MIR
Publicat el 19 de setembre 2020

 

Metges de Catalunya ha qualificat "d'insignificant" la proposta de l'Institut Català de la Salut (ICS)  i les patronals de la xarxa sanitària concertada, després d'una reunió sense acord entre les parts implicades. El motiu de la trobada ha estat la vaga dels MIR (Metges Interns i Residents) de Catalunya convocada entre dilluns 21 de setembre i dimecres 23 per reclamar millores en la seva formació, en les condicions laborals i en la retribució salarial. Els metges residents denuncien condicions abusives en els hospitals on, segons ells, no reben la suficient formació, fan guàrdies de 24 hores ininterrompudes i reben sous base mileurista.

Marta Sellares, representant MIR de la Família i Comunitària de BcnCiutat ICS, assenyala a Diari de Barcelona que un dels principals problemes que tenen els MIR per anar a la vaga és l'ambigüitat de la naturalesa del seu lloc de treball: "Els residents tenim un contracte de formació, però treballem com si fóssim personal estructural". És per això que temen que se'ls obligui a cobrir els serveis mínims. Segons Sellares, "ens consideren personal estructural, malgrat que contractualment no és així".

D'altra banda, alguns MIR han denunciat a través de les xarxes socials que estan rebent pressions per no anar a la vaga. Un resident anònim, per exemple, ha reportat que des de l'Hospital de Bellvitge s'ha amenaçat verbalment amb represàlies a tot aquell qui deixi de fer guàrdia diumenge a la nit.

Altres metges residents també han volgut donar a conèixer algunes pràctiques coercitives que estan portant a terme els hospitals, com demanar qui farà vaga i qui no. Aquestes demandes són considerades coaccions, i cap treballador té l'obligació de comunicar als seus caps si s'adherirà a la vaga o no.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de VAGA MIR CATALUNYA (@vagamircatalunya) el

 

Serveis mínims

Paral·lelament, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet públic aquest divendres els serveis mínims establerts per a la vaga dels MIR. L’ordre indica que s’ha de garantir el normal funcionament dels serveis d’Urgències hospitalàries i les unitats especials i d’urgència vital: garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital; atendre l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu i prestar assistència als pacients ingressats.

A més, també s’ha d’assegurar el normal funcionament dels centres d’assistència extrahospitalària i dels centres d’assistència urgent i continuada d’atenció primària. L’ordre no fixa cap mena de percentatge de personal resident mínim per a la resta de serveis durant els tres dies de vaga.

La direcció dels centres sanitaris afectats, un cop escoltat el Comitè de Vaga, ha de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims, que han de ser prestats, prioritàriament, per les persones que no exerceixin el dret a vaga.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —