Vacuna
Per EFE
Publicat el 28 de juny 2021

Els bacteris, fongs i virus que habiten en el cos humà influeixen en la resposta a una vacuna, per la qual cosa l'estudi d'aquest ecosistema i la seva modificació podria millorar la immunització, segons un estudi de l'IrsiCaixa que es presenta al principal congrés internacional sobre microbioma.

Els trilions de microorganismes que colonitzen el cos conformen el microbioma i la seva composició pot veure's modificada al llarg del transcurs de la vida, com a conseqüència de diferents factors ambientals, que van des de l'alimentació fins a si el naixement va ser per part vaginal o cesària.

La quantitat i tipus de microbis que formen el microbioma de cada persona poden ser determinants per al desenvolupament i transcurs d'algunes malalties, així com per a la resposta a les vacunes o tractaments.

Lluita contra el VIH

L'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa -centre impulsat conjuntament per la Fundació "la Caixa" i el Departament de Salut de la Generalitat- està estudiant com és el microbioma de les persones que responen millor a la vacuna terapèutica del VIH. Segons l'investigador principal del grup de Genòmica Microbiana d'IrsiCaixa, Roger Parets, el microbioma "pot servir de marcador per predir qui respondrà i qui no" a la vacuna del VIH.

L'objectiu d'aquesta recerca és conèixer a quins pacients se'ls pot injectar la vacuna del VIH sabent per endavant que respondran bé perquè es coneix el seu microbioma i és l'adequat. I per als qui no reuneixin aquestes característiques, els científics treballen en una segona fase de la recerca, menys avançada, per esbrinar com es podria corregir la composició del microbioma, a través de probiòtics o productes derivats, o fins i tot donant bacteris, abans de la burxada.

Aquest estudi s'està duent a terme en el marc de la vacuna terapèutica del VIH, en la qual se segueix treballat amb la finalitat de poder eliminar aquest virus que tantes vides ha matat en les últims dècades, tot i que ja no és mortal ni transmissible si es tracta amb antiretrovirals.

L'IrsiCaixa, l'Hospital Germans Trias de Badalona (Barcelonès) i la Fundació Lluita Contra la Sida estan desenvolupant una vacuna que aconsegueix una bona resposta immunitària quan es retira el tractament antiretroviral. 

L'estudi sobre el microbioma apuntalaria l'eficàcia d'aquest prototip d'inmunògen i, segons Parets, podria aplicar-se per a altres vacunes, com la del tifus, però no per les de coronavirus, perquè ja tenen un nivell d'eficàcia molt elevat.

Tot i que encara es desconeix quin és el microbioma ideal per respondre bé a les vacunes, la literatura científica apunta que no hi ha una recepta exacta i que la combinació de microbis requerida pot ser diferent en funció de la vacuna que s'administri.

Els últims avanços d'aquest estudi es presenten al Congrés del Consorci Internacional de Microbioma Humà, conclave que va començar ahir. En aquesta edició, el congrés es dirigeix des de Barcelona i reuneix de forma virtual 500 professionals de 36 països diferents per debatre totes les aplicacions del microbioma en la salut humana.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —