pla classe upf durant les PAU.
Per EFE i Redacció
Publicat el 31 d’agost 2020

Mascareta obligatòria a les classes presencials i altres espais comunitaris de les universitats, finestres obertes sempre que sigui possible i un model mixt, presencial i no presencial. Aquestes són algunes de les mesures que han estat acordades per Universitats i Sanitat, i que han estat presentades a la Comissió Delegada de la Conferència General de Política Universitària. Una reunió a la qual no ha assistit el secretari general d’Universitats, Manuel Castells, ja que va passar per quiròfan divendres passat, per problemes a l’esquena. 

Presencialitat
El document de les recomanacions sanitàries i educatives havia estat elaborat el passat mes de juny, per la qual cosa s’ha hagut d’actualitzar. Es recorda que cada universitat haurà de garantir que el nombre d’estudiants a la instal·lació no superi la seva capacitat, tenint en compte la separació d’1,5 metres de distància entre els ocupants. En cas que no es pugui complir, es realitzarà l’activitat presencial amb el nombre d’estudiants que puguin ubicar-se a la sala de manera segura. Pel que fa a la resta d’estudiants matriculats d’aquella assignatura, rebran l’ensenyament via telemàtica. Es preveu que es rotaran periòdicament, per tal d’assegurar les mateixes condicions a tots ells.

El desdoblament dels grups ha quedat descartat, ja que, segons afirmen els Ministeris, implicaria una sobrecàrrega inassumible per al professorat, tenint en compte l’escassetat de recursos docents a curt termini dels quals disposen.

Encara que part de les classes puguin ser online, els seminaris i grups de discussió que complementen les classes magistrals, així com les pràctiques, podrien ser presencials i, a més, segons el protocol, les universitats hauran de fer públiques les mesures de presencialitat que adoptin, abans que s’obri el període de matriculació.

Protocol d’actuació
Es recomana que les classes es ventilin durant 10 o 15 minuts a l’inici i al final de la jornada, i a les aules després de cada classe lectiva. També s’inclou un protocol anticovid i una persona responsable global de la gestió de les actuacions derivades de la pandèmia a cada universitat.

En cas que es detecti un possible cas de Covid-19 a la universitat, la instal·lació ha de comptar d’un espai per a l’aïllament de la persona. La sala habilitada per aquesta funció haurà d’estar correctament ventilada, i haurà de comptar d’una paperera de pedal amb bossa.

L’estudiant haurà de restar en aïllament al seu domicili fins a obtenir els resultats de les proves diagnòstiques. En cas de positiu, se l’obliga a estar en quarantena fins passats 3 dies del final del quadre clínic, i un mínim de 10 dies des de l’inici dels símptomes. També s’iniciarà un estudi de contactes per establir les persones que havien estat a menys de dos metres de distància de l’infectat, durant més de 15 minuts i sense mascareta, des de les 48 hores anteriors a l’inici dels símptomes i fins al moment del seu aïllament. Els contactes també hauran de fer quarantena i una prova PCR. Independentment del resultat de la qual, se’ls farà restar en aïllament durant 14 dies. Segons estudis mèdics, encara que no donin positiu, podrien desenvolupar la malaltia durant les dues setmanes posteriors.

Tots els estudiants que es trobin en aïllament tenen el dret a rebre la docència corresponent de manera no presencial, de manera que els centres hauran de vetllar perquè així sigui.

Brot a la universitat
En cas que es constatés un elevat nombre d’estudiants o membres de la comunitat universitària infectats, s’haurà d’arribar a un acord entre els responsables de la universitat i les autoritats de la política sanitària i universitària.

La directora general d’Universitat, Cristina González, ha afirmat que la compensació econòmica de les universitats serà un fons destinat a l’ensenyament superior, el qual inclourà, doncs, tant els graus superiors de Formació Professional (FP) i els ensenyaments artístics. A més a més, González ha assegurat que durant el mes de setembre se sabran els diners que corresponen a cada comunitat i la data en què serà transferit.

El proper tres de setembre està previst que Castells aparegui juntament amb el president dels rectors de CRUE Universitats Espanyoles per informar amb detall sobre l’inici del curs 2020/2021.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —