Vaga MIR
Per Marta Bieto i Redacció
Publicat el 07 d’octubre 2020

El sindicat Metges de Catalunya va convocar fa quinze dies, el passat 21 de setembre, les mobilitzacions de 3.500 facultatius residents de tots els nivells (des d'R1 a R5) tant d’hospitals com de Centres d’Atenció Primària de tota Catalunya amb l’esperança d’arribar a un acord amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals empresarials de la xarxa sanitària concertada (La Unió i CAPSS). Els joves facultatius denuncien les condicions abusives en què treballen: no reben la suficient formació, fan guàrdies de 24 hores ininterrompudes i reben sous base mileuristes. Per consegüent, el SISCAT —nom que rep el sistema sanitari català— treballa per arribar a una negociació col·lectiva favorable. 

Malgrat les reivindicacions, encara no s'ha trobat cap solució. A més, sembla que la tercera jornada de la vaga dels Metges Interns Residents (MIR) a Catalunya, la que tocaria aquesta setmana, s’ha encallat.

L’Àlex Mayer (@DrAMayer), resident de tercer any de Medicina Interna de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Catalunya (Sabadell) i portaveu de la vaga dels MIR, explica al Diari de Barcelona què ha passat: “Vam fer tres dies fa dues setmanes i cinc dies la setmana passada. No n’hem fet més perquè s’han de comunicar amb més dies d’antelació. Ara mateix estem en fase d’acabar de decidir com seguirem les mobilitzacions perquè, de moment, el que ens proposa la patronal ens sembla insuficient”. 

Lluny de l'acord amb les patronals i l'ICS

Aquesta setmana els MIR no fan vaga perquè aquesta s’ha de convocar amb 10 dies d'antelació però, no obstant això, els residents segueixen descontents amb la proposta que els van fer l'ICS i les patronals el passat dijous 1 d'octubre. De manera que la intenció d'aturada aquest mateix octubre segueix present. 

 

Proposta insuficient

Els residents reclamen més temps per formar-se, que es respectin els torns de descans i un augment del sou: la seva base salarial és d’uns 1.000 euros. Però la negociació, de moment, no ha estat fructífera. Segons l'Àlex, quant a formació, se'ls ha proposat la creació d'una comissió de seguiment, la qual el SISCAT anomena Comissió de Seguiment dels Programes de Formació Sanitària Especialitzada de Catalunya i supervisaria "el compliment del contingut i la qualitat dels programes de formació d’especialistes en ciències de la salut". 

“Això ho vèiem amb bons ulls, però volíem definir-hi bé quines són les competències, quin poder executiu real té, quina és la conformació i nombre de reunions l’any, etc.". A més, reclamen que la jornada dedicada a formació no assistencial i nombre de congressos l'any estigués més definida, amb la qual cosa els han proposat el finançament de l'assistència a un únic congrés durant tota la residència (4 o 5 anys). "Això ens semblava poc però almenys és alguna cosa”, explica l'Àlex. 

La qüestió de la jornada laboral és més complicada. Encara no els han assegurat el descans de 36 hores ininterrompudes d'una guàrdia en dissabte (per una guàrdia de 24 hores en dissabte pertocaria descansar diumenge i dilluns). La proposta del SISCAT es basa en la definició d'un calendari laboral anual individual "per garantir els descansos i jornades, que estableixen una jornada màxima anual obligatòria (jornada ordinària + guàrdies)". Segons aquesta definició, no es poden superar les 48 hores setmanals de treball efectiu de mitjana en còmput anual. 

Quant a la retribució salarial, el conjunt sanitari proposa un increment salarial distribuït en tres anys. Un 5 % de pujada actual, un 1 % l'1 de gener de 2021 i un altre 1 %, l'1 de gener de 2022. "Ens sembla curt i que està posat a molt llarg termini, és molt poc", opina l'Àlex. Per contra, el SISCAT informa que aquest augment del 7 % "suposa posicionar els MIR de Catalunya per sobre dels MIR de la resta de les comunitats autònomes a nivell salarial".

D’altra banda, l'Àlex comenta que també reclamaven les hores treballades que no estan retribuïdes: "el fet de cobrar realment les hores de guàrdia que es treballen, aquestes coses no estan reconegudes. Amb això tampoc no vam trobar cap resposta satisfactòria”.

Els ànims no decauen

Com comenta l'Àlex al Diari de Barcelona, els metges en formació es troben en aquests moments valorant "amb assemblees i votacions, per veure quins són els següents passos" i, si cal, proposar una nova convocatòria de vaga.

Malgrat que la nova reunió de mediació acabés sense acord, els joves facultatius no desesperen i estan més decidits que mai a mantenir el pols a les patronals, amb l'objectiu de lluitar pels seus drets laborals: "Estem forts i convençuts, el que demanem és just i són uns mínims. Els dies que ja hem fet han sigut amb un seguiment altíssim, o sigui que esperem mantenir el ritme", afirma l'Àlex. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —