Més diners i menys barem curricular: la proposta del govern espanyol per a les beques universitàries
Per Redacció
Publicat el 19 de maig 2020

El govern espanyol ha anunciat una reforma estructural del sistema de beques per a grau i màster a partir d'incrementar-ne la inversió a fins als 1.900 milions d’euros de cara al curs vinent, una xifra que afecta una estimació de més de 625.000 beneficiaris. Aquesta modificació ha estat ideada pels ministeris d’Educació i d’Universitats, i es basa en el fet que les beques a partir d’ara no dependran dels mèrits acadèmics, sinó de la renda, la qual comptarà amb un llindar més elevat i, a més a més, s’augmentarà la quantitat d’entrega econòmica. Aquestes reformes duplicaran el nombre d’estudiants amb beca completa.

Es tracta de la primera reforma en aquesta àrea des de la de l’exministre d’Educació José Ignacio Wert fa vuit anys i, de fet, en desfà els canvis bàsics com els elements que van limitar la distribució de beques i que van deixar milers d’estudiants fora, o, fins i tot, els que van retirar la beca a aquells que ja l’havien aconseguida. Aquesta nova reforma pretén crear un sistema més progressiu, amb més recursos per a les rendes més baixes. Serà presentada d'aquí a unes setmanes a l’Observatori Universitari de Beques i Ajudes a l’Estudi, i fonts del ministeri d’Universitats expliquen que la reforma ja està negociada pressupostàriament.

Sense requisits acadèmics

Una de les mesures que incorpora aquesta reforma és la de retirar els requisits acadèmics actuals. Fins ara, els criteris exigien un 6,5 de mitja per accedir a una beca completa per al primer curs d’un grau —la qual cosa va deixar fora de les beques 55.000 estudiants— i un 5,5 per als estudis no universitaris. Així doncs, un cop aplicada la reforma dels ministeris, l’admissió inicial a la beca només dependrà de la beca i, per mantenir-la durant els cursos següents, s’hauran d’aprovar el 65 % dels crèdits. 

S’apuja el llindar

Una altra de les mesures sobre les quals s’aixeca aquesta reforma és l’elevació del llindar de renda mínim, el qual no s’actualitzava des del curs 2010-2011, quan el sistema, que determina tres llindars de renda que donen accés a diferents ajudes a les famílies, va ser establert. Així doncs, la reforma significarà un 34 % d'apujada dels llindars, de manera que el primer llindar s’equipararà al de pobresa, i permetrà a la vegada que 71.155 persones més accedeixin a les beques.

Només serà aquest llindar, el més baix, el que donarà accés a la beca completa, la qual inclou el pagament de la matrícula, una quantitat fixa i una altra de variable. D’aquesta manera, es calcula que el nombre de persones que la rebran passarà de menys de 90.000 a més de 175.000.

Augment de l’ajuda econòmica

La quantitat fixa que va destinada a les persones beneficiàries de beques completes és de 1.600 euros anuals, però la proposta de reforma també contempla apujar l’ajuda fins als 1.700, i 1.500 més per a aquells estudiants que visquin fora del seu lloc de residència.

La idea del govern és posar en marxa aquestes mesures l’any que ve. L’executiu calcula que més de 54.000 becaris es beneficiaran d’aquests canvis i, a més a més, aquest increment en pressupostos permetrà atendre una gran part de les famílies que s'han vist afectades per la crisi sanitària actual i que són sol·licitants d’ajudes a l’estudi i de beques.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —