Més de la meitat de les dones canvien els seus hàbits de desplaçament per por
Per Redacció
Publicat el 30 de setembre 2020

El 68% de les dones han canviat algun cop els seus hàbits de mobilitat per Barcelona per sentir-se més segures, davant del 37% dels homes. Així ho indica un estudi del RACC i Zurich Seguros que analitza la percepció de seguretat personal i els hàbits de mobilitat que tenen homes i dones mentre es desplacen per la ciutat a peu o en diferents modes de transport públics i privats.

L'estudi conclou que els hàbits de desplaçament a Barcelona són diferents segons el gènere i si és de dia o de nit. També constata que al carrer i als mitjans de transport públics, les dones que declaren haver patit assetjament són més del doble que els homes i fins i tot el triple en alguns casos, tant de dia com de nit.

De fet, per al 56% de les dones la seguretat personal és un factor que influeix "molt" quan decideixen en quin mode de transport es desplaçaran, enfront del 29% dels homes.

Una àmplia majoria, tant d'homes com de dones, considera que caldria ampliar les mesures de seguretat a la via pública i al transport públic.

Hàbits de desplaçament

Els hàbits de desplaçament són diferents segons el gènere i l'hora del dia. D'acord amb l'estudi, les dones utilitzen més el transport públic que els homes, mentre que ells les superen en l'ús del vehicle privat.

De dia, el 62% de les dones declaren que es desplacen a peu, però de nit només ho fa el 35%. En canvi, l’ús del cotxe i la moto entre les dones augmenta quan es fa de nit fins al 40%, quan de dia només l'utilitzen el 28%.

L'ús del taxi incrementa de forma substancial durant la nit fins a arribar al 40% de les dones i el 24% dels homes (enfront el 2% i el 3% durant el dia, respectivament).

Percepció de seguretat

De fet, el tipus de mobilitat està vinculada en part a la seguretat que dones i homes associen a cada mode de transport i per això hi ha variacions entre el dia i la nit. A grans trets, el cotxe, la moto i el taxi són els modes que inspiren més confiança, tant de dia com de nit.

Anar en metro es considera el mode més insegur entre les dones durant la nit (46% de les dones i 33% dels homes). De fet, el 36% de les dones declaren que han estat víctimes d'assetjament o agressió al metro i, per això, una de les mesures que consideren fonamentals és que hi hagi més presència de personal de seguretat a les estacions.

Anar a peu és el segon mode percebut com a insegur entre les dones durant la nit (37%). El 45% indiquen que han estat víctimes d’assetjament quan anaven a peu en horari nocturn, enfront del 16% dels homes.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —