Amb màscares transparents, els sords ja poden comunicar a Indonèsia - Diari de Barcelona

La cosidora indonèsia Dwi Rahayu ha trobat la solució per ajudar els sordmuts a comunicar-se entre si i amb altres persones sense haver d'aixecar la mascareta per poder llegir els llavis i exposar-se així al coronavirus.
Dwi Rahayu, que és sordmuda i solia treballar com a cosidora, explica a Efe que es va adonar el problema de les mascaretes quan va anar a l'hospital i va tenir problemes per comunicar-se amb els metges perquè no podia llegir-los els llavis.
"Vaig anar a medicar a l'hospital, però els metges no volien llevar-se les màscares (per comunicar-se)", explica la indonèsia a la seu del Moviment per al Benestar dels Sordmuts d'Indonèsia (Gerkatin) en Sleman, una municipalitat de la regió de Yogyakarta, a l'illa de Java.
L'única manera de comunicar-se amb els mèdics era intercanviant papers amb frases escrites. "Era difícil per a mi (comunicar-me amb els metges), així que vaig tenir la idea de fer una màscara transparent", declara Rahayu, que va trobar a Facebook diversos models que van inspirar a confeccionar màscares amb tela de cotó i plàstic transparent de mica perquè els llavis fossin visibles.
La primera dificultat va ser que el plàstic s'entelava amb l'alè. "Perquè el disseny no era corbat i es creava baf. Així que vaig dissenyar un altre model que no s'enganxa a la boca (el plàstic) i no causa baf", agrega l'emprenedora, que produeix unes 12 màscares al dia juntament amb el seu marit.
Rahayu va publicar un prototip de la seva màscara transparent en les xarxes socials i va obtenir una resposta positiva. Ella va començar a rebre sol·licituds del producte en diferents parts diferents ciutats de Java i fins de les illes de Sumatra i Célebes. Per ara només pot produir un nombre limitat de les màscares. El mal d'esquena li impedeix seure massa temps davant d'una màquina de cosir.
Amb el seu marit, Elfiandi Nain, lliuren les màscares de forma gratuïta als membres de Gerkatin, mentre que a la resta les ven per 15.000 rupies (0,90 euros).
"Els meus amics sords estan feliços perquè poden comunicar-se tot i portar mascareta", afirma Rahayu. També espera que els metges i infermeres comencin a posar-se mascaretes transparents perquè els sordmuts puguin llegir-los els llavis i comunicar-se i que les autoritats indonèsies l'ajudin a produir més. Vol que les màscares no només siguin per als sords, però tota la gent en general.
A Indonèsia, el nou coronavirus ha causat més de 14.000 casos detectats i més de mil morts fins a la data

