Rússia està negociant l'alliberament de Viktor But i altres russos presos als EUA a canvi de l'alliberament d'un americà recentment condemnat a 16 anys de presó a Moscou
Per EFE
Publicat el 27 de juny 2020

Rússia negocia l'alliberament de diversos ciutadans russos empresonats als Estats Units, entre els quals es troba un dels majors traficants d'armes de la història, Viktor But, conegut com el "mercader de la mort". El Departament de Justícia dels Estats Units acusa But —que compleix 25 anys de presó— de vendre a les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) uns 800 míssils terra-aire, 5.000 fusells d'assalt AK-47, explosius C4 i mines antipersones, entre altres armes valorades en diversos milions de dòlars.

"Aquest assumpte és confidencial. Les negociacions no han acabat", ha comentat la defensora del poble, Tatiana Molskalkova, a l'agència Interfax.

El "mercader de la mort" va néixer el gener de 1967 a Duixanbe, la capital de la República de Tadjikistan. Segons ell, va ser oficial de la Força Aèria Soviètica i es va graduar a l'Institut Militar de Llengües Estrangeres de Moscou, el conegut lloc d'entrenament d'espies militars per al GRU, la ultra secreta agència d'intel·ligència militar russa. Aquesta xarxa d'espies estava càrrec del flux armamentista cap als moviments revolucionaris africans i els estats comunistes del tercer món.

El GRU, localitzat en el centre de Moscou. Foto: Getty Images

Se sospita que But va utilitzar una flota d'avions després de la fi de la Guerra Freda per transportar armes a Àfrica, Amèrica de Sud i Orient Mitjà, a més d'ajudar dictadors. "El mercader de la mort", el sobrenom amb què se'l coneix, va inspirar el personatge interpretat per Nicolas Cage en la pel·lícula de 2005 El Senyor de la Guerra, que va sortir tres anys abans del seu arrest. Als EUA se'l considera un dels principals traficants d'armes il·legals al món.

Milionari, posseïdor d'un imperi econòmic il·legal, amb una flota de vint avions per vendre armes al millor postor, But va ser arrestat a Tailàndia el novembre de 2008. Va ser condemnat per intentar vendre unes armes a agents de la intel·ligència nord-americana que es van fer passar per guerrillers de les FARC.

El van extradir als Estats Units, on va ser sentenciat a 25 anys de presó l'abril de 2012. Els càrrecs contra But eren conspirar per l'assassinat de ciutadans nord-americans i vendre armaments a les FARC. But va declarar que era víctima d'una manipulació política i innocent. Rússia considera que el procés va ser "fabricat pels serveis secrets".

Possible intercanvi de presoners

L'esposa de But es va mostrar la setmana passada disposada a dirigir-se a les autoritats nord-americanes —el president, Donald Trump, i el Congrés— per organitzar un bescanvi amb Paul Whelan, el nord-americà condemnat recentment a Moscou a setze anys de presó per espionatge. "Vull recordar que Víctor But ja porta a la presó dotze anys i mig. Això és pràcticament la meitat de la condemna que va rebre", va explicar Alla But.

Moskalkova també va citar dimecres, entre els presos que són objecte de negociació, el pilot Konstantín Yaroshenko, condemnat per tràfic de drogues; i va dir que estava en contacte amb el seu advocat i la família. "Esperem que aquesta missió humanitària arribi a bon port. He tingut un contacte per videoconferència amb Dunja Mijatovic, comissària de drets humans del Consell d'Europa, i li he plantejat aquest assumpte", ha assenyalat.

Fonts oficials han informat la Interfax que Moscou i Washington negocien el bescanvi entre Whelan, d'una banda, i But i Yaroshenko, de l'altra, per al qual haurien de ser indultats pels presidents dels dos països.

Precisament, Whelan va decidir aquesta setmana no recórrer la sentència, segons ha informat el seu advocat, Vladímir Zherebenko, ja que "no creu en la justícia russa". "Espera ser intercanviat per russos condemnats als EUA en un futur pròxim", va explicar. El secretari d'estat nord-americà, Mike Pompeo, s'ha mostrat "indignat" per la condemna a Whelan i va exigir l'immediat alliberament de l'antic infant de marina.

El viceministre d'Exteriors rus, Serguei Riabkov, va negar que el cas judicial hagués estat polititzat i va recordar que en altres països l'espionatge comporta penes de presó "molt més prolongades". Va al·ludir als russos processats en territori nord-americà, que tenen problemes de salut i que, segons ha dit, només reben un tractament mèdic adequat quan insisteix l'ambaixada o el consolat russos.

Whelan, de 50 anys, va ser detingut el 28 de desembre de 2018 per agents del Servei Federal de Seguretat de la Federació Russa (FSB) en un hotel de Moscou per presumptes "activitats d'espionatge" a favor dels Estats Units. Les autoritats russes el van acusar d'haver rebut un llapis de memòria que presumptament "contenia la llista completa dels treballadors d'un servei secret rus". El condemnat ha negat totes les acusacions i ha qualificat el cas de "segrest polític", al mateix temps que la seva família ha assegurat que Whelan va viatjar a Moscou per assistir a un casament.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —