Dalí
Per EFE
Publicat el 30 de juny 2021

El Govern del Regne Unit té encara pendents de processar més de 300.000 sol·licituds de comunitaris que volen quedar-se al Regne Unit després del Brexit. Ho confirmava ahir un portaveu del Ministeri de l'Interior a Efe, quan tot just avui acaba el termini per a presentar aquestes peticions.

Segons les últimes dades, a 31 de maig l'Executiu havia rebut 5.605.800 sol·licituds per a obtenir l'estatus d'assentat (quan es porten almenys cinc anys al país) o preassentat (si es va entrar abans del 31 de desembre del 2020), de les quals va processar 5.271.300. Al final del mes passat quedaven pendents de tramitar 334.500 sol·licituds, una xifra que, avui dia, continua dins d'aquests paràmetres, va dir la portaveu d'Interior.

De les peticions concloses un 52% de sol·licitants va rebre l'estatus d'assentat i el 43% el de preassentat. En el segon cas, hauran de demanar la condició de "assentat" en complir cinc anys de residència o en cas contrari veuran minvats els seus drets. A 31 de març, 320.850 espanyols havien fet la seva sol·licitud, de les quals se n'havien aprovat 304.310, amb el que quedaven pendents 16.540 en aquella data.

El Govern diu que garantirà els drets dels qui estiguin a l'espera de rebre el seu estatus, que no es reflecteix en un document físic, com una targeta identificativa, sinó que és un registre digital, la qual cosa ha generat al seu torn crítiques per poc pràctic.

S'acaba el termini

El Govern conservador envia aquests dies missatges als comunitaris que té registrats, que no són tots -la xifra total de residents es desconeix-, i als grups que els representen per a recordar-los que el 30 de juny acaba el termini per a regularitzar el seu estatus migratori al Regne Unit.

Davant els avisos d'aquests grups que moltes persones sense recursos, en situació de marginació o vulnerables podrien no inscriure's en aquesta data, amb el que deixarien d'estar legalment al país, l'Executiu ha concedit 28 dies més perquè els qui tinguin una raó vàlida puguin fer els tràmits amb retard.

Un informe difós aquest dimarts pel centre d'estudis Institut de Recerca de Polítiques Públiques (IPPR, en anglès) revela que, encara que el Govern sol processar les sol·licituds en un període de cinc dies, en els casos complexos -dels quals a partir d'ara hi haurà més- el termini d'espera és molt més llarg.

Així, gràcies a dades obtingudes a l'empara de la Llei de Llibertat d'informació, l'IPPR constata que a principis de maig hi havia 102.000 sol·licituds que estaven pendents des de feia tres mesos, incloses les de 23.900 nens; 13.000 des de feia sis mesos (650 nens) i unes 8.000 (285 nens) des de feia un any.

Riscos del sistema

Igual que associacions de comunitaris com The3milion, l'institut alerta que els qui sol·licitin la documentació fora de termini no tenen garanties que els drets de què gaudien quedin protegits mentre esperen que es resolgui el tràmit.

Les persones -entre elles gent malalta, d'edat avançada, discapacitats, nens en centres d'acolliment o ciutadans sense llar - que no reclamin aquest estatus d'assentat o preassentat requerit, i per tant estiguin en situació irregular des de l'1 de juliol, poden perdre accés a prestacions socials, sanitat, educació, treball i habitatge i fins i tot podrien afrontar la deportació, segons el IPPR.

Les associacions de defensa dels ciutadans procedents de la Unió Europea demanen al govern, entre altres coses, que ampliï la llista de raons considerades vàlides per a fer la sol·licitud amb retard i que garanteixi els drets també als qui fan el tràmit fora de termini.

Per part seva, el Ministeri de l'Interior britànic ressalta que en general el seu Programa d'Assentament és simple per a l'usuari, com demostren els més de 5,2 milions de sol·licituds ja concloses, i assenyala que ha fet campanyes informatives i destinat personal a ajudar en el procés.

Subratlla a més que s'esforça per contactar als qui reben ajudes socials perquè facin els papers i no es quedin sense elles.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —