Els MIR en peu de guerra : “Sense residents no hi ha sanitat”
Publicat el 22 de setembre 2020

Asseguts en un bar al carrer Travessera de les Corts, just davant del Departament de Salut, hi ha cinc Metges Interns Residents (MIR). Prenen un cafè mentre escriuen en una pancarta “A les 4 a.m del matí no aprenem, sobrevivim”. Es preparen per a la concentració de les 12h, convocada per Metges de Catalunya i MIR Catalunya, en motiu de la vaga que estan secundant els metges residents catalans aquest 21, 22 i 23 de setembre. 

A la punta de la taula hi ha l’Ivan, resident de tercer any (R3) de Reus, que fa vaga per denunciar “un contracte de formació que no s’acaba de complir”, el sou que rep i les condicions amb les que treballa. “En principi hauríem d’estar supervisats tot el temps, cosa que no és veritat”, comenta al Diari de Barcelona. “Quan comences a Urgències el primer dia ja et deixen sol davant del perill amb el que això comporta: tens una responsabilitat i estàs jugant amb vides humanes", afegeix. 

Davant dels Jardins de la Maternitat, al barri de les Corts, comencen a aparèixer molts MIR amb bates blanques i pancartes de tota mena. Alguns arriben de dos en dos, d’altres ho fan en moto tocant la botzina per fer fressa. De sobte apareix un grup més nombrós amb xiulets i cridant “No estamos todos, faltan los de guardia”, els guia una pancarta que posa “Stop Abús residents”. Els serveis mínims imposats per la vaga, impedeixen que d’altres companys hagin pogut afegir-se.

La gent es comença a acomular a la vorera de Travessera i els metges decideixen col·locar-se just a l’entrada dels jardins. Aplaudeixen i continuen cridant diferents proclames: “Sense residents no hi ha sanitat”, “No es nuestro derecho, es nuestra salud” o “Sueldo de becario sin límite de horario”.

Seuen a terra tots, salvant les distàncies i continuen aplaudint i aixecant les pancartes. Els residents no paren d’arribar. “Ei! Allà estan els de Sant Pau”, diu una noia. Hi ha treballadors de diferents hospitals, com així indiquen els diferents logotips de les bates, tot i que hi ha estudiants que porten el nom tapat amb esparadrap per mantenir-se en l’anonimat. 

La concentració es trasllada a l’interior de la Maternitat, davant les portes del Departament de Salut, custodiat per dos agents dels Mossos d’Esquadra. Els residents tornen a seure a terra i omplen tota l’esplanada. Des de l’organització del comité de vaga, amb un megàfon, recorden que és imprescindible que els estudiants mantinguin la distancia de seguretat. 

El cel amenaça pluja però, Àlex Mayer, portaveu del comitè de vaga dels MIR de Catalunya, agafa el megàfon i es dirigeix a tots els concentrats: “No oblideu mai que estem aquí per dir-los-ho a ells. Perquè ells ho saben, perquè ells ens escoltin i ens ofereixin una solució”. Apel·la al Departament de Salut, a l’Institut Català de la Salut i a les patronals, amb qui no s’ha aconseguit arribar a cap acord tot i les reunions celebrades amb el Sindicat de Metges de Catalunya. 

 

Àlex Mayer, que també és resident de tercer any a l’hospital del Parc Taulí de Sabadell ha explicat que reivindiquen una sèrie de demandes que creuen que són justes. “Hem fet assemblees des de fa setmanes i mesos per recollir les peticions dels residents, ha sigut un procés llarg, de baix a dalt, de setmanes i mesos de duració”, comenta. 

Les reivindicacions dels metges residents es basen en tres punts. El primer, fa referència al bloc formatiu i a la manca d’espais destinats a l’aprenentatge. En segon lloc, demanen millores laborals vigents en la normativa europea i estatal: “descansos setmanals, descansos postguàrdia i hores màximes setmanals que s’incompleixen de forma sistemàtica a pràcticament tots els centres”. En darrer lloc, reivindiquen millores salarials, “sent metges formats amb una oposició com el MIR aprovada, sis anys de carrera i cinc anys més de formació, en molts casos som mileuristas”, ha recalcat Mayer. 

El portaveu del comitè de vaga ha explicat que “aquestes demandes han estat presentades fa setmanes ja a l’ICS, al Departament de Salut i a pràcticament totes les unitats docents” i que per contra no s’ha obtingut cap resposta”.

Però tenen clar que no pararan. En cas de no aconseguir cap acord, els MIR tenen pensat convocar vaga per la setmana que ve. “Som un col·lectiu que està en peu de guerra demanant unes millores que considerem justes i esperem que de l’altra banda trobem el que no hem trobat fins ara: algú disposat a negociar”.

Mayer ho ha deixat ben clar: “Considerem que les millores de les nostres condicions és una millora del sistema perquè recordem que nosaltres som els especialistes del futur”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —