves creacions. Això no obstant, la situació sanitària ha obligat a suspendre aquestes activitats.

Algunes de les obres exposades a 'Local-B'.

A l'exposició, es podran veure obres de muralistes, però també d'altres artistes com ara il·lustradors, pintors o dissenyadors, entre altres, que mostraran a 'B-Local' les últimes obres que han concebut, la majoria de les quals han estat creades durant la pandèmia o bé en ple període de confinament.

La Nau Bostik és un espai de trobada i creació artística autogestionat.

En total, s’hi han recopilat obres de 80 creadors que, tot i venir de disciplines diferents, troben tots la seva inspiració en les formes de l’art urbà. S’hi inclouen obres d’artistes de grafiti com ara Sawe, que combina la tècnica d’il·lustrador amb irreverència i desinhibició; Musa (o Musa71), una jove escriptora referent femení del grafiti wildstyle; o Kamil Escruela, conegut autor d’unes pintures murals que es caracteritzen pel color i el dinamisme. Entre els muralistes es troben l'artista cubà crescut als EUA Jorge Rodríguez-Gerada; Roc Blackblock, que posa l'art mural al servei de les causes socials, o Slim Safont. 

Teatre al Centre Cívic Pere Quart

El Barcelona Districte Cultural, que acosta l’activitat musical i escènica de manera gratuïta a tots els barris de la ciutat, segueix en plena forma després de reactivar la seva programació. Aquest dissabte 19, a les 6 de la tarda al Centre Cívic Joan Oliver "Pere Quart", a les Corts, la companyia Eòlia presenta la seva obra de teatre Ramon.

El protagonista homònim s'acaba de separar i, mentre busca pis, s'instal·la a l'habitació d'adolescent de casa dels seus pares. Allà retrobarà la guitarra, la bicicleta estàtica i tot de casetes que el transportarà als anys noranta. Des de la seguretat de la seva habitació, rememorarà el seu passat, però sense imaginar-se que, en el present més immediat, la seva vida és a punt de canviar i convertir-se en una autèntica muntanya russa. La sessió és gratuïta, però cal reservar les places al web del centre cívic.

Recordar Marilyn Monroe

Més enllà de model, Marilyn també era actriu. Aquesta és la premissa que vol reivindicar la Filmoteca de Catalunya amb un cicle que ofereix una desena de títols que va protagonitzar, tant en drames com en comèdies. Des de dimarts passat i fins al 31 de desembre, es podran veure films com The Asphalt Jungle (La jungla de l’asfalt), Monkey Business (Me siento rejuvenecer), Niagara, Some Like It Hot (Con faldas y a lo loco) o Gentlemen Prefer Blondes (Los caballeros las prefieren rubias).

Malgrat això, la Filmoteca tampoc vol deixar de banda la seva fotogènia, que va convertir-la en una de les icones més grans de la cultura pop. Fotògrafs com Bern Stern, Richard Avedon, Henri Cartier-Bresson, Eve Arlond o Cecil Beato van retratar-la, però va ser amb Milton H. Greene amb qui va establir una relació més especial. Així doncs, el cicle s’acompanya amb l’exposició ‘Marilyn Monroe by Milton H. Greene. The 50 seasons’, que va inaugurar-se ahir dijous i es podrà veure fins al 21 de febrer. El programa complet amb les sessions de cinema es pot consular fent click aquí.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —