Front Polisario
Per EFE
Publicat el 13 de novembre 2020

L'exèrcit marroquí ha penetrat avui a la franja desmilitaritzada de l'extrem sud del Sàhara Occidental per trencar el bloqueig al trànsit imposat fa tres setmanes per un grup de manifestants sahrauís del Front Polisario; d'aquesta manera es posa fi momentàniament a l'incident més greu en els últims anys.

En l'operació hi ha hagut trets a l'aire tant de la part sahrauí com marroquina, segons han confirmat a Efe fonts marroquines, que han insistit que van ser trets d'advertiment i sense apuntar persones, per la qual cosa no cal lamentar víctimes.

Les Forces Armades Reials (FAR) del Marroc han emès un comunicat aquest matí per explicar que és un "cordó de seguretat per garantir el flux de béns i persones", i que es tracta d'una acció "no ofensiva i sense intenció bel·licosa [perquè] "no hi haurà recurs a les armes excepte en cas de legítima defensa".

Tant fonts marroquines com sahrauís han confirmat que en les últimes hores les desenes de manifestants del Polisario han evacuat la zona en tot terrenys, suposadament cap a les seves bases de Tinduf, al sud d'Algèria.

Des de Tinduf, l'agència de premsa sahrauí ha confirmat que els militars marroquins van obrir tres vies en el mur de defensa "en una flagrant violació a l'alto el foc", davant del qual "l'Exèrcit Popular d'Alliberament Sahrauí va respondre com cal", sense donar altres precisions. En tot el Sàhara Occidental no s'ha produït cap enfrontament armat des que el 1991 el Marroc i el Front Polisario signessin l'alto el foc.

Simpatitzants del Front Polisario responen a una arenga en un camp de refugiats a Rabuni, Argèlia

De fet, el comunicat de les FAR precisa que la seva operació "es desenvolupa segons regles clares d'enfrontament, i es prohibeix tot contacte amb persones civils i sense recórrer a l'ús d'armes excepte en cas de legítima defensa".

Fonts oficials marroquines han dit a Efe que el Marroc intenta "acabar definitivament" amb els problemes a Guerguerat que s'arrosseguen des de fa 4 anys, d'acord amb la "determinació i la intransigència" mostrada pel rei Mohamed VI en el seu últim discurs del passat 6 de novembre.

En aquest moment, i segons les mateixes fonts, hi havia en el pas de Guerguerat 208 camions bloquejats: 108 en la part mauritana de la frontera i 80 en la part nord, que no poden avançar davant el bloqueig de la carretera.

El pas de Guerguerat ha anat guanyant importància comercial amb el temps per al pas de mercaderies entre el Marroc i la zona del Sahel, però l'independentista Polisario ho anomena "una bretxa il·legal", perquè es tracta d'una frontera no reconeguda internacionalment i que forma part d'allò que anomenen "territoris alliberats".

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —