Metges Sense Fronteres demana que la futura vacuna de la Covid-19 es vengui a preu de cost
Per EFE
Publicat el 05 de juny 2020

L'organització Metges sense Fronteres (MsF) va demanar ahir als líders mundials que exigeixin a les farmacèutiques que es comprometin a vendre qualsevol possible vacuna contra la Covid-19 a preu de cost, sense afegir els costos d'investigació o producció finançats amb diners públics o de procedència filantròpica.

L'organització humanitària fa aquesta petició coincidint amb la presentació d'Aliança de Vacunes, Gavi, d'un mecanisme global, anomenat "COVAX facility", per poder ampliar la capacitat de fabricació de les futures vacunes contra la Covid-19, així com el seu finançament per part d'un conjunt de països en desenvolupament.

En total, països, empreses i entitats de tot el món s'han compromès a aportar a Gavi 8.800 milions de dòlars en cinc anys per a aquesta causa.

MsF vol que siguin els governs els qui marquin les condicions a les farmacèutiques, perquè aporten milers de milions d'euros per garantir la disponibilitat de vacunes als països en desenvolupament.

 "Els governs i Gavi han d'exigir a les farmacèutiques que obrin els seus llibres de comptes perquè puguem veure quant costarà produir en realitat les vacunes contra la Covid-19", explicava Miriam Alia, responsable de Vacunació de MSF.

Encara s'està discutint com els governs repartiran la vacuna de manera equitativa i com en garantiran la distribució de manera transparent i objectiva, mentre que l'Organització Mundial de la Salut està liderant el desenvolupament d'un marc global d'assignació equitativa.

"Sembla que tothom està d'acord que en aquest cas no poden aplicar els seus principis habituals de negoci, on el millor postor podria protegir la seva població d'aquesta malaltia primer, mentre la resta del món es queda enrere. Els governs han de garantir que les futures vacunes COVID-19 es venguin a un preu adequat i siguin accessibles per a tothom", segons Alia.

L'ONG recorda el precedent de 2009, quan un fons creat per Gavi, la Fundació Gates, el Banc Mundial i altres organitzacions per fomentar la producció i compra de vacunes contra la pneumònia, va haver d'afrontar els preus alts que van exigir les farmacèutiques.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —