Mèdica.cat
Publicat el 27 d’octubre 2021

Mèdia.cat ha engegat aquest dimarts un nou projecte de micromecenatge per tirar endavant l'Anuari 2021. La iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils arriba a l'onzena edició i els impulsors defensen el micromecenatge com una manera de "no cedir a interessos de cap mena". En aquesta ocasió, la publicació aposta per situar a l'agenda informativa "aquells temes rellevants que els mitjans convencionals han ignorat o silenciat", segons diuen al comunicat. 

Després d'un centenar de reportatges, la intenció de l'Anuari és fixar-se en els silencis mediàtics, en aquells temes que tenen menys visibilitat, i que es poden tractar més a fons. "Malgrat que el panorama periodístic ha anat canviant en els últims anys, l'Anuari manté aquesta idea de continuar sent una eina per sobreviure a l'accés d'informació que, de vegades, pot generar desinformació", explica Carme Verdoy, editora i coordinadora de Mèdia.cat, en declaracions al Diari de Barcelona.

"Volem mantenir aquesta idea de periodisme compromès", afegeix. Així, l'objectiu no és altre que "obrir el focus, anar una mica més enllà i poder reflexionar", indica. 

Reflexionar sobre la llibertat d'expressió

Alhora, volen posar sobre la taula els reptes que deixa la societat postpandèmia. "L'agenda mediàtica ha estat marcadíssima per la pandèmia i les conseqüències més immediates. Parlar dels temes que han quedat apartats de la primera línia de l'espai mediàtic, com centrar-nos en la vulneració de drets de persones racialitzades, i altres qüestions a través de reportatges i d'anàlisis que marquen la societat postpandèmia; com les restriccions poden afectar i com el periodisme explica aquestes qüestions", desenvolupa Verdoy.

Un altre dels punts importants de l'Anuari és la defensa de la llibertat d'expressió i el dret a la informació. "El 2021 ha estat un any de vulneracions i amenaces a periodistes", indica. Fins al 14 d’octubre, s’han registrat al Mapa de la Censura de l’Observatori Mèdia.cat 21 casos d’agressions a periodistes, a banda d’amenaces o identificacions.

"Creiem que aquest any val la pena reflexionar sobre la llibertat d'expressió i donar eines a mitjans i periodistes per conèixer bé els seus drets i fer-los forts contra els atacs", sentencia Verdoy. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —