Mireia Boya al TSJC
Per ACN i Redacció
Publicat el 25 de juliol 2020

Els membres independentistes de la Mesa del Parlament del 2017 i l’exdiputada de la CUP Mireia Boya han fet ús del seu dret a l’última paraula en l’últim dia del judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat han demanat vint mesos d’inhabilitació per l’exercici de càrrec públic i 30.000 euros de multa per a cadascun dels acusats, menys per Boya, a qui la quantitat es rebaixa a 24.000. 

L’exdirigent de la CUP ha declarat que no li fa por la possible condemna per desobediència perquè el cas "va d'una cosa molt més gran, digna i legítima com els drets i llibertats del poble". També ha considerat injusta la pena de l’expresidenta Carme Forcadell per, segons ella, permetre la tramitació d’iniciatives parlamentàries impulsades per la mateixa Boya. “No hi ha justícia en aquesta sala”, ha etzibat. L’exdiputada ha dit al president del tribunal, Jesús Maria Barrientos, que pot afegir la possible condemna al seu currículum per ser magistrat del Tribunal Suprem, càrrec al qual Barrientos ha sol·licitat accedir. 

En un llarg al·legat final, Boya no s’ha retractat de res del que va fer i ha reivindicat el dret al parlamentarisme i a impulsar iniciatives que “desobeeixin lleis injustes”. “El règim del 79 ha obligat a desobeir, no dóna altra opció i és legítim obrir una via davant del mur constitucional”, ha dit.  

Els acusats entrant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

 L'exvicepresident primer del Parlament Lluís Corominas ha criticat el canvi de criteri del Tribunal Constitucional sobre les funcions de la Mesa. "No se'ns acusa per haver infringit la llei, el reglament del Parlament o la jurisprudència consolidada del TC, sinó per desobeir la nova línia jurisprudencial". 

En la mateixa línia, l’expresidenta segona Anna Simó ha criticat el mateix tribunal per voler que la Mesa fes “la feina bruta” contra el parlamentarisme “trinxant” la separació de poders. Simó ha recordat que el control de constitucionalitat en el sistema polític espanyol sempre s’ha fet a posteriori pel Tribunal constitucional i no de forma preventiva per altres òrgans. 

L’exvicepresident de la Mesa Lluís Guinó ha criticat la judicialització del procés i ha demanat que “la política torni a la política”. Per la seva banda, l’exsecretària quarta Ramona Barrufet ha agraït el bon to de la vista oral i ha donat suport als presos independentistes.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —