Cartell de la Mercè 2021 per Malika Favre
Per Redacció
Publicat el 01 de setembre 2021

La Mercè 2021 "no són unes festes de carrer com altres anys", ha admès l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que considera que l'important és "mantenir la programació cultural". L'alcaldessa ha aplaudit que es pugui celebrar la que per ella és la "festa major més estimada", malgrat que hagi de ser mantenint les mesures de seguretat i les restriccions per la pandèmia. Entre les mesures destaca la necessitat de reservar entrada per a tots els actes.

Tot i això, l'alcaldessa no ha volgut parlar dels dispositius de seguretat que la ciutat desplegarà per garantir el bon funcionament de les festes i evitar imatges com les de les festes de Gràcia o Sants. Aquests dispositius, així com la programació completa s'explicaran més endavant, ha assegurat.

Per Colau, les festes han de representar la "celebració" de la "cultura", la "vida de ciutat" i els "seus barris". I ha reivindicat la cultura i els artistes com a vehicles per a la "cohesió social", el "benestar emocional" i la "salut".

Per celebrar el 150è aniversari de la festa major de la ciutat, l'ajuntament ha optat per destacar la cultura popular com a protagonista de les festes, però també com a sector que ha patit especialment durant la pandèmia. És per això que el dia 24 de setembre, el dia de la Mercè, es farà un gran homenatge a fins a 200 entitats de la ciutat en una "petita cavalcada" amb el "públic quiet" al Passeig de Gràcia, ha explicat el tinent d'alcaldia de cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí.

A banda de la programació habitual, com el Barcelona Acció Musical, el festival d'Arts de Carrer o les actuacions de cultura viva, Barcelona comptarà amb la participació d'artistes cubans. Això s'emmarca dins la iniciativa de convidar cada any una ciutat estrangera, enguany L'Havana, que per les restriccions no va poder participar l'any passat. Un total de 100 artistes del país americà participaran en les festes. D'aquests 50 provenen directament de Cuba, mentre que la resta formen part de la "diàspora cubana", ha explicat Martí. D'aquesta manera, Barcelona vol mostrar el seu "compromís" amb la "llibertat d'expressió i la llibertat de creació artística a tot arreu", ha explicat Colau.

La Mercè té nom de dona

Tant el pregó com el cartell el protagonitzen dones. El pregó serà a càrrec de Custodia Moreno. Ella és una activista, feminista i líder veïnal vinculada al barri del Carmel. Moreno va arribar a Barcelona l'any 1947, amb sols 4 anys, dins els processos migratoris des d'Andalusia. En arribar van anar a viure a les barraques del Carmel. A banda del seu activisme de barri per millorar les condicions de vida, Moreno ha exercit d'infermera tota la seva vida, fet que Colau remarca en una situació de pandèmia. Moreno s'ha mostrat agraïda per l'oportunitat i per un indret que li va "robar el cor" des que va arribar.

El cartell l'ha dissenyat Malika Favre. Parisenca de naixement, fa uns anys que es va establir a Barcelona. El cartell, ha explicat, l'ha creat a partir de la pregunta "si Barcelona fos una dona, quin tipus de dona seria?". Per ella seria "guapa, protectora i poderosa". Això, junt amb l'aniversari dels 150 anys, l'ha inspirada a crear un cartell que incorpora de forma subtil elements arquitectònics i culturals de la ciutat i de Catalunya, com el Parc Güell, la Sagrada Família o la Sardana.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —