Modelos Con Ciática: feminisme des de l'humor net i transparent
Publicat el 09 d’octubre 2020

“Modelos potenciales. Somos la niña de The Ring en su versión de Instagram. La ciática, las contracturas, el ibuprofeno y Amancio son nuestra religión”. Només llegint la descripció del perfil de Twitter de Modelos Con Ciática saps que el que hi trobaràs serà únic. Humor “blanc i net”, com el descriu la seva creadora, Laura, de 42 anys, que descontextualitza imatges de models amb posicions impossibles i les relaciona amb frases còmiques. 

La Laura és una andalusa feminista que, en un mal dia de juliol en què li donen un cop al cotxe, decideix recórrer a les xarxes per mirar de somriure. Així, es troba amb una piulada d’un compte que es diu Señorita Puri on, precisament, hi apareix una model amb un posat estrambòtic i una frase que l’acompanya d’allò més enginyosa. La Laura trenca a riallades i pren consciència: “Ostres, doncs és cert que últimament en totes les campanyes de moda les models surten amb unes poses superestranyes”. Se li acut piular en un nou compte titulat Modelos Con Ciática. Un nom que fa pensar en el mal d’esquena de les protagonistes de les fotografies. En qüestió d’hores, el perfil tenia milers de seguidors. La Laura encara al·lucina quan ho recorda. Avui dia té 63.000 seguidors a Twitter i 22.000 a Instagram.

La primera piulada del compte Modelos Con Ciática.

La intenció del compte és ser “empoderador”. “Jo sóc feminista i, evidentment, el transfons feminista del compte existeix. El que no et puc dir és que hagi estat creada amb aquesta finalitat”, assegura. I és que per a la Laura, “el feminisme no és com la política, que t’hi has de fer, no és un ideal o una creença, és una necessitat”. Ella identifica un buit molt clar que cal solucionar a la societat i que passa per lluitar contra la “hipersexualització de la dona dins de la moda perquè això amb el gènere masculí no passa”, conclou.

Molts dels seus seguidors, als qui sempre contesta perquè “a la vida s’ha de ser agraït”, s’han convertit en fonts d’imatges, “molta gent m’envia fotografies que es troba perquè les publiqui”, explica. Altres li agraeixen que “sigui un humor tan net i blanc”. De fet, un dels elements fonamentals del compte, tot i la reivindicació, és preservar sempre el respecte. “No m’agradaria que una model es veiés en una publicació i se sentís malament o ofesa. L’humor si no ens fa gràcia a tots deixa de ser humor. La meva intenció no és faltar al respecte de ningú”, assegura. Ella descontextualitza imatges que formen part de campanyes i no té cap intenció de criticar la feina o les persones que l’han ideada. Simplement fa un humor que dona visibilitat a una realitat: la hipersexualització de la dona a la indústria de la moda.

Les frases que acompanyen les imatges són fruit de l’espontaneïtat de la creadora. I no sempre és fàcil. Alguns dies la inspiració no arriba. Tot i així, “hi ha dies que penso ‘quin desastre de frase m’he marcat avui’ i de sobte té una rebuda espectacular!”, explica mentre riu.

Per ara, el perfil no és professional, la Laura no se’n lucra de cap manera, però sap què en faria dels diners si algun dia Modelos Con Ciática fos una font d’ingressos: aportar a la cultura. La música, la dansa, l’art, ajudar tothom qui tingui projectes culturals. Avui dia “es pot mesurar la cultura d’un poble pel volum de pols dels llibres de la seva biblioteca”, diu la Laura.

Les publicacions de Modelos Con Ciática cerquen el somriure en un mal dia, com el que va iniciar aquest projecte. Un compte feminista, reivindicatiu, empoderador, però sobretot, i el més important per a la Laura: transparent i respectuós.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —