Sala de cinema, imatge de l'ACN
Per EFE
Publicat el 13 d’agost 2021

El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona arriba per primera vegada a Miami aquest mes amb una selecció de documentals i pel·lícules de ficció que toquen temes com la immigració, l'assetjament escolar i la violència de gènere i amb subtítols en anglès afegits per "assegurar que l'idioma no sigui una barrera".

"És una sort poder portar-lo aquí. Aquest festival es presenta a altres ciutats com Nova York i París i gràcies a l'aliança amb el Centre Cultural Espanyol a Miami (CCEMiami) vam poder aconseguir aquest vincle", explica a Efe Melissa Messulam, programadora del Koubek Center, on es presenta el festival entre el 20 i el 22 d'agost.


Es tracta de la dissetena edició del festival independent de cinema sobre drets humans més antic que existeix a Espanya, i un dels esdeveniments més importants i d'empremta internacional d'aquest tipus al país, assenyala un comunicat del Koubek Center.

La mostra, a la qual es pot accedir gratuïtament, tant de manera presencial com virtual, compta amb 13 curtmetratges i llargmetratges d'Àfrica, Europa i Llatinoamèrica. Aquests films tracten temes globals com la immigració, la violència de gènere, el control dels aliments per corporacions multinacionals i la lluita pel respecte a la comunitat LGBTQ a diversos països, segons detalla l'organització de l'esdeveniment.

"Hi ha una mica de tot: cinema independent i altres títols de directors amb llarga trajectòria professional. La selecció va ser lliure, sempre amb la pauta que els tres dies les presentacions fossin gratuites", afegeix Messulam.

Trencar la barrera de l'idioma

Segons la directora del Koubek Center, un palauet construït el 1929 amb jardins i teatre amb capacitat per a 200 persones, la institució va afegir subtítols en anglès a les pel·lícules. "Era necessari, volíem assegurar-nos que l'idioma no fos una barrera. Es tracta de temes universals independentment de la cultura i el gènere" que mostrin.

Entre els filmis participants hi ha el documental Contramaré (Brasil) dirigit per Daniel Marenco, que presenta una orquestra juvenil dedicada a portar música i esperança a una violenta favela de Rio de Janeiro.


També apareix en la selecció el documental Burkinabe Bounty, amb la direcció de Iara Lee, basat en el moviment de resistència local a Burkina Faso "per la sobirania alimentària".

 

Se suma a la llista Una cabrita sin cuernos, un curt de ficció de Sebastián Dietsch, d'Argentina, amb to absurd i "obscurament còmic". Està basat en fets reals i narra com un llibre infantil deslliga temors paranoics en la dictadura militar que dominava el país.


"Alguns d'aquests films són vinyetes d'aguts traços que revelen el drama ocult de la pobresa", com Macarrones (Espanya), un curt de ficció dirigit per Pedro Herrero, mentre d'altres com Diversidad y tierra (Espanya), de Maria Popova, exploren el xoc entre cultura i homosexualitat, religió i identitat de gènere, violència i llibertat.

Amb aquesta mostra de films ja estrenats i contemporanis alhora, "volíem donar presència a certs temes que són durs però segueixen passant a nivell global", afirma la directora del Koubek Center.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —