Menjadors escolars més sans i sostenibles a Barcelona: menys carn vermella i més aliments de proximitat - Diari de Barcelona
hàbits saludables
Menjadors escolars més sans i sostenibles a Barcelona: menys carn vermella i més aliments de proximitat
El 10 % de les escoles de la ciutat s'ha sumat a un projecte impulsat per l'Ajuntament

Un total de 36 escoles i instituts de la ciutat de Barcelona, gairebé el 10 % dels que compten amb servei de menjador a la ciutat, participen aquest curs en el projecte "Menjadors escolars més sans i sostenibles", segons ha informat el consistori.
El projecte, que es va iniciar el curs passat en 6 centres educatius, consisteix a oferir menús amb menys carn vermella o processada i més proteïna d'origen vegetal, a més de promoure productes de proximitat i de temporada.
Tot això es concreta amb petites modificacions en els menús, que inclouen altres canvis com oferir més amanida com a guarnició i fruita fresca en les postres, així com insistir en la importància d'utilitzar oli d'oliva per amanir i cuinar, o bé oferir productes integrals, entre d'altres.
El programa "Menjadors escolars més sans i sostenibles" es dirigeix a centres educatius públics, concertats i privats, d'educació infantil i primària i d'educació secundària amb servei de menjador, que decideixen de forma voluntària si es volen inscriure.
La proposta, que està supervisada per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i compta amb la col·laboració del Consorci d'Educació de Barcelona (CEB), té el triple objectiu de promoure una alimentació més saludable, combatre l'emergència climàtica i enfortir l'economia local.
Per a això, el programa ofereix assessorament professional, formació i seguiment als centres educatius i les empreses de restauració i monitoratge dels menjadors escolars, a més de material de suport i recomanacions a les famílies, a fi d'instaurar menús escolars per a nens i adolescents que promoguin una alimentació més equilibrada, saludable i sostenible tant a l'escola i l'institut com a casa.
També a les escoles bressol
Aquests 36 centres escolars se sumen a les 103 escoles bressol municipals on ja s'ofereixen menús seguint els criteris de l'ASPB amb més producte ecològic, de proximitat i amb més presència de proteïna vegetal.
L'ASPB, que facilita la implementació i el seguiment del programa de menjadors escolars, ha avaluat la situació inicial de les escoles participants, segons ha explicat el consistori.
Encara que hi havia un compliment general dels criteris d'alimentació saludable als centres, es va detectar que el 67 % dels menjadors no oferia cap proposta de segon plat amb proteïna vegetal durant la setmana o, perquè fossin idonis, feia falta reduir l'ús d'aliments precuinats, augmentar l'ús d'oli d'oliva, promocionar els aliments de producció ecològica, de proximitat i frescos, així com incrementar la presència de productes de temporada.
Una vegada implementat el programa en aquests centres, l'ASPB ha detectat que s'aconsegueixen instaurar racions setmanals adequades de peix, ous, carn i proteïna vegetal, s'utilitza l'oli d'oliva per fregir, augmenta la fruita en les postres, apareix el pa i la pasta integral, es redueix l'ús de congelats i hi ha un increment de verdura i fruita de proximitat i temporada.
Les enquestes realitzades per l'ASPB mostren que la població infantil i adolescent fa un consum excessiu d'aquests aliments i que un 80 % no menja la quantitat de fruita i hortalisses recomanada.
Més concretament, el 78 % dels nens de 3 i 4 anys i el 42 % dels adolescents de 13 a 19 anys consumeixen carn en excés, el 80 % dels adolescents prenen refrescs per sobre de la freqüència recomanada i el 43 % dels nens de 8 i 9 anys mengen massa brioixeria.
Al voltant del 13 % dels nens de 8 i 9 anys pateixen obesitat, un percentatge que és més elevat en aquells barris amb indicadors socioeconòmics inferiors.
"Menjadors escolars més sans i sostenibles" és una mesura inclosa a la declaració d'emergència climàtica i en línia amb la designació de Barcelona com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021.

