Miró, realitat immersiva i exposicions per a la consciència històrica - Diari de Barcelona
Sense ni un ral
Miró, realitat immersiva i exposicions per a la consciència històrica
Les cinc propostes gratuïtes per a la setmana de l'11 al 17 de desembre

Les dones i els ocells de Miró, en obert
Miró baixa de Montjuïc a l’Eixample. "Joan Miró: Femmes" és la nova exposició de la galeria Gothsland, i inclou una vintena de xilografies de l’artista català. Les obres es comprenen entre els anys 1959 i 1960, quan Miró va fer-ne una sèrie que girava al voltant de la figura femenina i dels ocells. Aquestes van acabar en un llibre publicat l’any 1965, editat per Maeght Siteur. Femmes, el títol del llibre, és el que dona nom a l’exposició, on es podra veure una selecció de 24 de les xilografies de Miró. Segons el comissari, Arnau Puig, les figures són fruit de l’espontaneïtat inherent a l’artista i la seva necessitat de ser-ho més, de manera que en sorgeixen figures de l’inconscient.
L'exposició "Joan Miró: Femmes"
La xilografia és una tècnica de gravat en relleu en una planxa de fusta. La restant constitueix una coberta creada especialment per a l’edició del llibre Femmes, que du el mateix nom. Altres de les obres que hi veureu són Femme et oiseau i Femme assise, en què la figura de la dona i l’ocell són ben presents. L’exposició estarà a la Gothsland fins al 8 de gener del 2021. La podreu visitar en l’horari del centre, de dilluns a dissabte, de manera gratuïta.
Blueproject Foundation tanca temporada
La Blueproject Foundation tanca la programació d’aquesta temporada amb les "Performances 2020", que barregen dansa i teatre. La primera, Vain, va tenir lloc el 3 de desembre passat, i les altres dues es representaran els dissabtes 12 i 19 de desembre. El proper dia 12 es podrà veure Ninguna mano es una isla, una apologia al tacte de Laura Llaneli i Julián Pacomio. Els artistes, de Granada i Mérida respectivament, es troben a l’escenari en un concert que es produeix quan les seves mans es troben.
D'altra banda, tancarà el cicle _hacia el sporte, que tindrà lloc el dia 19. Laura Ramírez i Andrea Zavala Folache són les creadores d’aquesta performance. És un projecte que té el suport del programa de residència de Casa Encendida/CA2M, de Madrid, i rile* space, de Brussel·les. Totes dues sessions tindran lloc a les 19 h. Són d’entrada gratuïta, però cal reservar-la prèviament, ja que l’aforament és limitat per ajustar-se a les restriccions sanitàries. La reserva es pot fer enviant un missatge electrònic a [email protected].
La realitat immersiva, a mercat
La quarta edició de la trobada de realitat virtual i augmentada de Barcelona se celebrarà en format 100% en línia. El Mecal, el Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona, organitza per quart any consecutiu un esdeveniment per explorar les novetats al voltant de la realitat virtual, augmentada i mixta, i les seves aplicacions en diferents sectors. Es tracta del Mercat 360º de Realitat Virtual i Realitat Augmentada de Barcelona, que enguany se celebra del 14 al 18 de desembre en un format en línia.
Amb l’auge digital d’aquest segle, la tecnologia s’ha desenvolupat de manera que avui és possible viure sensacions i experiències comparables a les de la vida real sense haver de sortir de casa. La realitat virtual ja s’està aplicant en videojocs, exposicions immersives, l’organització d’esdeveniments, la recerca, l’ensenyament, la salut... A aquest fenomen se suma el de la intel·ligència artificial i l’anomenada realitat augmentada, mitjançant les quals, la nostra visió del món real es veu enriquida amb elements virtuals interactius i manipulables.
El Mercat 360º és un esdeveniment orientat a professionals nacionals i internacionals, però també a persones amb interès pel tema. El programa compta amb conferències de persones expertes en aquest camp, on es podrà intercanviar opinions amb elles des d’una perspectiva professional. El festival també ofereix la possibilitat de veure, des de casa i de manera gratuïta, els treballs de realitat virtual més destacats del darrer any, en el certamen Cine VR que guardonarà el premi al millor curt produït amb aquesta tecnologia.
La repressió de les dones republicanes a les presons franquistes
Després de visitar Albi, Tolosa de Llenguadoc, Zamora i Lleó, la instal·lació "Papillons: La paraula no dita. Presoneres republicanes a l'Espanya de Franco" arriba a la Model, on es podrà visitar fins al 27 de desembre. Amb aquest projecte, les artistes Lidia Martín i Eugenia Navajo volen recordar "la doble repressió de les dones republicanes a les presons de Franco". D’una banda, expliquen les autores, "la sistematització del terror com a resposta al fet de ser dona i republicana i, de l'altra, les violències pròpies de la cosificació de la dona a través de les pràctiques d'Antonio Vallejo-Nájera".
La instal·lació 'Papillons', a la presó La Model
La instal·lació Papillons busca, en paraules de les creadores, "trencar el pacte de silenci que va suposar la Transició" i reivindica "la necessitat de posar nom tant a les víctimes com a les seves experiències de la repressió franquista". Ho fan a través de conceptes com la fam, la misèria, la menopausa, la menstruació, la violació o la cultura, que els serveixen per introduir les múltiples cares de la violència exercida contra les dones republicanes.
"Iraq i Líban. Art i Revolta"
Les gràfiques per a la difusió de les jornades "Iraq i Líban. Art i Revolta'" organitzades per l’Aula d’Idiomes, arriben aquest dissabte dia 12 de desembre a la Comunal de Sants. Els treballs parteixen dels clams i consignes que reclama el poble en les mobilitzacions d'aquests països, i d'altres del món àrab com Palestina. L’encarregada de passar del crit al paper ha estat Laila Serra, que ha utilitzat un un permanent dels que podria fer servir qualsevol per deixar empremta durant una protesta a les parets del seu barri i, per cadascuna de les frases, se n’ha dissenyat un cartell. De les sis propostes resultants, la meitat estan en àrab i l'altra meitat en català. Estan pensades per formar una composició que, tot disposant-les les uns al costat de les altres, transportin l’espectador als carrers en revolta de l'Iraq i el Líban. A més, també s'inaugurarà l'exposició fotoperiodística sobre els aixecaments populars a aquests dos països, duta a terme per Arianna Pagani i Diego Ibarra.
EXPOSICIÓN "Poesía y revolución: Iraq y Líbano" Muy contento de poder participar con @arianna_pagani_ y @oriolandres el 12 de Diciembre en @lacomunalsants gracias a @AuladIdiomes #artirevolta pic.twitter.com/CZY1qk6ZzZ
— DIEGO IBARRA SÁNCHEZ (@DiegoIbarra_S) December 8, 2020

