- vídeos -
Mossos
Per Martí Oliver , Adrià de las Heras , Gemma Masó i Maria Sellés
Publicat el 26 de novembre 2021

Avui es reuneix per primera vegada la Comissió d’Estudi sobre el Model Policial. Tot i que ja el passat 3 de novembre va haver-hi la sessió de constitució al Parlament de Catalunya, en aquesta s’aprovarà el seu Pla de Treball. Al llarg d’aquest any les forces parlamentàries debatran sobre les línies d’actuació dels cossos policials. Està previst que hi intervinguin el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena, la alta comissionada pels Drets Humans de l’ONU Michelle Bachelet i institucions com Irídia

Aquesta Comissió era una de les condicions de la CUP per tirar endavant la investidura de Pere Aragonès. La presideix Dolors Sabater (CUP) i pretén revisar el model d’ordre públic, la transparència del cos de Mossos d’Esquadra, les funcions de la comissaria d’informació i la fiscalització de les actuacions policials.

Els cupaires volen posar en el punt de mira les tasques que han de fer les brigades d’ordre públic, si han d’intervenir o no en determinades circumstàncies de desigualtat social i la transparència del cos. Tot i això, Xavier Pellicer, portaveu de la CUP a la Comissió, considera que això són propostes de mínims que poden ser acceptades per la majoria de formacions polítiques. Insisteix que si fos pel partit “dissoldríem la BRIMO i l’ARRO”. 

Un dels punts de la Comissió que genera més controvèrsia entre els diferents actors és la creació d’un òrgan extern de fiscalització. Pellicer justifica aquesta proposta dient que “és impossible que un cos es controli a ell mateix”. Per la seva banda, Imma Viudes, portaveu del sindicat SAP-FEPOL, no veu necessari aquest òrgan extern perquè considera que aquest rol ja l’executa el Ministeri Fiscal. Miquel Buch, exconseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, no descarta la possibilitat d’un òrgan extern fiscalitzador, però proposa com a condició “que siguin policies” els que portin a terme la tasca. 

Després de molts anys de crítiques als Mossos per les seves actuacions, ara la CUP ha aconseguit introduir el tema a l’agenda parlamentària. Des de Irídia, centre de defensa pels Drets Humans, celebren que aquest debat “indispensable” s’hagi traslladat al Parlament perquè fins ara “les víctimes de violència policial s’han sentit desemparades”. La Comissió de Reforma del Model Policial es reunirà cada divendres al matí totes les setmanes que no hi hagi Ple durant un any. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —