El treball ha trobat que la ingesta d'aliments ecològics es relaciona amb millors puntuacions en proves d'intel·ligència fluïda
Per EFE
Publicat el 04 de juliol 2021

Ingerir aliments ecològics en la infància millora el desenvolupament cognitiu, mentre que una mala alimentació, conviure amb moltes persones i respirar aire interior contaminat empitjora la funció cognitiva, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

L'estudi, fet amb dades de 1.298 nens d'entre 6 i 11 anys de sis països europeus -Regne Unit, França, Espanya, Grècia, Lituània i Noruega-, ha analitzat l'associació entre una àmplia varietat d'exposicions prenatals i infantils i el desenvolupament neuropsicològic en edat escolar.

El treball ha trobat que la ingesta d'aliments ecològics es relaciona amb millors puntuacions en proves d'intel·ligència fluïda (capacitat de resoldre problemes) i de memòria funcional o de treball (la que permet al cervell retenir nova informació mentre es necessita a curt termini).

La recerca, que publica la revista Environmental Pollution, concebuda i dissenyada per investigadors de l'ISGlobal, centre impulsat per Fundació La Caixa, ha comptat amb la col·laboració de l'Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV).

Segons l'investigador de l'IISPV Jordi Júlvez, l'associació podria deure's al fet que "les dietes saludables, com l'ecològica, són més riques en nutrients necessaris per al cervell, com àcids grassos, vitamines i substàncies antioxidants, la qual cosa pot afavorir les funcions cognitives en la infància”.

El treball ha trobat també que la ingesta de menjar ràpid, l'amuntegament a la llar i el fum del tabac rebut en la infància es relacionen amb resultats més baixos en els tests d'intel·ligència fluïda.

A més, l'exposició a partícules fines (PM2.5) en interiors s'associa amb puntuacions més baixes de memòria funcional.

Els científics han analitzat 87 factors ambientals als quals els menors van estar exposats durant la seva vida uterina, com contaminació de l'aire, trànsit, soroll, substàncies químiques i estil de vida, i 122 factors més als quals van estar exposats durant la infància.

L'objectiu era analitzar la influència que totes aquestes exposicions poden tenir en el desenvolupament i la maduració del cervell infantil.

L'originalitat de la recerca és que adopta un enfocament d'exposoma, és a dir, que té en compte un conjunt d'exposicions a factors ambientals i no se centra en un de sol, per veure quin és el seu efecte simultani en el neurodesenvolupament dels nens.

Segons l'anàlisi, els principals determinants de la intel·ligència fluïda i de la memòria funcional són les dietes infantils bio, les basades en menjar ràpid, la densitat familiar a la llar, la contaminació de l'aire a l'interior de casa i el fum del tabac.

Fins ara, s'havia investigat poc la relació entre el tipus de dieta i la funció cognitiva, però ja s'havia associat el fast food amb un menor èxit en el desenvolupament escolar.

"En el nostre treball -ha resumit Júlvez- hem trobat millors puntuacions en intel·ligència fluïda i memòria funcional quan hi ha una major ingesta d'aliments bio i una menor ingesta de menjar ràpid".

Per contra, el fum del tabac i les partícules PM2.5 a l'interior de la llar que es respiren durant la infància podrien afectar negativament la funció cognitiva, en promoure reaccions inflamatòries al cervell.

L'investigador ha puntualitzat que normalment "el nombre de persones que conviuen a la llar sol ser un indicador del nivell econòmic familiar, i en contextos de pobresa l'estil de vida és menys saludable, la qual cosa també pot afectar les puntuacions dels nens en tests cognitius".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —