La directora del COMEBE, Teresa Ferré, mostrant alguns dels plafons que formen part de l'exposició
Per EFE
Publicat el 26 de juliol 2021

El Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) inaugura aquest dissabte la mostra "Ossos com a tiges que encara no han florit" que incorpora, com a element base, els diferents sons que genera l'arqueologia a fi de reivindicar l'ofici i retre homenatge als desapareguts.

El Centre d'Interpretació 115 dies, a Corbera d'Ebre (Terra Alta), és el lloc en el qual es podrà visitar l'exposició fins al 30 de setembre, centrada en la recent excavació de la fossa del Mas de Santa Magdalena, al terme municipal de Móra d'Ebre, la més gran oberta a Catalunya.

L'equip Iltirta Arqueologia és el responsable dels treballs arqueològics en aquesta finca agrícola als afores de Móra d'Ebre, que va ser utilitzada per l'exèrcit republicà com a hospital de guerra durant la Batalla de l'Ebre. Per inaugurar la mostra, aquest dissabte, els membres d'Iltirta Arqueologia ofereixen una xerrada i debat al Centre d'Interpretació 115 dies, per explicar la seva experiència durant l'excavació de la fossa aquests últims mesos.
 

Memòria històrica

Entre desembre de 2020 i juliol de 2021, l'equip d'arqueòlegs físics i forenses han excavat 64 zones d'enterrament al voltant de la finca privada de Santa Magdalena, de les quals s'han pogut recuperar fins a 177 individus i 9 amputacions. Gràcies a la llibreta del doctor Miquel Gras Artero, un dels metges que va atendre pacients a l'hospital de campanya, s'han pogut identificar a més d'una trentena dels soldats que van morir o van ser enterrats al Mas de Santa Magdalena.
 


Ara, l'exposició pretén retre homenatge als desapareguts durant la Batalla de l'Ebre, però també als professionals de l'arqueologia que els investiguen, mostrant d'una forma artística els resultats d'aquesta troballa.

 

Cicle Ebre, Música i Patrimoni

La mostra s'emmarca en el cicle anual Ebre, Música i Patrimoni, organitzat pel Museu de les Terres de l'Ebre, que té lloc en diferents espais patrimonials de la zona, amb el so com a fil conductor de l'edició d'aquest any. Per aquesta raó, els sons que avui imperen als diferents espais on va transcórrer durant 115 dies la Batalla de l'Ebre el 1938 són el punt de partida de l'exposició.

"Encara que l'exposició ens parla del present, també ens permet entendre les claus del passat", assenyala la directora del COMEBE i organitzadora de l'exposició, Teresa Ferré. "A través de l'escaneig d'un codi QR, els visitants poden sentir els sons que es produeixen en el procés arqueològic, des de la localització d'una fossa fins a l'exhumació d'un cos", explica Ferré.

Així, l'exposició permet donar a conèixer els instruments que s'utilitzen, descobrir el treball del dia a dia dels equips d'arqueologia o observar a vista de dron l'extensió de l'excavació de la fossa de Santa Magdalena.

El 18 de setembre, com a part del cicle, també es podrà veure a l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre l'espectacle "Mort a les cunetes", un muntatge teatral que narra la història d'una altra fossa, la de Can Maçana, on es van afusellar 9 republicans, menys un que va aconseguir escapar per explicar-ho.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —