Els MIR exigeixen la implicació política de Salut en les negociacions de la vaga - Diari de Barcelona

El portaveu del comitè de vaga dels MIR, Àlex Mayer, ha lamentat aquest dijous que s'estan trobant amb un "mur" en les negociacions amb els proveïdors del sistema públic i ha demanat la "voluntat política" del Departament de Salut per trobar solucions al conflicte. Mayer ha comparegut a la Comissió de Salut del Parlament coincidint amb la setena jornada de vaga dels MIR, concentrats a fora a la mateixa hora.
El @parlamentcat rep la visita de la @vagaMIRsCat ?⚕️??⚕️
"Els nostres drets, la teva salut"#VagaMIRCatalunya pic.twitter.com/iQIm553eDE
— Metges de Catalunya (@metgescatalunya) October 1, 2020
Els grups parlamentaris han traslladat el suport a aquests metges i tots, també els que formen part del Govern, han reclamat la implicació política de Salut. En aquest sentit, Mayer ha demanat a la consellera de Salut, Alba Vergés, que es reuneixi amb els MIR i "solucions polítiques" per posar fi al conflicte laboral entre els metges interns residents i els proveïdors del sistema públic, l'Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals. El portaveu del comitè ha subratllat que els MIR volen tornar als centres a formar-se i a atendre els pacients, però ha advertit que la "vocació no pot ser excusa per tenir un col·lectiu en condicions precàries".
Àlex Mayer, el portaveu del comitè de vaga, a la Comissió de Salut del Parlament
La compareixença de Mayer ha estat en el marc de la setena jornada de vaga dels metges residents per reclamar una formació adequada i millores laborals. Aquesta aturada ha estat convocada pel sindicat Metges de Catalunya, que dona aixopluc a les reivindicacions dels residents.
El portaveu del comitè ha assegurat que fins ara els avanços obtinguts en les negociacions són "molt escassos". Els metges residents veuen amb bons ulls la proposta de crear una comissió per fer el seguiment de la formació, però demanen que tingui funcions executives. En l'àmbit laboral, els metges en formació consideren imprescindible que se'ls garanteixin 36 hores continuades de descans setmanal després d'una guàrdia i, segons expliquen, aquest és un dels punts on es troben més encallats.
Pel que fa al salari, els MIR han fet una contraproposta d'uns 20.000 euros bruts anuals per als residents de primer any més pujades progressives; una proposta que, com les altres reivindicacions, consideren "de mínims". De moment, els han ofert un increment del 5 %, i s'hi sumaria un augment de l'1 % el 2021 i de l'1 % el 2022, segons expliquen des del comitè de vaga dels MIR.
Performance dels MIR durant una de les jornades de vaga, reclamant més hores de descans
Suport unànime dels grups parlamentaris, també els del govern
Els representants dels MIR a la Comissió de Salut han rebut el suport de tots els grups, que han mostrat empatia per les seves reivindicacions i han reclamat la implicació directa del Departament de Salut. Per exemple, des de l'oposició, el portaveu de Cs a la comissió, Jorge Soler, s'ha mostrat "indignat" per la situació dels metges en formació i pel fet que la conselleria no s'estigui reunint amb ells durant la vaga i ha demanat la dimissió del comitè negociador després d'escoltar les frases que haurien dit als residents.
Per altra banda, la diputada republicana Gemma Espigares ha coincidit que cal "més implicació política", però ha afegit que calen millores en el finançament: "Si obrim l'aixeta, ha de baixar aigua. No és que no la vulguem obrir". El diputat de JxCat Pep Riera ha afirmat que "cal que el departament s'impliqui directament" per trobar una solució "justa" a unes reivindicacions "justes" i també s'ha referit al "problema estructural del finançament".

