El millor fotoperiodisme torna a Barcelona malgrat la pandèmia - Diari de Barcelona

La pandèmia gairebé ho impedeix, però finalment la Fundació Photographic Social Vision (FPSV) se n'ha ensortit: el millor fotoperiodisme es pot veure un any més a Barcelona, i ja en van 16. L'entitat ha inaugurat aquest divendres al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) l'exposició "World Press Photo 2020", una de les poques ocasions per descobrir les imatges del premi de fotoperiodisme més prestigiós del món, ja que arran de la Covid-19 la mostra s'ha cancel·lat en moltes ciutats del planeta.
"Aquest és un any especial", ha dit la presidenta de FPSV, Sílvia Omedes, en la conferència de premsa per presentar l'exposició. Tot recordant que la missió de l'entitat és "que el fotoperiodisme i la fotografia documental es reconeguin com una eina fonamental a respectar en democràcia".
"Estem vivint anys complicats, en què rebem molta informació. El fotoperiodisme del 'World Press Photo' sempre té garanties de ser veraç, de molta qualitat, no manipulat i, per tant, és una eina molt important i necessària perquè els ciutadans puguin tenir una opinió crítica i lliure sobre el què passa al món", ha afegit.
Un diagnòstic 'lúcid' del 2019
Enguany, les considerades com a millors fotografies del 2019 diagnostiquen, "de forma lúcida", els grans reptes del món abans de la pandèmia: la crisi climàtica i ambiental, la desigualtat de gènere, les diverses expressions d'odi a nivell global i la protesta ciutadana.
És precisament aquesta temàtica la que correspon a la guardonada com a imatge del 2019: un jove, il·luminat per telèfons mòbils, recitant poesia de protesta mentre manifestants canten a favor de la democràcia durant una apagada a Khartoum, capital de Sudan. A fins del 2018, el país va viure un episodi de revoltes ciutadanes que l'any passat van precipitar un cop d'estat contra el dictador al-Bashir. La fotografia és obra del japonès Yasuyoshi Chiba, fotògraf de l'agència France Presse.
Visites guiades, des de casa
La pandèmia ha precipitat l'aparició de la principal novetat de l'exposició enguany: la Fundació ha ampliat el programa de visites guiades i ha afegit el format en línia, disponible per a escoles i públic general a través de la plataforma Filmin, a partir del 18 de novembre. Les visites de les escoles, tanmateix, es mantenen.
"Seguim impulsant que els més joves aprenguin a distingir els usos, els valors i les funcions del fotoperiodisme", ha dit Omedes. I ha afegit que "celebrem moltíssim que, dins l'escenari complex que vivim, se'ns hagi obert una porta molta interessant: la de portar-vos el 'World Press Photo' a casa".
3 dels 44 premiats són espanyols. Són els barcelonins Ricard García Vilanova i Ramon Espinosa i el sevillà Antonio Pizarro.
Un home assisteix un amic, inconscient després que les forces governamentals disparessin gas lacrimògen en una protesta a Bagdad. Tercer premi en la categoria de notícies generals.
L'exposició es pot visitar fins el 20 de desembre i tota la informació és disponible al microsite creat expressament per a l'ocasió.

