Crítica Berto Romero
Publicat el 07 de maig 2020

Berto Romero és el creador, guionista i protagonista de la sèrie còmica Mira lo que has hecho, sèrie de Movistar+ produïda per El Terrat, de sis capítols de vint-i-cinc minuts cadascun per temporada. La plataforma de pagament continua en la línia d’apostar amb fermesa per continguts humorístics i publicarà els darrers episodis el mes vinent. En la primera temporada, Mira lo que has hecho reflecteix la quotidianitat i la intimitat d’una parella formada per Berto (Berto Romero) i Sandra (Eva Ugarte), que afrontaven la paternitat del seu primer fill, Lucas, amb tots els perills que corren a les xarxes com el “càncer de Wi-Fi”. Amb un format autobiogràfic, basat en les experiències que ha viscut l’humorista, la trama narra el que gairebé ningú s’atreveix a explicar: la cara B de la paternitat que, casualment, no capten mai les fotografies que es publiquen a Instagram.


La interpretació és creïble des del minut zero. Eva Ugarte és la patidora, mentre que Berto Romero s’encarna a si mateix. A diferència de Louie, que també retrata la vida d’un humorista, Mira lo que has hecho mostra el vessant més humà i mira de cara els problemes reals de la convivència. Una parella sense cap manual d’instruccions que ha de superar crisis existencials com, per exemple, aconseguir que el seu fill s’adormi, fer que li baixi la febre o poder trobar la guarderia adequada.

Romero aconsegueix traslladar aquest to híbrid entre drama i comèdia en un pols que busca transportar-nos a la naturalitat de la quotidianitat. A la segona entrega, la tragèdia agafa més embranzida; Lucas ja s’ha fet més gran i Sandra està embarassada de bessons. La convivència continua posant a prova la solidesa del matrimoni protagonista en una allau de neguits i preocupacions. La condensació de massa temes en tan poc temps fa que et quedis amb ganes de saber-ne més amb un final abrupte que veurem com es resol en aquesta darrera temporada amb incorporacions al repartiment com Clara Segura i nous obstacles que la Sandra i el Berto es trobaran pel camí.

 

Malgrat la varietat de precedents que il·lustren aquesta quotidianitat, la sèrie ideada per Berto juga amb la ironia constantment i trenca la quarta paret amb la interpel·lació constant a l’audiència a partir de la metaficció. Mira lo que has hecho és propera i autèntica amb alguns girs dramàtics que ressegueixen de manera brillant com és la vida, i s'allunya de qualsevol mena d’idealització romàntica. Un dels punts clau és la crítica àcida a través de l'humor surrealista de tot el que rodeja el fet de ser pares actualment i és rebaixada amb alguna bufetada emotiva.

Què podem esperar de la tercera temporada?
Aquesta darrera entrega de la sèrie té un gran repte al davant: fer un bon tancament. És un desafiament ambiciós, tenint en compte el fracàs de moltes produccions audiovisuals que acostumen a patinar en els capítols finals. Com va reconèixer el director, Javier Ruiz Caldera, des d'un inici tenien decidit dividir la història en tres parts, com l'estructura clàssica de tota narració. Esperem que l'humor mordaç continuï present per assenyalar amb el dit els prejudicis que inunden les nostres ments i que ens permeti desconnectar de la nova normalitat que ens tocarà viure amb la desescalada.

Malgrat no tenir fills, és fàcil empatitzar amb els personatges per la versemblança que desprenen. No obstant això, també és cert que l'efecte d'aquests girs còmics es multiplica quan has viscut de primera mà la paternitat. Escenes com la de reunions de l'AMPA de la guarderia poden ser un déjà-vu ficcionat.

Fins ara, m’ha semblat una de les millors produccions de sèries espanyoles que he vist últimament: es consumeix en poc temps, desprèn veritat i destapa alguns tabús de la paternitat de manera natural i sense cap mena de pudor. Mira lo que has hecho parteix d’un tema molt recurrent, però el retrat sense filtres li dona un aire innovador que enganxa l’espectador, que ja espera ansiós aquesta nova i última temporada.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —