Ghana
Per EFE
Publicat el 06 de desembre 2020

Com a "observadora neutral de plena garantia", la Unió Europea (UE) desplega pel món les seves Missions d'Observació Electoral (MOE), que no estaran avui diumenge en els comicis a Veneçuela i sí demà en els de Ghana: en què consisteixen?, qui participa?, quins són els seus objectius?

"És una manera de donar suport a la democràcia", la funció principal de la qual és "cooperar", resumeix l'eurodiputat català del grup de liberals de Renew Europe Javier Nart, observador en cap de la MOE desplegada a Ghana per a les eleccions generals del 7 de desembre.

La UE és "una institució garant de les condicions en què s'han celebrat les eleccions perquè sigui una observadora neutral de plena garantia que determini amb fiabilitat absoluta què entén com a correcte i assenyali els defectes que es puguin produir", explica l'eurodiputat de Ciutadans. 

L’eurodiputat Javier Nart a la seu del Parlament europeu a Barcelona. Foto: ACN

Què motiva una missió?

"Les missions de la UE es demanen", explica Nart, encara que, segons apunta, "en algunes ocasions no es va perquè s'entén que no hi ha condicions mínimes democràtiques".

Així, després que l'Eurocambra hagi apel·lat en diverses ocasions a crear les condicions adequades per a la celebració d'eleccions "lliures, transparents i creïbles" a Veneçuela, el Parlament Europeu (PE) va confirmar dimecres passat que cap eurodiputat havia rebut mandat per exercir com a observador i que no observaria els comicis.


Nart: "Es treballa amb la societat civil, amb les institucions administratives, estatals i polítiques i amb el consell electoral"


No obstant això, una vegada es considera que existeixen garanties "per a que les eleccions siguin netes", la UE envia observadors "de llarga durada", que treballen sobre el terreny durant un període pre i post electoral, que pot prolongar-se entre les 6 i les 8 setmanes, explica Nart.

En aquest temps "es treballa amb la societat civil, amb les institucions administratives, estatals i polítiques i amb el consell electoral". Quines són les seves funcions?

La seva comesa és identificar "les condicions tant socials, com polítiques, a més de les llibertats de premsa, de la comissió o consell electoral i del propi govern", per elaborar una anàlisi completa de tota l'estructura i les condicions i que el dia de les eleccions "no sigui un teatre, sinó un autèntic pacte electoral", comenta Nart.


Objectiu de les MOE: "Determinar si el comportament de les administracions és neutral i si tenen a la seva disposició instruments per garantir aquesta neutralitat"


"Determinar si el seu comportament és neutral i si tenen a la seva disposició instruments per garantir aquesta neutralitat", també és objectiu de les MOE, a més de vigilar l'elaboració de llistes electorals a través de la inclusió o l'exclusió de candidats.

També s'ha de garantir un cens actualitzat, "que no inclogui 'paracaigudistes', és a dir, persones que no existeixen o es dupliquen per inflar-lo", explica l'observador cap de la Missió a Ghana.

"L'acte de posar el vot en l'urna és important, però ho és més el procés", reconeix l'eurodiputat, que té experiència com a observador en més d'una vintena de missions.

En algunes d'elles es va desplaçar al lloc en qualitat "d'observador de curta durada", això és, aquells que es despleguen per observar el procés de votació, recompte i consolidació dels resultats.

No obstant això, explica, que el dia dels comicis tan sols es pot dir "si hi ha coaccionadors en els col·legis, si la premsa estava fortament mediatitzada o si es van eliminar candidats", i insisteix en la importància del context, que exigeix més preparació i profunditat.

Qui participa?

Les MOE compten amb un "Core Team" (o equip central), en el qual participa un cap de missió, un cap adjunt i experts en diferents àmbits (electoral, legal, polític, mediàtic, de gènere, etc.), seleccionats per la Comissió Europea (CE) i el Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) a càrrec del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

Segons detalla Nart, la seva missió com a observador en cap és entrevistar-se amb els principals líders dels partits contendents, "els més representatius", així com amb el president de la comissió electoral independent, el cap d'Estat i altres personalitats que puguin aportar informació rellevant.

També entra dins de les seves funcions mantenir contactes amb organitzacions de la societat civil, amb altres observadors locals i amb la premsa, tant pública com privada i, sempre que sigui possible, també local.

Què es fa amb aquesta informació?

Una vegada elaborada una panoràmica sobre les condicions socio-polítiques i el context de les eleccions i transcorregut un mes, s'emet un informe final que "es lliura al govern i es fa públic", aclareix Nart.


Nart: "El que fem és veure, sentir i callar, la nostra missió no és interferir, ni tan sols dient la veritat durant el procés, sinó observar"


"Nosaltres no opinem durant el procés electoral", insisteix, "el que fem és veure, sentir i callar, la nostra missió no és interferir, ni tan sols dient la veritat durant el procés, sinó observar".

Sí que es pot, en cas que hi hagi indicis, advertir que "si hi ha violència o frau no reconeixerem les eleccions".

És un important advertiment que dona sentit a la presència de la UE en el lloc, perquè "implica que no es reconeix el govern i que les relacions polítiques i econòmiques entren en congelació", conclou l'observador en cap.

Text per María Moya

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —